kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Начало на новата учебна година в Пазарджишка духовна околия

Posted in Вероучение.

На 15 септември официално бе открита новата учебна година във всички училища и детски градини на Пазарджишка духовна околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, дойде да благослови началото на учебната година в СУ „Христо Ботев“, най-голямото училище в община Септември. От 2002 г. в училището се изучава Религия-Православие с квалифициран преподавател презвитера Йорданка Василева, магистър по богословие. През тази учебна година има 11 групи от първи до шести клас с над 200 деца. Архиереят бе посрещнат с цветя от г-н Марин Рачев, кмет на Община Септември и г-жа Ивалина Табакова, новият директор на училището.На празника присъства и народният представител г-жа Даниела Малешкова.

Епископ Яков отслужи молебен и прочете молитви за благословение на децата и успешна нова учебна година в съслужение с прот. Йордан Василев, председател на ЦН при храм „Св. свщмчк Харалампий“ и енорийският свещеник Николай Генев. След това владиката поръси със светена вода всички ученици, учители и служители в училището.

На церемонията с издигане на българския флаг под звуците на химна на Република България участваха трима ученици от групите по Религия-Православие и християнско изкуство, които са носители на награди и стипендии от националния конкурс „Бог е любов“ и др. В края на тържествената програма прот. Йордан Василев, който винаги е скъп гост на тържествата в училището, произнесе благопожелания към всички присъстващи и подкрепи малкия първокласник Кристиян при рецитирането на стихотворението „Молитва“ от Иван Вазов.


 След това епископ Яков беше скъп гост на тържеството в ОУ "Христо Смирненски" с. Ветрен дол.

Както всяка година, така и през тази в много от учебните заведения началото на новата учебна година беше поставено с отслужване на водосвет и молебен за учениците и децата.

В СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Пазарджик с директор г-жа Станка Пашова последованието беше отслужено от прот. Димитър Баташки, Председател на ЦН при храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик. На тържеството присъства секретарят на Община Пазарджик г-н Румен Кожухаров.

В „Професионална гимназия по икономика и мениджмънт“ в град Пазарджик с директор г–жа Таня Благова молебенът беше отслужен от свещ. Петър Шопов, енорийски свещеник в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик. На тържеството присъства областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев.

С водосвет в учителската стая започна и тържеството за откриване на новата учебна година в СУ "Георги Брегов" гр. Пазадржик. Свещеник Петър Баташки поръси със светена вода директора г-жа Добринка Райкова, целия учителски състав, а също така и класните стаи.

В ОУ "Христо Смирненски" молебенът беше отсужен от свещ. Спас Дичев, енорийски свещеник в катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик.