kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Ден на християнското семейство в град Септември

Posted in Вероучение.

На 21 ноември 2016 г. учениците от Iа и Iб клас, изучаващи религия в СУ „Христо Ботев“, посетиха православния храм „Св. свщмчк Харалампий“ в град Септември. Въвеждането на първокласниците в храма на Деня на християнското семейство и младеж се е превърнало в хубава дългогодишна традиция в града, която сближава училището и храма, както и учениците с духовенството.

Децата бяха посрещнати от председателя на храма прот. Йордан Василев, който им обясни устройството на църквата, първите стъпки при влизане в храма, как правилно да се прекръстват и Господнята молитва „Отче наш”. Всички си запалиха свещички за здраве и с интерес изслушаха беседата на свещеника, който им разказа за празника Въведение Богородично и как малката тригодишна Мария била въведена от родителите си Йоаким и Анна в Йерусалимския храм, за да се посвети на Бога. Отецът пожела на децата заедно със семействата си да идват на църква всяка неделя, за да се възпитават в християнски добродетели. Посъветва ги да се научат първо да слушат родителите си, да слушат учителите и чак тогава ще могат да чуят Бога, да вървят по правилния път на вярата и да станат добри християнчета.

Накрая децата и техните учители получиха подарък по една иконка на св. Харалампий и бяха помазани с елей за здраве. В двора на църквата всички си направиха снимка за спомен от хубавия празник и си тръгнаха с грейнали лица и преизпълнени от радост сърца.