kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

24 януари - Света Ксения Римлянка

Posted in Жития.

sv.Ksenia RimskaПрез V век в Рим живеела прекрасна девойка на име Евсевия. Тя произхождала от богато и знатно семейство. Баща й участвал в управлението на града. Семейството живеело в голям разкош. Тя била християнка и разкошът я угнетявал много.

Мечтаела за прост живот с добри обноски към всеки. Най-трудно станало, когато родителите й пожелали да я задомят. Избрали й момък, равен по богатство и знатност, и я сгодили за него. Определили и деня, в който да се проведе сватбеното тържество.

Това много я измъчило. Тя нямала право да се омъжи за момък от народа, когото обичала. Чудела се какво да предприеме. Дълго се молела и взела странно решение. Решила да сподели тревогата си със своите две прислужнички, които били добри християнки.

Предложила им тайно да напуснат дома на баща й, да живеят просто, неизвестни на никого, в девство за Христос. Съгласили се. Евсевия раздала на нуждаещите се всичко, каквото имала: злато, сребро, скъпи вещи.

В навечерието на сватбата трите се облекли в мъжки дрехи и като взели най-необходимото, излезли тайно от дома. Намерили кораб, който бил готов да отпътува в далечна страна.

Като слезли от кораба, отишли на един остров. Търсели неизвестно място, за да не бъдат открити. Променили пак дрехите си и наели една самотна стара къщичка. Заживели в нея.

Евсевия започнала да се нарича Ксения, което значи странница. С това име тя се укривала. Казала на слугините си да не я наричат господарка. В името Христово да бъдат равни помежду си. Заживели по монашески като родни сестри.

Бог им изпратил един стар монах да ги ръководи в духовния живот. След време основали манастир и се събрали много монахини. Ксения ги ръководела. Тя била много кротка. Никой не я видял веднъж да се разгневи. В нея нямало никаква гордост. Когато починала, двете девойки плакали много за нея. Ксения стигнала до святост в молитвата и духовния подвиг.

С живота си показала на хората, че Бог иска те да живеят като равни помежду си, без да се делят на бедни и богати, на учени и прости, на господари и слуги. Така ще изпълнят закона Христов. И децата трябва да се обичат и да не се делят помежду си, а да живеят като братчета и сестрички. Тогава ще бъдат истински християнчета. Христос е учител на любовта и иска всички да се обичаме.

Монахиня Валентина Друмева