kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

26 октомври - Свети Димитрий Солунски

Posted in Жития.

okt.26-sv.Dimitur SolunskiСвети Димитрий се родил в град Солун. Баща му бил градоначалник. Родителите му били тайни християни, понеже през III век гонението на Христовите последователи било голямо. Те си направили в дома стая за молитва с икони. От малък възпитали Димитрий във вярата, кръстили го в своя таен храм. Получил високо образование.

Когато станал пълнолетен, родителите му починали. Оценявайки способностите му, император Максимиан го назначил на мястото на баща му. Той станал управител на цялата Солунска област. Но императорът му поставил трудната задача да очисти областта от християни.

Напротив, от високия си пост Димитрий започнал да проповядва за Христос. Обърнал много езичници от заблудата. Това не останало в тайна. Димитрий знаел какво го очаква. Раздал голямото си богатство на бедните и се готвел за мъченичество.

Веднъж Максимиан, пътувайки по тези места, посетил Солун. Разбрал, че Димитрий е християнин. Като се убедил в неговата непреклонност в изповядване на Христовото име, той наредил да го затворят в тъмницата.

Езическите нрави били груби. Устройвали се зрелища, на които победителят борец убивал победения. Такова зрелище Максимиан устроил за развлечение и в Солун.

Имало един прочут борец - Лий, любимец на царя, който много жестоко убивал жертвите си. Хвърлял ги върху остри копия и те умирали мъчително. Жестокият цар обичал такива зрелища.

 

Между зрителите бил един юноша на име Нестор, когото Димитрий възпитал във вярата. Той решил да се пребори с него, защото Лий умъртвявал християните.

Преди това отишъл в тъмницата и споделил намерението си с Димитрий. Той го насърчил. Нестор излязъл на двубой с Лий. Предварително се помолил: "Боже Димитриев, помогни ми!" Надвил го. Императорът се опечалил и наредил да умъртвят Нестор.

Като знаел, че Димитрий е възпитал във вярата Нестор, той наредил и него да умъртвят. Убили го в тъмницата. Това станало през 306 г.

След като се прекратило гонението, над гроба на светия мъченик бил построен голям храм, където досега се пазят мощите му. От тях започнало да изтича благоуханно миро. Затова свети Димитрий се нарича Мироточиви.

Много чудеса ставали на мощите му, стават и досега. Светецът няколко пъти спасявал града от вражески нашествия. Когато през VI век аварите нападнали Солун, по застъпничеството на светия мъченик се заблудили и не могли да го превземат.

Свети Димитрий в младост загинал мъченически. Той пренебрегнал земната слава и власт, за да опази вярата си. Съзнавал, че тези придобивки са временни и ползват само тялото, а Христос обещава вечен живот за безсмъртната душа.

Целият православен християнски свят празнува светлата му памет. На празника в храма се пеят много красиви молитвени песнопения за прослава на великия му мъченически подвиг.

Тези, които носят неговото име, празнуват. Добрите християни не правят само богати трапези. Те посещават църковното богослужение и се молят. Така постъпват и добрите християнчета именници. С молитва те измолват небесна закрила. Уверени са, че този, който знае да спасява родния си град от зли нашественици, може да изпълни всяка добро просба на молещите се.

Игумения Валентина Друмева