kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

21.05.2024 г. - Митрополит Николай отслужи благодарствен молебен за празника на Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

На 21 май Светата Православна Църква почита светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена. Особено тържествен е този ден за жителите и гостите на град Пазарджик, тъй като с решение на Общинския съвет от преди близо 90 години денят е определен за негов празник, а светият цар Константин и неговата свята майка царица Елена са избрани да бъдат небесни покровители и закрилници на града. В по-ново време тази година беше отбелязан 38-ят пореден ден от радостта на пазарджиклии.

Неизмеримо по-голяма беше духовната радост за Божия народ в празничния ден тази година. Вярващият народ се събра в градската църква, посветена на светите боговенчани царе Константин и Елена и отбелязваща днес своя храмов празник, където посрещна своя епархийски митрополит - Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Владиката доведе със себе си и скъп гост – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, доскорошен архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, за когото в сърцата на пазарджиклии завинаги остана топъл спомен.

Двамата митрополити взеха молитвено участие в светата Литургия, отслужена с благословението на митрополит Николай от Негово Високопреподобие архимандрит Максим. С него в радостта на празника съслужиха протосингелът на Пловдивска епархия ст. икон. Тодор Хаджиев, архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, свещениците от града прот. Петко Еленкин, свещ. Максим Ничев, свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Николай Ангелчов, свещ. Димитър Пеев от с. Братаница, енорийският свещеник в храма отец Хрисант Хитов и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Спас Дичев, свещ. Стоян Стоянов от храмовото духовенство, свещ. Димитър Милков от с. Динката, свещ. Николай Генов от храм „Св. Петка“ в града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ под диригентството на протопсалт Георги Радев.

Начело на многобройните богомолци, дошли да отдадат почит и благодарност към равноапостолното дело на свети Константин Велики и света Елена, на службата присъстваха кметът на град Пазарджик г-н Петър Куленски, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, народни представители, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, началникът на Военното окръжие в града подп. Петър Петров, директорът на РДПБЗН Пазарджик комисар Ангел Ангелов,представители на Общинската администрация, общественици и интелектуалци.

След св. Литургия митрополит Николай поведе с литийно шествие верния Божи народ към площад “Константин Величков”, където митрополитът отслужи благодарствен молебен. С едно сърце присъстващите на площада благодариха на Всеподателя Бога за Неговата велика милост и закрила, която Той по молитвите на света Богородица и на светите равноапостоли Константин и Елена всякога дарува на жителите на град Пазарджик. Негово Високопреосвещенство поздрави присъстващите с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, а целият площад му отвърна с мощно и радостно „Воистину воскресе!“. Владиката се обърна към всички с пламенно слово и ги благослови със своя архипастирски благослов, призовавайки над тях и домовете им всегдашната небесна закрила на равноапостолите.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

05.05.2024 г. - Пловдивският митрополит Николай отслужи Пасхалната света Литургия на Възкресение Христово в Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

„Пасха свещена днес ни се яви: Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха Христос Избавител, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, Пасха, освещаваща всички верни!” (из стихирите на Пасха)

В най-великия и тържествен ден в годината – денят на светоносното Христово Възкресение – Пасха, жителите на град Пазарджик се сподобиха със сугуба, двойна благодат. За първи път в историята на града да отслужи Пасхалната света Литургия в катедралата на Околията дойде лично Високопреосвещеният Пловдивски митрополит – епархийският архиерей митрополит Николай.

Още в часовете преди полунощ храмът започна да се изпълва с богомолци, дошли да посрещнат своя архипастир в този най-светъл ден – денят на Христовото Възкресение от мъртвите, Тържество на тържествата и Празник на празниците. Владиката беше посрещнат при празнично биене на църковните камбани, изразяващи радостния трепет, обхванал сърцата на пазарджиклии за двойната Божия благодат и милост.

Сред официалните лица, дошли на Пасхалната служба, бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, народният представител от 49-то Народно събрание г-н Радомир Чолаков, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, окръжният прокурор на Пазарджик г-жа Албена Кузманова, бившият кмет на Пловдив г-н Здравко Димитров, държавни и общински служители, общественици.

