kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

11.06.2024 г. - Опело и погребение на свещ. Неделчо Борисов

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 11 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Смолянският епископ Висарион - викарий на митрополита, възглави опелото на новопреставилия се Божи служител свещеник Неделчо Борисов. Заупокойното последование беше отслужено в храм „Св. Дух” в родното село на покойника Мирянци, където отец Неделчо беше поставен от Бога да води съжителите си по пътя на спасението.

С архиерея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, председателят на храма свещ. Хрисант Хитов, прот. Петко Еленкин и прот. Манчо Манчев от храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Спас Дичев и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Серафим Лазаров, председател на храм „Св. Богородица“ с. Огняново и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. В траурното последование молитвено участие взе и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков.

В края на опелото епископ Висарион преподаде над опечаленото събрание съболезнованията на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и се обърна към присъстващите със слово на утеха. Той припомни думите на св. ап. Павел „…с добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих; прочее очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведния Съдия!...“ /2 Тим.4:7-8/ и изказа своята увереност, че тези думи се отнасят и за новопреставения духовник, който като всеотдаен и трудолюбив съработник на Божията нива, сееше словото Божие и полагаше с усърдие душата си за Христовото словесно стадо. Епископ Висарион припомни накратко живота на покойника и сподели, че отец Неделчо ще остане завинаги в нашите души и сърца като свещенослужител, отдаден на вярата, надеждата и любовта към Бога и ближните.

Накрая епископ Висарион преподаде и своите лични най-искрени съболезнования към семейството на упокоилия се духовник и призова още веднъж всички да се помолим на нашия Господ Иисус Христос за опрощение на волните и неволни грехове и за вечен покой на душата на новопредставилия се Божий пастир.

След като всички минаха да се опростят за последно с покойника, свещеници понесоха ковчега с тялото на техния събрат и за последен път го внесоха в светия Олтар, където пред светия Престол духовникът възнасяше своите молитви към Бога. Траурното шествие се отправи към гробищния парк на селото, където отец Неделчо беше избрал мястото на своя покой, непосредствено до неговата покойна презвитера. Тук епископ Висарион отслужи последованието на трисагия, след което при пеене на Пасхалния тропар тленните останки на Божия служител бяха положени в земята в очакване на Второто Христово пришествие.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

24.04.2024 г. - Епископ Арсений отслужи молебен при полагане на клетва от гранични полицаи в Пазарджик

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 24 април се проведе тържествена церемония по полагане на клетва на стажанти от ЦСПП-Пазарджик. Тържеството се състоя на пл. „Съединение“ в областния град, пред сградата на ОДМВР и РУП Пазарджик.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай първият му викарий - Знеполският епископ Арсений, отслужи молебен за новоназначените служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР. В съслужение с него бяха свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и свещеник Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града.

След като усърдно измоли от Бога Неговата благодатна помощ в нелекото служение на бъдещите граничари, епископ Арсений се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за високоотговорното служение на полицая, от чийто добър пример обществото ни има нужда, особено във времената на безпокойство и разделение, в които живеем. Той пожела на новопостъпилите служители на МВР да бъдат ревностни в задълженията си и усърдни в службата си. Накрая владиката преподаде на всички архипастирския благослов и поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

На церемонията присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Петър Куленски, министърът на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, заместник-министърът на МВР г-н Тони Тодоров, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, директорът на ОД на МВР-Пазарджик ст. комисар Даниел Луков, ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов, Директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Георги Гайков, директори на Главни дирекции и Дирекции в МВР, полицаи, общественици, много роднини на новопостъпилите полицаи, жители и гости на града.

16.04.2024 г. - Знеполският епископ Арсений взе участие в международния форум "Заедно срещу кибертормоза на деца" в град Септември

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 16 април с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, взе участие в международния форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца" в СУ "Христо Ботев" в град Септември.

