kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

1 юли - Връщане мощите на свети Йоан Рилски в Рилския манастир

Posted in Жития.

sv.Ioan RilskiМощите на свети Йоан Рилски били първо пренесени от Рилския манастир в София, тогава наричан град Средец. След това – в столицата Търновград през 1195 г., при първия търновски цар Асен. Когато България паднала под турско робство, те били старателно скрити, защото неверните поробители унищожавали църквите, убивали християните и погубвали светините.

И Рилският манастир бил разорен. Но трима братя от с. Граница, Кюстендилско го възстановили. Тогава научили, че мощите на свети Йоан са в Търново. Искали да ги пренесат в неговия дом – манастира, но това не било лесно. Трябвало турската власт да разреши.

Тогава монасите потърсили помощта на царица Мария от Сърбия, дъщеря на сръбския деспот Георги, която била жена на султан Мурад II. Тя се застъпила пред султана и той разрешил. Живеела в Цариград, но имала богато имение край град Серес.

Манастирските пратеници пристигнали в Търново. Но търновци не искали да се разделят със светите мощи. Стигнало се до съд. Разрешили им, защото волята на свети Йоан била той да се върне в своя манастир.

sv.Ivan RilskiПренасянето станало, като ковчегът с мощите бил сложен на седлото на един кон, а шествието вървяло пеш. Пътят бил дълъг и труден. Спирали да нощуват в различни селища. Християните ги посрещали и изпращали с голяма радост.

Шествието от жени, мъже и деца се увеличавало. Като стигнали до подножието на планината, в някакво село при река Герман, монасите със запалени свещи в ръце и кадило ги посрещнали. Така вървели по трудните пътеки през планината.

Като пристигнали, мощите били поставени в манастирската църква. Това станало през 1469 г. Било определено завръщането на мощите да се празнува всяка година на първи юли.

Монасите съобщили с писмо на царица Мария за завръщането на светите мощи. Тя се зарадвала и изпратила скъпа покривка като дар за свети Йоан.

Досега светите мощи стоят в светия храм и множество хора всеки ден се покланят. Мъже, жени и деца целуват мощите, а свети Йоан ги благославя.

Монахиня Валентина Друмева