kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

8 септември - Рождество Богородично

Posted in Жития.

sep.08-Rojdestvo Bogorodichno

Бог по голямата Си милост към хората пожелал да слезе на земята в човешки образ, за да ги научи да бъдат добри и да изкупи греховете им. Палатът, в който се родил, била най-чистата девица Мария. По баща тя била от царски род, а по майка - от свещенически.

Родителите й, Йоаким и Анна, били много благородни. Те нямали деца и това им причинявало голяма скръб, защото при евреите бездетството се смятало за наказание от Бога.

На един празник Йоаким отишъл със свои сродници в Йерусалимския храм. Не му разрешили да пренесе дара си на Бога, защото бил бездетен. По тази причина го смятали за недостоен.

Това много го наскърбило. В мъката си той не пожелал да се върне вкъщи, а отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал в строг пост и молитва четиридесет дни.

Като научила това, Анна още повече скърбяла. Веднъж, като работела в градината, видяла на клоните на дървото гнездо с малки птиченца. Помислила, че и птичките си имат рожби, а тя няма, и заплакала. Молила се на Бога и обещала, ако й даде рожба, да я посвети на Него.

Бог чул молитвата й и Ангел Господен се явил. Възвестил й, че ще роди дъщеря, която ще бъде благословена, и ще се нарича Мария.

По това време Ангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му казал, че Бог чул молитвата му и ще му дари дъщеря.

Радостта на родителите била голяма. Мария се родила в малкото градче Назарет, което отстояло на три дни път от Йерусалим. Названието "Назарет" означава цъфтящо, оградено, скрито място.

Христос Бог е Небесен цар. Палатът, в който Се родил, била най-чистата девица, която благоухаела с всички добродетели. Обикновено царските палати се строят просторни, за да могат да приютят не само царя, но и неговите придворни. Така светата Дева приютила в сърцето си не само Небесния Цар, но и всички хора от всички времена, защото е благословена и много милостива.

Тя приютява и утешава праведни и грешни, скръбни и обидени, гладни, бедни, страдащи. Тази, която роди благия Бог, е добра към всички хора.

Палатите на земните царе се охраняват от въоръжена стража, която не допуска всеки вътре, без да изследва защо идва. А светата Дева, която е окръжена от ангели, допуска всички до себе си, когато молитвено я търсят.

В този палат най-желани гости са, разбира се, децата, които имат чисти сърца. Те Я обичат, а Тя ги милува, дарява им здраве и радост, защото е наша небесна Майка.

Свети Йоаким починал на осемдесет години. Тогава Анна се преселила от Назарет в Йерусалим. Живеела близо до храма, където светата Дева била въведена на тригодишна възраст.

Рождеството на света Богородица донесе радост на целия свят, защото чрез Нея дойде Христос Бог, Който ни освободи от проклятието, тежащо над човечеството заради греха на нашите прародители. С раждането Си на земята и изкупителната жертва на кръста Той унищожи силата на смъртта и ни дари вечен живот.

Затова Рождеството на света Богородица е един от най-големите празници. Светата Църква го празнува много тържествено.

Игумения Валентина Друмева