kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

02.05.2024 г. - Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

Posted in Вероучение.

Всяка година на Велики четвъртък православните християни боядисват червени яйца, символ на Христовото Възкресение, които след това подаряват на близките си и се чукват с тях с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!". Тази благочестива традиция води началото си от светата мироносица Мария Магдалина, която по този начин възвестила на Римския император Тиберий I чудото на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и тази година по традиция Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Успение Богородично“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха повече от 30 деца от енорията и гости на храма. На специално приготвени в градинката пред катедралата маси децата боядисаха повече от 350 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора село Главиница.

След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а отец Боян дари всяко едно от малките християнчета с книжка и иконка на детето мъченик – свети Мамант, специално приготвени от Църковното настоятелство при храма. Изпълнени с радост и удовлетворение от доброто дело, всички се снимаха за спомен пред катедралния храм.

След това свещениците, придружени от малки християнчета и вярващи от енорията, занесоха даровете за благословение на живеещите в домовете за стари хора. Там те зарадваха нашите баби и дядовци с Великденските стихчета и песнички, които специално бяха научили, а 11-годишната Теодора и 6-годишната Магдалена развълнуваха душите на възрастните с прекрасно изпълнение на няколко народни песни. Накрая свещениците изпяха стихирите на Пасха и тропара на празника и с това озариха сърцата на домуващите с неизмеримата Пасхална радост от настъпващите най-светли християнски празници.

Малките християнчета раздадоха лично на бабите и дядовците боядисаните от тях яйца и приеха от тях заслужени благодарности и прегръдки.

януари 2024 г. - Ново детско предаване на Пловдивска православна телевизия

Posted in Вероучение.

В началото на годината Пловдивска православна телевизия ни зарадва с нова поредица за деца - "Малки крачки към Божията светлина". Това е детско вечерно предаване, което възпитава децата в християнски добродетели чрез увлекателни притчи и поуките от тях. А изречените молитви ги приучават да общуват с Бога.

Предаването се излъчва всяка вечер от 19.50 по ППТВ, а освен това е качено и в Youtube-канала на Пловдивска митрополия, където можете да гледате всички епизоди.

2024.02.01-Ново детско предаване

20.12.2023 г. - В навечерието на Рождество децата от ДПУ посетиха храм „Св. Архангел Михаил“ в град Пазарджик

Posted in Вероучение.

Водено от добрите плодове, които се раждат в душите на децата, МВР продължава реализацията на проекта „Детско полицейско управление”, страна по който е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от 4 б клас на НУ „Никола Фурнаджиев”. В учебния процес на доброволците всяка година се включват и часове по Вероучение, в които децата се запознават с основните истини и ценности на православната ни вяра.

И тази година в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово децата посетиха един от храмовете на Българската православна църква в града. Този път с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай доброволците бяха посрещнати от архиерейския наместник иконом Боян Кочев в храм „Св. арх. Михаил”. Учениците бяха съпроводени от областния координатор на проекта старши инспектор Мария Панайотова, инспектор Даниел Димитров - ръководител на ДПУ към РУ-Пазарджик и техния класен ръководител г-жа София Коларова, която е и ръководител на ДПУ от страна на училището.

Отец Боян припомни на малките християнчета случилото се преди 2023 години в градеца Витлеем, който в една от своите пещери подслони родилия се очакван от всички поколения хора Спасител – нашия Господ Иисус Христос. Децата се включваха в беседата, като сами разказваха част от чудните събития и задаваха своите въпроси.

Архиерейският наместник обърна внимание на това, как с добродетелите си можем сами да подражаваме на Богомладенеца и същевременно да Го зарадваме, поднасяйки Му добрите си дела като подарък за Неговото свято Рождество. Той поднесе кутия с листчета, приготвени като благопожеланията от празничната трапеза. От едната страна на всяко листче беше изписана добродетел, а от другата кратко обяснение с какви дела тя може да бъде постигната. Всички прочетоха какво им се е паднало и как може да се изпълни на дело и обещаха през настъпващата година да се стараят да напредват в посочената им от Бога добродетел. Отец Боян им пожела и занапред да бъдат усърдни и да продължат да бъдат пример за съучениците си в добротворството, извършвайки всеки ден поне по едно малко добро дело.

От името на свещенослужителите в храма енорийският свещеник отец Николай Ангелчов подари на класа икона на закрилника на българския народ свети Иван Рилски и едно детско Евангелие, като им пожела да подражават във вярата си на свети Ивана и да четат често Божието слово, за да укрепва сърцето им в доброто.

Накрая всички отидоха пред Коледното дръвче и всеки получи по едно шоколадово десертче за празника.

21.11.2023 г. - Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

Posted in Вероучение.

„Архангелските и ангелските ликове се стекоха от небесните висоти, за да видят Твоето преславно Въведение в храма Господен, о, Богомайко! И заедно със земния лик от чисти деви, невидимият лик на безплътните умове вървеше с веселие, придружавайки Тебе, Пречиста Дево, и обкръжавайки Те по Божие повеление като избран съсъд на Бога и служейки Ти като на своя Господарка. И макар и да не виждаха тайната на Твоята сила, виждаха Те неизказано изпълнена с небесна чистота. Гледайки всичко, което ставаше с Тебе, те се ужасяваха и със страх Ти пееха…” (изАкатист на Въведение на Пресвета Богородица в храма)

21 ноември е един от най-светлите дни в годината, когато сърцата на вярващите се изпълват с неизказана радост. В този ден човеци и ангели с едно сърце възпяват дивното и преславно Въведение в Старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мариам. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлоносния празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с вярващи, чиито сърца ги доведоха да възблагодарят на нескверната Гълъбица, удивила и ангелите със своята чистота, чиято Майчина закрила всеки е усещал в живота си. Още по-голяма радост изпълни сърцата на всички, когато по традиция в дома Божий заприиждаха земните Господни ангели – деца от различни възрасти, доведени по традиция в този ден от своите родители и учители.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Той описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден напътиха стъпките на чистите детски сърца в пътя на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита традиционната изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в десетия, юбилеен национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от големия брой участници – повече от 150 от 12 училища и школи в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие. Греещите с усмивки лица на малките творци още повече допринесоха небесната радост от великия празник да изпълни душите на вярващите. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

03.10.2023 г. - Среща с учители по Вероучение от Пазарджишка духовна околия

Posted in Вероучение.

На 3 октомври 2023 г. в сградата на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се състоя традиционната годишна среща с учители, преподаващи предмета „Религия-Православие“ в училищата от Пазарджишка духовна околия.

Архиерейският наместник иконом Боян Кочев  поздрави преподавателите за новата учебна година и им благодари за тяхната досегашна всеотдайност. Учителите представиха сформираните групи за изучаване на Вероучение в училищата, като за всички ученици и тази година от Пловдивска митрополия ще бъдат предоставени безплатни учебници и учебни помагала. Всеки сподели своя опит и трудности, с които се сблъсква в процеса на преподаване, като при всички случаи отец Боян се ангажира със своята лична и на Архиерейското наместничество подкрепа.

На срещата бяха коментирани и предстоящите дейности и събития през учебната 2023/2024 година. Обсъдени бяха и идеи за нови инициативи. Представени бяха нови начинания, с които Архиерейското наместничество цели да подпомага дейността на учителите.