kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

20 юли - Свети пророк Илия

Posted in Жития.

07.20-sv.IliaПреди Христа Бог ръководел еврейския народ чрез избрани благочестиви хора, наричани пророци. Да се пророкува не означава само да се предсказва бъдещето по Божие внушение. То означава още да се водят беседи и поучителни проповеди и да се тълкува Словото Божие.

Един от най-известните пророци от онова време бил свети пророк Илия. Той произлизал от свещенически род и получил добро образование и духовно възпитание. Имал пламенна вяра и любов към Бога.

Родил се в град Тесвит, който се намирал на изток от река Йордан, близо до Галаатските планини. Баща му се казвал Савах. Живял по времето, когато царувал езическият цар Ахав, който имал град Самария за столица. И царицата Иезавел била езичница. Тя била дъщеря на сидонския цар. Оттам донесла идола на сидонския бог Валаал. Двамата почитали идола Ваал за бог. Царят построил голямо капище и му принасяли жертви. С това той увлякъл еврейския народ в идолопоклонство и оскърбил истинския Бог.

Пророк Илия решил да го изобличи. Той отишъл при него и му казал да остави поклонението на идола Ваал, който е демон. Царят не го послушал. Тогава Илия си позволил да го заплаши, че ще се помоли Бог да не дава дъжд на земята, за да се вразуми. Предпочитал и той да умре от глад, но да помогне на народа.

Царят се разгневил и искал да го погуби. Затова свети пророк Илия отишъл далече, в една долина, където имало поток и останал там. Бог изпращал врана да му носи хляб. А сушата продължила три години и шест месеца. Народът започнал да се осъзнава и да моли Бога за дъжд. Свети Илия пак отишъл при царя да го помоли да се вразуми, но той не склонил.

Тогава свети Илия предложил да отиде с идолските жреци на планината Кармил. Поклонниците на Ваал били 450 жреци, а той бил сам с Бога. Предложил да приготвят два жертвеника. На когото огънят сам се запали, неговият Бог е истинският.

Присъствал много народ. Жреците приготвили жертвата и започнали да се молят, но огънят не се запалвал. Те викали Ваал, но той не ги чувал. А свети Илия с пълна вяра към Бога приготвил жертвеника си, като изкопал около него окоп и го напълнил с вода. Вдигнал ръце и започнал да се моли. Паднал огън и запалил жертвата му. Дори водата закипяла.

След това казал на Ахав да побърза да се прибере, защото ще завали пороен дъжд. А той останал на планината и се молел за заблудения народ. Царицата се ожесточила срещу светия пророк и искала да го погуби. За да се укрие от гнева й, той отишъл в една пещера. Там се молел ден и нощ.

Когато наближило времето свети пророк Илия да напусне земния живот, Бог с колесница го взел на небесата.

А цар Ахав умрял от раната си, която получил в битката със сирийците. Трагично загинала и Иезавел. А синовете им били убити при царуването в Самария на цар Ииуй. Целият им род се унищожил заради греховния им живот.

Свети Илия се нарича огнен пророк, защото страдал за вярата в Бога, Когото пламенно обичал. Жалел за заблудата на народа, който като безумен почитал мъртвите богове, а забравил своя Бог.

Ваал при различните народи бил наричан с различни имена, свързани с начина на почитането му. Например някои народи го наричали бог на мухите, защото страдали от много мухи и насекоми и му се молели да ги избави от тях.

Илия в превод от еврейски означава крепост Господня. Свети пророк Илия напълно заслужил това име, защото неговата вяра била непоклатна като скала.

Той е един от най-почитаните пророци в нашата Църква. Народът го тачи и му се моли особено когато настъпи продължителна суша. А свети пророк Илия се моли от небесата да се усилва вярата, особено в децата, които най-лесно могат да се заблудят от съвременните ваалови жреци – сектантите.

Монахиня Валентина Друмева