kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

13.10.2022 г. - Откриване на учебната година в четвъртото поред Детско полицейско управление в град Пазарджик

Posted in Вероучение.

В днешния слънчев ден беше дадено началото на четвъртото поредно „Детско полицейско управление”. Националният проект е по инициатива на МВР, а страна по него е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от 3 б клас на НУ „Никола Фурнаджиев”.

Откриването на новата учебна година се състоя в двора на училището. След посрещането на училищното знаме и химна на България доброволците изпяха химна на своето училище и този на Детската полиция. След това те зарадваха своите родители и гости със специално подготвена програма, включваща песни и рецитали. Накрая те положиха и клетва, с която обещаха да бъдат добър пример за всички, да помагат на нуждаещите се и да спазват правилата за поведение в училище и тези за движение по улиците.

Тържествено пред всички беше подписан и договорът за сътрудничество между РУП–МВР, представлявано от неговия началник главен инспектор Ненко Годжевъргов и училищното заведение в лицето на своя директор г-жа Иванка Шушнева.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на РУП-МВР на откриването присъстваха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на града. Сред официалните гости на тържеството бяха още областният управител г-н Трендафил Величков, представители на страните по проекта от МОН, БЧК, РЗИ, Закрила на детето, МКБППМН.

Накрая всички се снимаха пред входа на училището за спомен от този важен момент.

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група. Целта е ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в институциите. Децата имат определени часове по Вероучение, където се запознават с основите на християнската вяра и добродетелност и християнските празници.