kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Даровете на мъдреците

Posted in Работилница.

Vluhvite

Когато разказваме на децата за Раждането на Спасителя, не пропускаме и чудното знамение, което се явило в небесата – Витлеемската звезда; как тя била знак за мъдреците, които пристигнали от далечните земи и донесли скъпи дарове на Богомладенеца. Когато след дългия и изморителен път Го открили в пещерата, те не се смутили от скромната обстановка, нито от родителите, които не били царски или знатни особи. Те носили непоколебимо вярата, че Този не е обикновен човек, а Небесен Цар и Бог. Затова Му се поклонили и с благоговение Му поднесли прескъпи дарове – злато, смирна и ливан.

Коледните празници винаги се свързват с топлината на семейното огнище, но също и с радостта от получените подаръци. По-скъпи или по-скромни, те се възприемат като част от традицията. За да не превърнем празника в суета и вещомания, е добре да провокираме децата да разсъждават върху това откъде идва този обичай. Нали честваме раждането на Христос, значи Рожденикът е Той и на Него ние трябва да поднесем подарък. Също както мъдреците.20201124 145935

Ние не сме нито толкова знатни, нито толкова богати като тях, но също можем да поднесем дар от сърце. А на какво би се зарадвал Малкият Христос? Той се роди на земята, за да ни направи по-добри и да изкупи нашите грехове. Затова ако Му подарим скъпоценен дар – от съкровищницата на нашите добродетели, това ще е достоен подарък, равен на този на мъдреците.

20201124 145928Да направим малка кутийка, която да украсим богато и в нея да поставим своя дар, изписан върху свитък. Той може да бъде:

Любов, Вяра, Щедрост, Честност, Трудолюбие, Смелост, Грижовност, Послушание, Уважение, Прилежност, Скромност, Приятелство.

Всяко дете само ще реши какъв да бъде неговият дар. А кутийката нека всеки постави под елхата вкъщи.

Разпечатайте модела на картон А4. Изрежете по линиите, прегънете по пунктира. Сложете лепило, както е показано, за да се образува дъно и капак. Кутийката, която се получава, е с приблизителен размер 4х4х2 см. Сега следва да я украсите с въображение. Накрая най-важната част – нашият дар. Написваме добродетелта на свитък, завързваме с връвчица и поставяме в кутийката.

Кутийки със скъпоценни дарове за Младенеца направиха и ученици от ОУ "Свети Климент Охридски" с. Мокрище в часа по религия.