kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

27 юли - Свети Пантелеймон

Posted in Жития.

sv Pantelejmon Sinai2Свети Пантелеймон се родил в град Никомидия в Мала Азия. Произлизал от знатен и богат род. Баща му, Евстрогий, бил езичник, а майка му, Евула - християнка. От ранна възраст тя го възпитала в християнската вяра. Отвръщала го от езическото нечестие. В дома й се принасяли жертви на боговете.

Когато тя починала, Пантелеймон неотклонно бил възпитаван в езичество. След като изучил езическите науки, баща му го поверил на един прочут лекар, за да изучи лекарското изкуство.

Скоро преуспял и надминал не само своите съученици, но и учителя си. Отличавал се с благородни постъпки, красота и красноречие. Станал известен и на самия император Максимиан, който по това време бил в Никомидия. Жесток гонител на християните, той умъртвил много от тях на празника на Христовото Рождество.

Пантелеймон посещавал царския дворец заедно със своя учител, който лекувал придворните. Пленен от ума и красотата на Пантелеймон, императорът пожелал той да остане при него в царски дворец.

В това време престарелият свещеник Ермолай се укривал в една малка бедна къщичка, защото гонението срещу християните се усилило. Пантелеймон често минавал край тази къщичка на път за своя учител. Ермолай го забелязал. Направил му впечатление с благородния си вид. Поканил го и му говорил за вярата.

Пантелеймон си спомнил съветите на своята майка. Пленил се от красотата на християнската вяра. Повярвал и се кръстил. След кръщението останал седем дни при Ермолай и не се насищал да слуша поученията му. Душата му се напоявала с жива вода от чист извор.

Когато се върнал у дома, баща му го попитал къде е бил. Той не разкрил веднага истината за себе си, а запитал:

-         Татко, защо боговете са неподвижни? Те изглеждат мъртви!

-         Не зная – откровено признал баща му.

Имало един слепец, за който учителят на Пантелеймон казал, че не може да бъде излекуван. Той обаче с Божията сила го излекувал. Баща му повярвал и се кръстил при свещеник Ермолай. А Пантелеймон посещавал тъмниците и лекувал раните на затворените там християни.

Съобщили на императора, че Пантелеймон е християнин. Трябвало да се яви при него. Императорът започнал кротко да го увещава, но като разбрал, че Пантелеймон е твърд в Христовата вяра, го подложил на мъчения.

Озлоблението на императора бил голямо. Той устроил зрелище извън града. Извели мъченика на арената и пуснали диви зверове да го разкъсат. Присъствал и самият император.

Но Бог затворил устата на зверовете и те станали кротки като овце. Ближели краката на Пантелеймон, а той ги милвал с ръка. Народът се изумил и започнал да вика да бъде пощаден животът на младия момък.

Това озлобило императора и той наредил първо да убият всички зверове като непослушни на неговата воля, а след това Пантелеймон да бъде обезглавен с меч. Заедно с него бил посечен и свещеникът Ермолай. Това станало през 305 г.

Сега на Света Гора има голям манастир „Свети Пантелеймон”. Там се пазят част от мощите му.

Пантелеймон значи „много милостив”. Действително свети Пантелеймон бил много милостив. Той лекувал болните безвъзмездно. Правел много чудеса. Лекувал с Божия помощ болести, които медицината не може да излекува. Той и сега помага на болни, които с вяра търсят неговата небесна помощ.

Има много целебни извори – аязма, посветени на този велик мъченик. В деня на неговия празник християните отиват там и се измиват за здраве. Децата стават по-здрави и силни не само телесно, но и вярата им укрепва.

Монахиня Валентина Друмева