kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

14.04.2022 г. - Открит урок по Вероучение в ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик

Posted in Вероучение.

На 14 април 2022 г. в ОУ „Христо Смирненски" гр. Пазарджик се проведе открит урок по Вероучение на тема „От Лазаровден до Великден". Учениците от ІV а клас изучават предмета Религия-Православие под формата на свободноизбираема подготовка. Повод за това радостно събитие е наближаващият светъл християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Специални гости на урока по покана на директора г-жа Галина Барова, която също преподава Вероучение в училището, бяха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата на града „Успение Богородично” свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

Часът започна с обща молитва преди учение, с която всеки ученик призовава Бога на помощ в отговорната задача за придобиване на нови полезни знания и тяхното използване за добро в живота. След това учителят по Религия г-жа Цветелина Георгиева под формата на въпроси направи преговор на взетия до момента учебен материал, с което подготви децата за новата тема – празниците от Лазарова събота до Възкресение Христово – Пасха. Тази част от урока беше поднесена интересно с помощта на мултимедия. Г-жа Георгиева разказа събитията от дните на Страстната седмица, всеки един от които е наречен Велик, след което обърна внимание и на символите и традициите, които християните спазват в тях, както и на тяхното духовно и нравствено значение.

Малките християнчета изненадаха и зарадваха духовниците не само със своите знания, но и със своя интерес и въодушевление при урока, в който взимаха постоянно участие. На края на часа децата казаха и молитва след учение, с което благодариха на Бога и изпросиха сила и здраве, за да продължат своето учение.

Отец Боян се обърна с приветствие към преподавателите, като изказа своята и на събратята си благодарност за положените усилия и добрия пример, който дават на възпитаниците си. Той благодари и на децата за положеното старание в усвояване на добрата наука и за дейното участие в часа. Наместникът им подари икона на Възкресение Христово и подготвени за случая листенца и цветове от хартия, с които да я украсят, както в храмовете се украсява празничната икона и така да зарадват учителите си и създадат Великденско настроение в класната стая. Отец Боян покани малчуганите и на Велики четвъртък в двора на катедралата, където по традиция деца боядисват червени яйца, които после се поднасят в дар на възрастните хора от старческите домове в града.

От името на класа едно от децата, талантливият Александър Стамболски, поднесе в подарък на наместника нарисувана от него и сложена в рамка рисунка на Христовото възкресение.

Всички се снимаха за спомен от този прекрасен и пълен с добри чувства и емоции час.