kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето - 01.06.2021 г. (Подробен репортаж)

Posted in Детски тържества.

Интелектуална игра

Една от състезателните дисциплини в спортния празник беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 20 точки. Митрополит Яков лично раздаде състезателните листа, а децата трябваше да покажат знания за вярата, но също така съобразителност и математически умения, бързина на четене и разбиране. Най-добре се справи отборът на червените от НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик с максимален брой точки, които освен вярно, работиха и бързо. Белите от „Христо Смирненски” събраха 15 точки, като допуснаха грешки в третата задача, явно поради недочитане на условието. Зелените от Паталеница също получиха 15 точки и вероятно са подценили втората задача. Те обаче заложиха на бързината и предадоха по-рано от белите. При равния брой точки това им осигури преднина, какъвто е и регламентът, и така те си осигуриха второто място.

Интелектуалната игра бе първата надпревара, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката за Интелектуалната игра -1 стр., 2 стр.

И тази година участниците в тази дисциплина бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. В края на спортния празник, посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

Рисунка на асфалт

Децата, участници в спортния празник на Баткунския манастир, създадоха чудесни рисунки на асфалт. Отборите на ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик, ОУ „Константин Величков” с. Паталеница и НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик избраха по 3 деца, които да представят своето училище. Зададената тема и тази година беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за рисуване.

Накрая всеки отбор представи своята рисунка и обясни как е избрал какво да изобрази и какво послание се съдържа в него. Иконографът свещеник Димитър Пеев коментира всяка от творбите и открои най-доброто в тях по отношение на композиция, комбинация на цветовете, замисъл. Той похвали децата, защото и трите картини бяха изпълнени с много радост, доброта и щастие.

И тази година по традиция манастирът беше представен от свой отбор художници, които рисуваха на асфалт. Те бяха облечени в оранжеви екипи и проявиха старание и усърдие да изразят всеобщото радостно настроение от празника в красивите си рисунки.

Митрополит Яков награди всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите участваха отново с по трима състезатели. Тази година децата се превъплътиха в образа на иконографи. Те трябваше да завършат икона на светите апостоли Петър и Павел, избирайки и съчетавайки подходящи цветове. Работиха с водни боички, а времето за работа беше кратко. Участниците подходиха много старателно към задачата, като всеки отбор прояви нужното усърдие, показа екипна работа и внимание към детайлите.

След предаване на работите, в присъствието на представители на училищата, комисия се зае да определи класирането. Отец Димитър отново имаше нелеката задача да коментира художественото изпълнение – цветове, комбинации, техники, а също и православния канон. С обсъждане и гласуване журито отличи на първо място творбата на зеления отбор, на второ място бе класиран отборът на белите, а на трето - на червените.

Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1 юни. Главен съдия беше ик. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра, като за отбелязване е, че тази година не беше даден нито един наказателен картон.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици и учители.

След оспорвани двубои на първо място, с по-добра голова разлика, се класира отборът на червените от НУ "Васил Друмев", втори беше този на зелените от Паталеница, а трети - белите от ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

ОУ "Христо Смирненски" : ОУ „Константин Величков” - 1:7

ОУ "Христо Смирненски" : НУ "Васил Друмев" - 0:15

ОУ „Константин Величков” : НУ "Васил Друмев" - 1:1

1 място - НУ "Васил Друмев" с 4 точки и по-добра голова разлика

2 място - ОУ „Константин Величков” с 4 точки

3 място - ОУ "Христо Смирненски" с 0 точки

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 2 момичета и 3 момчета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно червеното флагче, като пробягат определената дистанция. Два хронометъра засичаха точното време.

След сумиране на резултатите беше определено: на първо място се класира отборът на НУ "Васил Друмев" с общо 65,62 секунди, на второ - на ОУ „Константин Величков” с 66,43 секунди, а на трето - ОУ "Христо Смирненски" с 67,06 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници.

И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени лично от митрополит Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината Теглене на въже, която беше и последна. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше с викове и аплодисменти участниците.

В първото теглене белите момчета победиха зелените. Същото се повтори и при момичетата. След това белите момчета бяха победени от червените, но белите момичета извоюваха победа. В последните дърпания червените момчета бяха по-силни от зелените, но червените момичета загубиха срещу зелените.

След доста оспорвани двубои и напрегнати секунди, белите събраха най-много точки и така заслужиха първото място в тази дисциплина. Втори се класираха червените, а зелените останаха трети.

В края на Спортния празник децата бяха изпълнени с радост от това, че са имали възможност да покажат своите умения и дарования, да покажат плодовете на усърдието и трудолюбието си.