kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Табло с пайети за Рождество Христово

Posted in Работилница.

IMG 20191213 165155

Всяко училище се стреми да създаде празнична aтмосфера в навечерието на празника Рождество Христово. Тъй чакан и обичан, той превзема умовете и сърцата ни седмици, та дори и месец по-рано. Макар нашето съвремие да се възползва от тези настроения за безбройни реклами на стоки и услуги, то не бива да забравяме, че Църквата още от древност е определила дълъг период на подговка за празника - това е Рождественският пост от 15 ноември до 24 декември, тоест цели 40 дни.

Малките деца не спазват поста както възрастните. Тяхната подготовка за празника се състои в друго - те с радост изработват украси, рисуват рисунки, подготвят картички, учат песни и стихчета. Това настройва сърцата им с вълнение и трепет да приемат Рождеството на Спасителя.

Ето едно предложение за изработване на училищно табло за Рождество Христово с пайети. Получава се много красиво, а още по-хубавото е, че не се изискват специални творчески заложби и умения и могат да участват всички деца в направата му.

Необходими са тъмносин картон 70/100 см, 2 пакетчета сребристи пайети, тубичка лепило С200. Разбира се, изисква се първоначална подготовка от учител. Тези, които не биха се справили с изрисуване на красивите букви, могат да разпечатат надписа "Честито Рождество Христово!" с много големи букви на листове А4 и да ги прекопират, като ги повторят с остър молив или химикал и така да ги отбележат върху картона. Шрифтът, който е използван в случая е HeinrichScript, размер 380.

След това започва работата на учениците. Всяка буква се очертава обилно с лепило и детето нарежда пайетите върху него. Когато изсъхне, излишното лепило от бяло става прозрачно, а в същото време е достатъчно силно, за да задържи надписа.

Миналата година учениците от 5 клас на ОУ "Любен Каравелов" гр. Пазарджик се справиха отлично. Те се редуваха за всяка нова буквичка, но трябва да се има предвид, че им бяха необходими два учебни часа.