kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

27 октомври - Свети Димитрий Басарбовски

Posted in Жития.

27-okt-Sv.-Dimitar-BasarbovskiСвети Димитрий се родил в село Басарбово, Русенско, през 1685 г. Живеел много скромно. Засадил си малко лозе до реката и там си направил колиба. Живеел самотно, пасял овце.

Веднъж, като водел овцете на паша, по невнимание настъпил гнездо, в което имало малки птиченца. Почувствал се много виновен към тези добри Божии създания. За наказание три години не обул крака си, нито през лятото, нито през зимата.

Според едно предание той постъпил в пещерния манастир до родното си село. Приел монашество. Подвизавал се много и стигнал до святост. Като починал, го погребали по негово желание на брега на реката. След един пороен дъжд мощите му се открили. От тях ставали много чудеса. Много болни хора оздравявали, а грешни се разкайвали.

Преславският митрополит Йоаникий заболял тежко. Занесли го при мощите на светеца, които били положени в църквата на родното му село. След като отслужили света литургия и се помолили, той се почувствал напълно здрав.

Някакъв турчин решил една нощ да ограби тази църква. Щом се докоснал до сребърните кандила, краката му се схванали. Не можел да помръдне. Сутринта го изнесли навън на ръце. До края на живота си лазел по улиците на град Русе и просел милостиня.

През 1774 г. по време на една от руско-турските войни руският генерал Петър Салтиков наредил мощите на свети Димитрий да бъдат пренесени в Русия, за да не бъдат поругани от турци. Когато стигнали до Румъния, българинът Димитър Поклонник помолил генерала да останат в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната. Те и досега са там, положени в храма “Свети Константин и Елена“.

Свети Димитрий Басарбовски е един от много почитаните български светци. Поради тежкото робство мощите му не са в България, но всеки българин, като посети румънската столица, може да им се поклони.

Този светец ни е оставил много поуки. Той наказал крака си, защото, без да иска, настъпил малките птиченца. Децата трябва да знаят това, за да бъдат много милостиви към птичките и животните.

А случаят с турчина крадец е много показателен. Всеки, който открадне нещо от светинята, получава още приживе наказание. Това са изпитали онези хора, които са открадвали нещо от светите храмове. Децата трябва да помнят това и да не си позволяват да присвояват дори една стотинка или най-дребна вещ от Божия храм.

Игумения Валентина Друмева