kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

1 октомври - Покров Богородичен

Posted in Жития.

okt.01-Pokrov-BogorodichenСвета Богородица е небесна Майка и закрилница на всички хора по земята. Тя е много милостива и откликва на молбите към Нея, отправени с вяра и надежда от тези, които се намират в трудни изпитания. Известно е чудесното Й покровителство над гръцкия народ, когато страната им била заплашена от нашествието на арабите. Това станало през 910 г. по времето на гръцкия император Лъв Мъдри.

В Цариград, в църквата на Майката Божия в квартал Влахерна се събрали много богомолци. Те просели небесна закрила по време на вечерното богослужение.

Там бил свети Андрей със своя ученик Епифаний. Двамата видели във въздуха света Богородица, която се молела и покривала със своя покров - покривало за глава, народа. С това показала, че ще защити града от нашествениците.

По застъпничеството й арабите били прогонени от страната. А Църквата оттогава установила празника Покров Богородичен на 1 октомври, когато Тя се явила във Влахернския храм.

В православните страни има много църкви и манастири, посветени на Покрова на Божията Майка. Щастливи сме, че имаме Нейната небесна закрила в трудни моменти. Тя закриля и стари, и дечица, когато Й се помолят с топла вяра и чисти сърца.

Игумения Валентина Друмева