kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Св. вмчца Неделя - чества се на 7 юли

Posted in Поучения.

 

Св. великомъченица Неделя (Кириакия) е родена в Мала Азия, най-вероятно в Никомидия, град на брега на Мраморно море и столица на източната Римска империя при Диоклетиан.
Св. Неделя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие.
Пораснала красива и умна девойка. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала, като казвала, че се е сгодила за Христа.Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра.
Императорът заточил родителите и в гр. Мелитин, където те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните и.
Накрая, след като Неделя решително заявила: „За мене живот е да умра за Христос", мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.
На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Непосредствено след молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.
Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново.
До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел и името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия-Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.Неделя е била на 22 години, както пише патриарх Евтимий, и „Умирайки за кратко време, тя изпълнила години дълги, защото душата ѝ Господна била удовлетворена, чистотата и – доволно голяма, подвизите и - достатъчни…“
За света Неделя има съответна служба. 
Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 г.

На този ден имен ден празнуват: Неделя, Нешка, Ненка, Недка, Нели, Нелка, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Недьо, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.

Из „Жития на светиите", Синодално издателство 1991

  Снимка на Тони Свещарова.