kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

21.11.2018 г. - Изложба на детски творби за празника Въведение Богородично в катедралния храм „Успение Богородично” град Пазарджик

Posted in Вероучение.

„Архангелските и Ангелските ликове се стекоха от небесните висоти, за да видят твоето преславно въведение в храма Господен, о, Богомайко, и заедно със земния лик от чисти деви, невидимият лик на безплътните умове вървеше с веселие, придружавайки тебе, Пречиста Дево, и обкръжавайки те по Божие повеление като избран съсъд на Бога и служейки ти като на своя Господарка. И макар и да не виждаха тайните на твоята сила, виждаха те неизказано изпълнена с небесна чистота и гледайки всичко, което ставаше с тебе, се ужасяваха и със страх ти пееха...“

С тези боговдъхновени думи от Акатиста на Въведение Богородично Светата Православна Църква възпява всяка година на 21 ноември преславното събитие на въвеждането в старозаветния храм на тригодишната Мария, станала по-късно Майка на нашия Господ и Бог Иисус Христос. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника и сподели своята радост от това, че храмът беше изпълнен с деца. Той благопожела: „Както светите Йоаким и Анна - родителите на малката Мария, я повериха на Бога, така нека и ние поверяваме чедата си в тези най-сигурни Ръце. Да ги възпитаваме в любов към Бога и човеците, в трудолюбие, молитва, скромност, честност, доброта – всички тези добродетели, които изпълваха душата на тригодишната Мария и я приготвиха да вмести в утробата си Невместимия Бог. Само тогава можем да бъдем спокойни и щастливи за тях, виждайки сърцата им изпълнени с Небесните мир и любов, с вяра и усърдие, облагородяващи ги и вместяващи в тях Бога и ходейки по Неговите стъпки към Царството Божие“.

По традиция на този ден в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в детския конкурс "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Епископ Яков припомни Господните думи „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете...“ и награди с грамоти всички участници, голяма част от които въпреки дъжда дойдоха в храма да получат небесното благословение на Пресветата Дева.