kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

11 ноември - Свети Мина, Виктор и Викентий

Posted in Жития.

noem-11-sv.MinaViktorVikentiiСвети Мина бил египтянин. Служел при военоначалника Фирмилиан и се отличил като смел войн. Но при римските императори Диоклетиан и Максимиан, които царували от 284 до 305 г., настъпило голямо гонение срещу християните. А Мина бил таен християнин. Според издадените императорски укази всички, които не принасяли жертви на боговете, трябвало да бъдат наказвани със смърт.

Като се усилило гонението, Мина се отказал от войнското си звание и се оттеглил в пустинята. Но когато в града се провеждало езическо празненство, той напуснал пустинята за да изобличи езическото нечестие. Управителят Пир наредил да го доведат на съд.

Като видял неговата твърдост в изповядване на вярата, наредил да го мъчат. По негово нареждане Мина бил изведен вън от града и посечен с меч през 304 г.

След отшествието си при Господа свети Мина правел много чудеса. Ще посочим само едно от тях. Един евреин заминавал за далечна страна. Дал на приятеля си за съхранение ковчеже с хиляда жълтици.

Когато се върнал, отишъл да си вземе ковчежето, но приятелят му казал, че не е получавал нищо от него. Искал да си присвои златото. Евреинът го завел в храма да се закълне. Той се заклел лъжливо. Като излезли от храма, слугата му дошъл и донесъл ковчежето. Казал, че съпругата му видяла на сън свети Мина, който й наредил да върне ковчежето. Ако не направи това веднага, ще пострада.

Като видял това чудо, евреинът се кръстил в християнската вяра.

И свети Виктор бил воин. Той живял по време на царуването на император Антонин в края на II век. Служил при воеводата Севастиян. Бил роден в Италия. И той бил християнин.

Воеводата много го ценял и когато настанало гонение, го предупредил да принесе жертва на боговете, за да не загине.

- При нас пристигна заповед от императора християните да бъдат предавани на мъчения. Побързай да покажеш почит към боговете, за да се спасиш - казал той.

- Няма да изпълня императорското нареждане. Аз съм християнин - отговорил Виктор.

- Не си навличай беди - помолил го втори път.

- За мене е чест да страдам за моя Господ.

Предали го на мъчение. Една християнка на име Стефанида се удивила от търпението му. Пожелала и тя да получи небесна награда като него и изповядала вярата си. Мъчили я, докато предала душата си на Бога.

А свети Викентий бил от Испания. От млада възраст изучил Свещеното Писание. Епископът на град Августопол оценил високата му духовност и го ръкоположил за дякон. Назначил го да проповядва.

В това време Диоклетиан пратил в Испания Датиан, един жесток човек, да преследва християните. Пристигнал в град Валенския. Там извели Викентий на съд. Подложили го на мъчения и той починал през 304 г.

Хвърлили тялото му на полето, за да го изядат зверовете. Но Бог го запазил. Поставил около тялото му необикновен страж - един гарван да го охранява. Когато тялото на светеца било нападано от хищни птици, гарванът ги прогонвал. Нито една птица не кацнала, въпреки че те се хранели с такава храна.

Веднъж се приближи един вълк, за да грабне тялото. Гарванът го напанал с всичка сила. Удрял го с крилете си, докато го прогони. Разказали това на Датиан, но жестокият мъчител бил сляп за такива дивни чудеса. Наредил да хвърлят тялото в морето.

Свети мъченици Мина, Виктор и Викентий пострадали на различни места при най-тежките гонения на християните и се удостоили с мъченически венци. Църквата празнува паметта им в един ден.

Много деца сега носят техните имена, но не всяко знае какъв велик подвиг са извършили за Христос. А е редно всеки да познава житието на светията, чието име носи. Това ще го вдъхновява във вярата и благочестието, защото светиите са най-преданите Христови изповедници.

Игумения Валентина Друмева