kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

6 декември - Свети Николай Мирликийски

Posted in Жития.

dek.06-sv.NikolaiСвети Николай се родил в град Патара през втората половина на III век. Градът се намира в малоазийската провинция Ликия. Родителите му, Теофан и Нона, били богати, знатни и много благочестиви християни. Те възпитали и единствения си син Николай във вярата. От дете той проявявал християнски добродетели.

Като стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да го посветят на служение на Бога. Възвел го в свещенически сан и след това го ръкоположил за епископ.

След смъртта на родителите си Николай употребил цялото си наследство за тайни милостиви дела. Те са неизброимо много.

Един богат човек от Патара изгубил внезапно състоянието си. Изпаднал в голяма бедност. Имал три дъщери. Намислил по нечестни пътища да достави средства за семейството си, като пожертва честта на дъщерите си.

Преди да изпълни това греховно намерение, свети Николай го изпреварил. През нощта хвърлил в дома му една кесия със злато. Работите на този човек се оправили и той задомил най-голямата си дъщеря. По същия начин свети Николай устроил съдбата и на другите му две дъщери.

Когато хвърлил третата кесия, бащата го проследил. Познал го и му благодарил. Като спасил честта и на трите девойки, свети Николай тръгнал към Палестина да се поклони на светите места. По пътя се повдигнала голяма буря в морето. Имало опасност да се потопи корабът. Пътниците се изплашили. Свети Николай се помолил и бурята утихнала.

Когато се завърнал в град Мира, избирали епископ на мястото на починалия. Събраните епископи се затруднили в избора. Помолили се и решили да изберат този, който на другия ден пръв дойде в храма. Пръв влязъл епископ Николай. Избрали го. От смирение той не желаел, но после се съгласил и се покорил на Божията воля.

Станал пастир на Мирликийската църква. Служел с бащинска любов на християните. Застъпвал се за обидените, помагал на бедните. Но времето било неспокойно. Настъпило голямо гонение на християните при жестоките римски императори Диоклетиан и Максимиан.

Свети Николай не се поколебал да изповяда вярата си и да учи хората да не почитат идолите. Затова бил затворен в тъмница заедно с други християни. Претърпял много унижения, глад и жажда.

Когато през 313 г. цар Константин Велики издал едикт за свободно изповядване на християнската вяра, всички затворници били освободени. Първата работа на епископ Николай била да отиде в храма на богинята Артемида и да го разруши.

Дошло друго изпитание на светата Църква. Появило се лъжеучението на Арий. През 325 г. бил свикан църковен събор в град Никея в защита православната вяра. Между присъстващите 318 епископи бил и свети Николай. Той посрамил Арий. Ударил му плесница.

За тази дързост отците от събора решили да го лишат от епископски сан. Но това той направил за изобличение на арианското лъжеучение и Бог го оправдал. Някои от отците видели насън, че Иисус Христос стои от едната страна на свети Николай със Светото Евангелие. От другата страна стояла света Богородица с омофор в ръце. Подали му Евангелието и омофора.

Тогава отците му отдали чест на велик защитник на Православието и му върнали сана. Завърнал се в Мира и продължил добрите си дела.

Още с влизането в града научил, че в негово отсъствие градоначалникът осъдил на смърт трима невинни граждани. В момента осъдените били доведени на мястото на наказанието. Когато палачът се готвел да замахне с меча си, народът направил път на свети Николай. Той взел меча от ръката му и снел оковите на осъдените.

Никой не посмял да се противопостави на светеца. Градоначалникът започнал да се оправдава. Свети Николай го заплашил с гнева на Бога и царя.

Трима военачалници били наклеветени пред царя от подкупени завистливи хора, че замисляли бунт срещу него. Нямали никаква вина. Единият от тях започнал задочно да моли свети Николай да се застъпи. Същата нощ свети Николай се явил на царя и му казал да ги освободи. Спасил и тях.

Свети Николай извършил много чудеса. Като достигнал до дълбока старост, починал мирно през 342 г. По-късно мощите му били пренесени в град Бари, Италия. Сега се намират там. Те са мироточиви.

Свети Николай е велик чудотворец. Той е покровител на пътуващите по море. Много кораби са спасявани, когато моряците му се молят за небесна закрила.

Свети Николай ни е оставил велик пример как трябва да се защитава светото Православие. Той учи християните да изобличават сектантските лъжеучения. Учи ни на справедливост и милосърдие.

Децата, които носят неговото име, са много радостни. В превод от гръцки език Николай значи победител. Православният християнин трябва да побеждава злото във всичките му прояви.

Игумения Валентина Друмева