kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

11 юли – Чудото с мощите на света Евфимия

Posted in Жития.

sv.Eufimia-11julyСвета Евфимия Всехвална се родила, израснала и приела мъченичество за Христа в град Халкидон, разположен на азиатския бряг на Черно море, по време на жестокото гонение при император Диоклетиан в края на III век. Чудото обаче станало, когато в Халкидон бил свикан IV Вселенски Събор в 451 г. при добродетелния и богоугоден император Маркиан и с помощта на света Евфимия се утвърдило православното вероизповедание.

На събора се събрали шестстотин и тридесет свети отци. Присъствали и лъжеучителите. Заседанието се провело в църквата на света Евфимия, която се намирала в предградието на Халкидон, близо до Босфора.

На събора произлезли много спорове между православните и лъжеучителите. Тогава било предложено всеки да напише свитък с изповядването на своята вяра. Сложили двата свитъка при мощите на света Евфимия.

Свитъците били предварително запечатани. Сложили ги на гърдите на светицата. Запечатали ковчега с мощите с царски печат и поставили стража да пази.

Три дни постили и се молили. На четвъртия ден целият събор, начело с император Маркиан, който управлявал Източната Римска империя от 450 до 457 г., дошъл при мощите на света Евфимия. Като махнали печата и отворили ковчега, видели голямо чудо. Свитъкът на православните бил в дясната ръка на светицата, а свитъкът на лъжеучителите лежал в нозете й. Най-изумителното било, че тя протегнала ръката си като жива и подала свитъка с православното вероизповедание на императора и патриарха.

Всички се зарадвали и прославили Бога. Обявили за истинна православната вяра, която била утвърдена от Бога и възвестена чрез света Евфимия. Вярата на лъжеучителите предали на проклятие.

Оттогава на иконата й светицата се изобразява със свитък в дясната ръка. Света Евфимия се нарича Всехвална – прославена от всички православни християни.

Чудото с нейните мощи показва, че единствено правилна е православната вяра. Това трябва да знаят всички лъжеучители и да не оскърбяват светото Православие. Това трябва да помнят и всички православни християни и да пазят своята вяра, придобита още от детство при светото Кръщение.

монахиня Валентина Друмева