kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Възкресение Христово - Великден

Posted in Жития.

voskresenie hristovo

 

 

Възкресение Христово е най- великият, най-тържественият и най-светлият    християнски празник. С право е наречен Празник на Празниците, защото е тържество,  смисъл и основа на нашата вяра: "Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е  нашата проповед, празна е нашата вяра" е казал апостол Павел. Със Своето  възкресение Господ Иисус Христос показа, че има власт не само над живота, но и над  смъртта. Той възкръсна на третия ден след погребението Си и с това се изпълниха  пророчествата, записани в свещените книги. На Великден Православната Църква е  определила тържествено богослужение, на което се пее следната църковна песен-   тропар:

"Христос Възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари."

 

За любознателните: 

Всяка година на Велика събота на Гроба Господен в Йерусалим пада " Благодатен огън". Той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Най-ранните сведения за " Благодатния огън" са от II век след Христа.

Уверението на Св. ап. Тома

Posted in Жития.

През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома.

След възкресението Си Спасителят се явил на учениците, но ап. Тома не бил сред тях (Лук. 24:36-49;Иоан 20:19-25Марк 16:14-18)

Апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ("Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам").

Осем дни по-късно апостолите се били отново събрали, а заедно с тях бил и Тома (Иоан 20:26-31). Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:

"Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:

Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).

Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.

6 май - Свети великомъченик Георги Победоносец

Posted in Жития.

05.06-Sv.GeorgiСвети Георги живял близо 300 години след Христос, по времето на жестокия император Диоклетиан, който управлявал цялата Римска империя. Като растял свети Георги бил много красив, силен и мъжествен, затова го взели на военна служба. За кратко време той показал големи способности и го определили за хилядоначалник – командвал войска от 1000 войника. А когато се отличил в много битки със своето безстрашно юначество, императорът, без да знае, че е християнин, го почел с управителска титла още на двадесетгодишна възраст. Станал любимец на царя и се ползвал с голямо уважение между царедворците.

Императорът обаче бил ревностен езичник и решил да започне голямо гонение срещу християните – да се отрекат от своята вяра и да принесат жертви на идолите. Който дръзнел да не се подчини, го очаквали затвор, мъчения и дори смърт. Свети Георги узнал за намерението на царя. Нямало как повече да остане таен християнин. Затова застанал пред царя, князете и съветниците и открито изповядал вярата си.

Диоклетиан бил поразен като от гръм, че и неговият любимец е християнин. Но щом дошъл на себе си, се ядосал страшно и решил на всяка цена да го склони да се подчини и изпълни царската заповед. Първоначално започнал да го убеждава, да го ласкае и да му обещава големи почести и награди. Като се уверил, че е непреклонен, наредил да го оковат и затворят в тъмница, а на гърдите му сложили тежък камък, от който едва дишал и тежко страдал. На следващия ден, на заплахите на царя отговорил:

11 май - Свети свети Кирил и Методий

Posted in Жития.

11.25-sv.Kliment Oxridski

Свети свети Кирил и Методий били родни братя. Те живели около 800 години след Рождението на Господ Иисус Христос, когато много народи приели християнската вяра. Те се родили в град Солун, днес в Гърция, но тогава държавата се наричала Византия. Баща им Лъв бил от знатен род и заемал длъжност военачалник. В семейството имало седем деца. Най-малкият бил Константин, който в края на живота си приел монашество и ново име Кирил.

По-големият брат – свети Методий, първоначално бил управител на една област, но сърцето му жадувало за Бога. Той се отказал от богатство и почести и станал монах, а по-късно и игумен на манастир.

Когато бил на седем години свети Кирил сънувал необикновен сън и го разказал на родителите си –Управителят събрал всички девойки от града и му казал: „Избери си която искаш от тях за съпруга и помощница”. А той избрал най-прекрасната, чието име било Софǔя, което на гръцки език означава Премъдрост. И наистина – когато започнал да се учи, той преуспявал в науката повече от всички други ученици. Но заедно с това обърнал сърцето си към Бога и търсел не човешката мъдрост, а дълбочината на Божията премъдрост.