kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Икона за Рождество Христово

Posted in Работилница.

"Не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли." (Лука 2:10-12)

Ангелска вест изпълни преди 2022 години сърцата на пастирите с неописуема радост и те, оставяйки стадата си, отидоха в градеца Витлеем да се поклонят на родилия се Спасител на човешкия род. Същата радост изживяваме и всички ние в навечерието на празника Рождество Христово.

Тази година децата от Пазарджишка духовна околия приготвиха сърцата си, за да приемат Младенеца, като изрисуваха иконата на празника. Работиха заедно, обединени от любов към малкия Христос.

Дванадесет училища, които изучават Вероучение, се включиха в инициативата на Архиерейско наместничество град Пазарджик - да украсим училищата за празника с иконата на Рождество Христово. Благодарим на децата за чудесните икони, които ни изпратиха, за тяхното старание и любов, за споделената радост от настъпващите светли дни! Благодарим и на техните ръководители за равноапостолното дело, за неуморния труд и всеотдайност за посяване зрънцата на Христовото учение в душите на най-малките.

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2022 година"

Posted in Работилница.

За девета поредна година Културно-просветният отдел при Пловдивска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство, честван всяка година на 21 ноември.

На 11 ноември 2022 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия. Тази година интересът беше изключително голям. В рамките на обявения срок пристигнаха 190 детски творби на ученици, по-голяма част от които изучаващи предмета "Религия". Участниците са от 14 училища и школи от Пазарджишка духовна околия.

Разглеждането и класирането на получените творби се състоя на 14 ноември 2022 г. от комисия в състав:

1. Иконом Боян Кочев - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия

2. Протойерей Стефан Йорданов - секретар

3. Свещеник Спас Дичев

4. г-жа Соня Кръстева

5. Презвитера Милена Кочева

Класирани бяха общо 120 творби. Отличените рисунки, есета и стихотворения бяха представени в Пловдивска света митрополия на 15.11.2022 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!