kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

01.06.2021 г. - Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Posted in Детски тържества.

Изпълнени с вълнение и трепет детски гласове отново огласиха поляните и горите на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница в утрото на 1 юни – Деня на детето. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и тази пролет игуменът на светата обител - Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, с любов покани и посрещна децата от три училища на богоспасаемата Пазарджишка духовна околия, организирайки за тях ежегодния за манастира детски спортен празник.

Тази година това бяха СУ „Константин Величков” от съседното село Паталеница, ОУ "Христо Смирненски" и НУ "Васил Друмев" от гр. Пазарджик с ученици от възрастова група 1-4 клас. Поляните пред манастира, отново празнично украсени за случая, събраха повече от сто участници, обединени във вярата си в Бога. И този път децата на свещениците и църковнослужителите от Пазарджик съставиха манастирския отбор. Облечени в оранжеви тениски те дойдоха да изобразят своята радост от празника в множество рисунки на асфалт.

Както всяка година празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров, служащ в храм „Св. Богородица” гр. Пазарджик и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик, които съмолитстваха към Всеподателя Бога, просейки Неговото благословение над децата на България. От името на митрополит Николай и лично от свое име митрополит Яков честити празника на малчуганите и призова както всяка година надпреварата да бъде преди всичко в честна игра и приятелски дух.

От църквата участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. С бели екипи се състезаваха децата на училище ОУ „Христо Смирненски“, със зелени - децата на село Паталеница и с червени тези от НУ „Васил Друмев” в областния град. Строени в редици, образуващи трибагреник, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Друмев". Непосредствено след това се подредиха отборите на СУ "Константин Величков" и ОУ "Христо Смирненски".

Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света.

Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи, лакомства и малки предметни награди за спомен от приятните мигове, прекарани в манастира. За всички участници в надпреварата и гости на манастира, беше разрязана и огромната, специално приготвена за случая празнична торта.

И тази година не липсваха добри християни, които закупиха спортните екипи, наградите, подаръците и храната за децата.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините можете да откриете в подробния репортаж от спортния празник.