kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

9 декември - Света Анна

Posted in Жития.

9-dec-sveta-AnnaВ този ден светата Църква празнува благословението Божие над Иоаким и Анна да станат родители на светата Дева Богородица. Те били бездетни и възрастни. Много страдали, че нямат деца, защото при евреите бездетството се смятало за Божие наказание. А те били праведни.

Сказанието за зачатието и раждането на света Богородица е описано в житието на светите й родители на девети септември.

В този ден се празнува и паметта на света Анна, майката на пророк Самуил. Тя произхождала от град Арматем в Палестина. Нямала деца и много страдала. Молела се на Бога да я удостои да стане майка.

Мъжът й Елкана всяка година отивал в своя град Силом да принесе дар на Господа Бога. Смущавана от завистливи укори, тя плачела. Нямала желание да яде от благословената трапеза.

Отишла в храма и започнала да се моли със сълзи. Обещавала, ако има син, ще го посвети на Бога да служи цял живот. Като се молела така, свещеник Илий помислил, че тя не е трезва. Запитал я:

- Докога ще бъдеш пияна? Махни се от лицето на Бога!

- Не съм пияна. Аз душевно скърбя, защото съм бездетна - отговорила тя.

- Иди си с мир и Бог ще изпълни молбата ти - утешил я Илий.

Тя напуснала храма с надежда. След известно време родила сина си Самуил. След като го откърмила, отишла в Силом. Казала на свещеника, че тя е същата жена, която се молела със сълзи да стане майка. Господ изпълнил молбата й. Предала му Самуил да служи на Бога. Той станал пророк.

Това се случило хиляда години преди Рождество Христово. Молитвата е златната нишка, която свързва душата с Бога. Когато тя еискрена и дълбока, Бог я чува и изпълнява, както станало с родителите на светата Дева и с майката на пророк Самуил.

Всеки християнин е изпитал при трудни обстоятелства как Бог му помага, когато се моли за добро и от сърце. Тъй като най-силна е молитвата на детето, то неговите просби Бог винаги изпълнява. Това са изпитали много деца. Затова при нужда те винаги се молят.

Игумения Валентина Друмева