kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

05.04.2018 г. - Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик на Велики четвъртък

Posted in Вероучение.

След Възнесението на Господ Иисус Христос на небесата света Мария Магдалина отишла при Римския император Тиберий I и му поднесла боядисано в червено сварено яйце. Изричайки нечуваните дотогава думи "Христос воскресе!", Мария Магдалина станала истински проповедник на живота и учението на нашия Спасител в столицата на империята и положила началото на този благочестив обичай, съхранен и днес в Светата Православна Църква – подаряването на червени яйца и поздрава "Христос воскресе!... Наистина воскресе!"

По примера на светата мироносица и в духа на християнската традиция във всеки християнски дом на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организираха боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик. Малките християни боядисаха и украсиха собственоръчно повече от 250 червени яйца, дарени за повода на храма от боголюбивия ни съгражданин Илко Машев, с което малчуганите съучастваха в радостта на празника. Всеки от тях получи дар от името на Църковното настоятелство - броенички и гривнички с кръстче.

След приключване на работата, яйцата бяха занесени от духовниците и сръчните майстори за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик. Там гостите бяха посрещнати топло от директора на Дома г-жа Дунгарова и нейния екип. Те съпроводиха скъпите гости по етажите и ги запознаха с обитателите на дома.

Възрастните хора бяха очаровани от малчуганите, които се надпреварваха колкото се може повече яйца да раздадат, с което да зарадват всички. Децата изпяха и тропара „Богородице Дево...“, с което изпълниха с умиление сърцата и със сълзи очите на нашите баби и дядовци. Всички изказаха своята благодарност и радост и изразиха своята надежда, че гостуванията ще бъдат по-чести и че това е само първото от посещенията на духовниците.

Епископ Яков пожела на всички светлината на Христовото Възкресение да изгрее в сърцата ни и благодатта на Празника на празниците никога да не ни напуска.