Малко преди полунощ митрополит Николай изнесе от светия Олтар Благодатния огън, който се поддържа целогодишно в катедралния храм и прикани всички богомолци да запалят свещите си и да вземат от него. С празнично литийно шествие цялото църковно изпълнение се отправи към специално приготвена в двора на храма сцена. Тук архиереят прочете Евангелското четиво, възвестяващо Чудото на чудесата - Възкресение Христово, с което беше дадено началото на Пасхалното богослужение и поздрави присъстващите с най-радостния, изпълнен с вяра и надежда всепобеден поздрав „Христос воскресе!”. С едно сърце и уста всички отговориха с мощно „Воистину воскресе!”, след което църковните камбани огласиха всичко наоколо с най-тържествен звън. Небето над града се озари от празнична заря, ознаменувала Възкресението и радостта на цялото творение от това най-дивно събитие.

Митрополит Николай се обърна към насъбралото се множество с вдъхновено слово за величието на празника и неизразимата Божия милост към човеците, даваща възможност на вярващите да станат синове Божии. След това шествието се завърна в храма, владиката застана на архиерейския трон и лично поздрави всички присъстващи с Христовото Възкресение.

В тържествената служба с митрополита съслужиха архим. Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм "Св. Възнесение" гр. Пловдив, свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещ. Спас Дичев, председател на храм "Св. св. Константин и Елена" в града, енорйските свещенослужители в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и митрополитският протодякон отец Илиян Александров.

Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев и протопсалт Марин Йорданов.

Преди началото на светата Литургия духовниците се подредиха в центъра на храма и ведно с певците и вярващите отпяха изпълнените с небесна радост и надежда стихири на Пасха. По време на Литургията всички с благодарност и трепет участваха в молитвословията и песнопенията. Те изповядаха с едно сърце и едни уста Символа на вярата и казаха думите на Господнята молитва „Отче наш…”. Десетки минаха и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни, увенчавайки с това дните на своя пост, молитва и духовна борба.

След службата митрополит Николай още веднъж поздрави присъстващите с настъпилите дни на радост от Възкресението на нашия Спасител.

От името на жителите на града областният управител г-жа Кайтазова поднесе на владиката прекрасна кошница с цветя, червени яйца и Великденски сладки. Тя благодари на архиерея за неговата отеческа грижа и любов към поверените му от Бога души на вярващите от Пазарджик.

Накрая митрополит Николай от цялото си сърце благослови всички със своя архипастирски благослов.

29.03.2024 г. - Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия в град Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

„Синовете халдейски видяха в ръцете на Дева Тогова, Който с ръка създаде човеците и като познаха в него Владиката, макар и приел рабски образ, побързаха с дарове да Му послужат и да възпеят Благословената...” (Из Акатист на Пресвета Богородица, икос 5)

Неизразимата с думи Божия милост, облагородяваща сърцата, утешаваща наскърбените души и издигаща човеците от земята към небесата, се изля преизобилно над верния Божи народ на град Пазарджик в петъчната вечер на 29 март. Тогава да благослови жителите на града в катедралния храм „Успение Богородично“ дойде лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Митрополитът донесе за благословение на този край на поверената му от Бога Пловдивска епархия чудотворния образ на Божията Майка – Златна ябълка и пред нея отслужи Малкото повечерие с Богородичния канон и втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица. Празничен камбанен звън огласи града при посрещането на скъпите гости.

В радостта на службата с архипастиря съслужиха неговите двама викарии Знеполският епископ Арсений и Смолянският епископ Висарион, архимандрит Максим, протосингелът на Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовният надзорник свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Василий Кашоров, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеници от града и околията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които с благоговеен трепет в сърцата си участваха единомислено със своя архипастир в молитвословията и песнопенията и с едно сърце и едни уста въздаваха хвала на бързата и непобедима Застъпница на християните – Пресвета Богородица. Сред тях бяха кметът на Пазарджик г-н Петър Куленски, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, началникът на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, общински съветници, г-н Георги Делчев, общественици.

Пред поставения на полагащото му се място в центъра на Божия дом образ на небесната Царица митрополит Николай вдъхновено оглави умилителната служба в нейна чест. Красивите песнопения на Богородичния канон бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения владика с духовниците и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. След това архиереят прочете втора статия от Богородичния акатист, а цялото църковно изпълнение вдъхновено възпяваше „Майката на незалязващата Звезда, Защитницата от невидимите врагове и веселие на всички народи“ с припева "Радвай се, Невесто неневестна”.

