kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето - 01.06.2022 г. (Подробен репортаж)

Posted in Детски тържества.

Интелектуална игра

Една от състезателните дисциплини в Детския спортен празник в Баткунския манастир беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 32 точки. Митрополит Яков лично раздаде състезателните листа, а децата трябваше да покажат знания за вярата, съобразителност, бързина на четене и разбиране. Тази година въпросите бяха по-трудни и никой не успя да се справи без грешка.  Най-добре се представи отборът на белите ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара с резултат от 24 точки. Изненадващо червените от Септември и зелените от Пазарджик се оказаха с равен брой точки - по 21. Така се наложи журито да им постави допълнителни задачи, в които да премерят знанията си. С резултат 9 на 8 и минимална преднина от една точка за второто място се пребориха червените, а зелените останаха трети.

Интелектуалната игра бе първата надпревара, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката за Интелектуалната игра -1 стр., 2 стр.

И тази година участниците в тази дисциплина бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. В края на спортния празник посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

Рисунка на асфалт

Децата създадоха чудесна празнична атмосфера с рисунките си на асфалт. Отборите на ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара, НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик и СУ "Христо Ботев" гр. Септември избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Зададената тема и тази година беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за рисуване.

Накрая всеки отбор показа своята рисунка и обясни какво е избрал да изобрази и посланието, което се съдържа в него. Иконографът свещеник Димитър Пеев коментира творбите, най-доброто в тях по отношение на композиция, комбинация на цветовете, замисъл. Той похвали децата, затова че картините бяха изпълнени с много радост, доброта и щастие.

И тази година по традиция манастирът беше представен от свой отбор художници, които рисуваха на асфалт. Те бяха облечени в небесно сини екипи и проявиха старание и усърдие да изразят всеобщото радостно настроение от празника в красивите си рисунки.

Митрополит Яков награди всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите участваха с по трима състезатели. Тази година децата имаха задача да проявят таланта си, като сътворят подходяща украса за храмовата икона на Баткунския манастир - на светите апостоли Петър и Павел. Те имаха на разположение богата гама от цветове различни видове хартия и картон, а също и сребърно и златно фолио. Времето за работа беше кратко, което също беше важен фактор, с който да се съобразят. Участниците подходиха много старателно към задачата, като всеки отбор прояви нужното усърдие, показа екипна работа и внимание към детайлите.

След предаване на работите, в присъствието на представители на училищата, комисия се зае да определи класирането. Отец Димитър отново имаше нелеката задача да коментира художественото изпълнение – цветове, комбинации, изработка. С обсъждане и гласуване журито отличи на първо място творбата на червения отбор, на второ място бе класиран отборът на зелените, а на трето - на белите.

Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1 юни. Главен съдия беше икон. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра. Тази година момичетата не бяха само публика, а се включиха активно и показаха похвални футболни умения.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици и учители.

На първо място, с две категорични победи, се класира отборът на зелените от НУ "Васил Друмев". Втори, с една победа и една загуба, бяха червените от Септември, а трети - белите от Варвара.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара : НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик - 0:6

ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара : СУ "Христо Ботев" гр. Септември - 0:6

НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик : СУ "Христо Ботев" гр. Септември - 5:0

1 място - НУ "Васил Друмев" с 6 точки

2 място - СУ "Христо Ботев" с 3 точки

3 място - ОУ „Н. Й. Вапцаров” с 0 точки

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 3 момчета и 2 момичета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно червеното флагче, като пробягат определената дистанция. Два хронометъра засичаха точното време.

След сумиране на резултатите беше определено: на първо място се класира отборът на НУ "Васил Друмев" с общо време 56,88 секунди, на второ - СУ "Христо Ботев" с 58,75 секунди, а на трето - ОУ „Н. Й. Вапцаров” с 64,15 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници.

И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени лично от митрополит Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината "Теглене на въже", която беше и последна. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше с викове и аплодисменти участниците.

В първото теглене зелените момчета победиха белите. Същото се повтори и при момичетата. След това белите момчета победиха с много труд в един оспорван двубой червените, но при момичетата нещата бяха наобратно - спечелиха червените. В последните дърпания зелените момчета и зелените момчета бяха по-силни от червените. Така, с четири категорични победи, зелените се класираха за първото място. Белите и червените обаче се оказаха с равен брой точки. За да се преборят за второто място, двата отбора излъчиха по 3 момичета и 3 момчета за финално теглене. В него силите отново бяха съвсем равнопоставени и след доста продължителни и напрегнати секунди, най-накрая белите успяха да издърпат флагчето в своята половина и така заслужено да спечелят второто място.

В края на спортния празник децата бяха изпълнени с радост от това, че са имали възможност да покажат своите умения и дарования, да приложат плодовете на усърдието и трудолюбието си. И най-вече - всички бяха усетили Божията благодат в прегръдката на прекрасния Баткунски манастир.