kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Постна шоколадова торта

Posted in Помощник.

Shokoladova torta bez maznina       Необходими продукти:

 

       За блата:

       200 гр смокини (накиснати в топла водичка за 30-40 мин)

       250 гр кашу

       1 чаша пресовани ядки от елда

       2 ч.л. мед

       100 гр кокосово мляко

 

За крема:

1 кутия фурми (около 600 грама) (накиснати за 20-30мин)

2 с.л. какао, сурово

1 с.л. рожков

5 пакетчета ванилия

100 гр кокосово мляко

Начин на приготвяне:

Започваме от блатовете. Изплакнете кашуто и го сложете в кухненския робот. Махнете твърдите връхчета на смокините, разрежете ги на 2 и заедно с кокосовото мляко ги разбийте добре до хомогенна смес.

Изсипете сместа в отделна купа. Ако ползвате овесени ядки вместо тези от елда ги сложете за 20 сек. в робота, за да станат почти като брашно. Тези от елда са доста фини по принцип.

Смесете ядките (овесени, от елда или други) със сместа в купата, добавете меда и хубаво разбъркайте до хомогенна смес. Трябва да се получи гъста смес.

Разстелете смесете в 2 ринга - един 4 см и един 2 см. Рингове можете да изрежете от пластмасов контейнер за маслини, или друга подобна 'бака'. Аз имах под ръка от 1 кг маслини. Капакът е точно 18 см. който използвах за дъно на по-дебелия блат.  Добре оформете кръговете и затворете в хладилника да се охладят за поне 40 мин. и да стегнат.

През това време можете да направите крема. За целта обелете старателно фурмите и махнете костилките. Сложете ги в кухненския робот задно с другите съставки и съвсем малко от водата в която са киснали фурмите - 4-5 с.л. Трябва да се получи гъста кремообразна маса, много наподобяваща течен шоколад - на вид и на вкус.

Нанесете 2-3 см. крем върху дебелия блат и го върнете обратно в хладилника да стяга заедно с крема. Това трябва да е около 1/3 от крема. Другите 2/3 ще използваме за да 'измажем' тортата.

След 30-40 мин можете да измажете тортата. Първо сложете тънкия блат върху другия и след това измажете хубаво тортата от всички страни. Можете да поръсите с филирани бадеми за украса. Оставете в хладилника за час-два да стегне добре.

Източник : http://andonovo.com/recipes/shokoladova-torta-bez-brashno-bez-yaytsa-bez-mlyako-bez-zahar-i-bez-pechene/