В края на службата от преизпълненото си с любов към Богоматер сърце митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово в нейна прослава, с което утеши вярващите, уверявайки ги, че тя никога няма да се отвърне от търсещите нейната небесна помощ и закрила. 

Поклонението пред чудотворната икона продължи до късно вечерта в храма.

26.12.2023 г. - Митрополит Николай отслужи съборна Архиерейска света Литургия за празника Събор на Пресвета Богородица в град Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

В дните на всеобща духовна радост, която струи от всяко украсено коледно дръвче и дом, във втория ден на светлото Христово Рождество се отбелязва Събора на Пресвета Богородица. В този ден се въздава похвала на най-близките по плът родственици на родилия се във Витлеемската пещера Богомладенец – Неговата пречиста Майка Пресвета Богородица, светия и праведен Йосиф Обручник, свети пророк и цар Давид и светия апостол Яков, брат Господен и пръв Йерусалимски епископ.

Този ден е изпълнен с особен трепет и въодушевление за жителите и гостите на град Пазарджик, които с нетърпение очакват да донесе ангелската вест за раждането на нашия Спасител и Господ Иисус Христос и да ги благослови Пловдивският митрополит Николай. Високопреосвещеният владика и тази година по традиция дойде лично да възглави съборна Архиерейска света литургия в катедралата на града "Успение Богородично".

С него съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм „Възнесение Господне” гр. Пловдив, секретарят на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов, градските председатели на храм „Св. Георги” прот. Петко Еленкин и на храм „Св. св. Константин и Елена“ свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха антифонно на два клироса митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев, заедно с катедралния певец протопсалт Марин Йорданов и Богдан и Възкресия Дийнар.

Верният Божи народ на Пазарджик с радост посрещнаха своя архипастир и с усърдие в единомислие участваха в литургийните молитвословия. Сред тях бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, г-н Георги Делчев, жители и гости на града. Официалните гости поднесоха на владиката прекрасни букети с цветя и засвидетелстваха своята в Христа вярност към правоправещия архиерей на Пловдивска епархия и към светата родна Българска православна църква.

Преди началото на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит пострига в първата степен на свещенството – тази на четец на Българската православна църква трима благоговейни млади мъже - Петър Марков и Спас Димитров от град Пазарджик и седемнадесетгодишния Димитър Сестримски от село Варвара. Новите църковнослужители с вълнение прочетоха благословените откъси от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка заеха своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

В края на службата митрополит Николай произнесе боговдъхновено слово за небесното достойнство и ценност на семейството. Той призова родителите да полагаме грижи и с търпение и любов да възпитаваме своите деца, та да израстват с чисти сърца, изпълнение с християнските добродетели. Добродетелното сърце е от полза както за семейството си, така и за близките си и дори за самотноживущите и за цялото общество, засвидетелства митрополита с пламенната си реч. Накрая, с искрена отеческа любов и грижа за повереното му от Бога паство, владиката поздрави и благослови присъстващите по случай великия празник на Христовото Рождество.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

30.09.2023 г. - Благодарствен молебен по повод 130 години от основаването на Народно читалище "Отец Паисий 1893" във Велинград

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

На 30 септември, в навечерието на големия празник Покров на Пресвета Богородица, жителите и гостите на град Велинград се сподобиха с велика Божия милост. Те бяха благословени от своя епархийски архиерей - Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който дойде в града и отслужи благодарствен молебен по случай навършването на 130 години от основаването на Народно читалище „Отец Паисий 1893“.

В съслужение с Владиката бяха неговият викарий Знеполският епископ Арсений, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеноиконом Василий Кашоров, председател на храм „Св. Възнесение“ гр. Пловдив и енорийският свещеник в храм „Успение Богородично“ в планинския град протойерей Станимир Минков. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

След като благодари на Всеподателя за великите Му благодеяния към Божия народ, владиката се обърна с архипастирско слово към председателя на НЧ “Отец Паисий” д-р Силвена Байракова и колектива на читалището, като им благопожела още много творчески успехи.

На тържеството присъстваха десетки културни и обществени дейци, държавни и общински служители, жители на Велинград.  

Духовниците бяха официални гости на последвалия тържествен концерт с изпълнения на Смесения хор „Николай Гяуров“, Вокална група „Велина“, Вокална група „Караоке“, Танцов клуб „Елица“, Мъжката фолклорна група, Духовия оркестър и Мажоретния състав „Димитър Мечев“.