В конференцията, организирана от Българската академия за сигурност и вестник "Стандарт", се включиха: областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, кметът на град Септември г-жа Васка Рачева, председателят на Българската академия за сигурност г-н Владимир Бронфенбренер, главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ивайла Касърова, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, програмният директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България г-жа Даниела Колева, директорът на СУ "Христо Ботев" в град Септември г-жа Галина Дишкова, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на правоохранителните органи.

Преосвещеният епископ Арсений се обърна с приветствено слово, в което изтъкна значението на изучаването на вероучението в училищата като превенция срещу киберпрестъпността сред подрастващите, и благослови участниците във форума.

Сред главните инициативи на "Заедно срещу кибертормоза на деца" са приемането на ново законодателство, което да криминализира всички форми на тормоз над деца в интернет, и подпомагане на обучението на децата в основите на киберсигурността.

Домакин на събитието бе г-жа Галина Дишкова, директор на СУ “Христо Ботев” в град Септември, което от март т.г. е пилотно училище по програма “Киберзащитници”. От септември 2024 г. съвместно с Българска академия за сигурност стартира паралелка по киберсигурност във втори гимназиален етап.

В училището от 22 години се изучава учебният предмет "Религия" (Християнство - православие). През настоящата година са сформирани 11 групи с 222 ученици от първи до шести клас. Преподавател е презвитера Йорданка Василева, магистър по богословие и съпруга на свещеноиконом Йордан Василев.

10.02.2024 г. - Архиерейска света Литургия в град Септември за празника на свети Харалампий

Posted in Посещения на викарния епископ.

Десетият ден на месец февруари е особено радостен за християните – тогава светата Православна църква изправя пред очите на вярващите чутовния подвиг на един от най-великите изповедници на Православието – светия свещеномъченик Харалампий Чудотворец. В този ден своя храмов празник отбелязва старинната църква на град Септември, посветена на този дивен Божи угодник.

Още по-голяма беше радостта на верния Божи народ през тази година. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Знеполският епископ Арсений дойде да отслужи празничната света Литургия и да благослови енориашите и гостите на храма. С архиерея съслужиха протосингелът на Пловдивска митрополия ст. икон. Тодор Хаджиев, духовният надзорник на епархията ст. икон. Деян Стоенчев, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, председателят на храма икон. Йордан Василев, секретарят на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, прот. Станимир Минков от храм „Св. Богородица” гр. Велинград, свещ. Николай Генев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие в службата все и свещ. Васил Махалджийски, енорийски свещеник в храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите изпълниха храма от ранно утро, за да благодарят на техния небесен покровител. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, общински служители и общественици. Официалните гости посрещнаха владиката пред храма и му поднесоха прекрасни букети с цветя.

Още по-голяма беше духовната радост на вярващите, когато в края на утренята епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец, тримата благоговейни мъже Стоян Влахов от село Калугерово, Петър Йоцов от град Септември и Стоянчо Ичов от село Семчиново. Новите църковнослужители на родната ни Българска православна църква с усърдие взеха своето място в богослужението, изпълнявайки прилежно своето служение.

По време на Причастния канон архиереят се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за подвига на свети Харалампий, чиято старческа немощ с Божията помощ победи силата на мъчителите, устоя на изпитанията и съхрани чистотата на нашата спасителна православна вяра.

В края на службата по традиция епископ Арсений благослови принесения мед и отправи молитва към дивния Божи угодник, измолвайки неговата неотстъпна закрила за всички верни християни.

Викарният епископ Арсений преподаде на всички архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Той поздрави градоначалника г-жа Рачева и нейния съпруг с празника, благодарейки им, че живеят с болките и радостите на светата Църква, с което са пример за всички управници.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Йордан поднесе на архиерея букет с цветя в знак на благодарност и синовна обич.

На края деца от Септември, изучаващи "Религия - Православие", поздравиха духовниците и миряните с написано от тях стихотворение за празника.

16.11.2023 г. - Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по повод встъпване в длъжност на кмета на Община Пазарджик

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 16 ноември в пленарната зала на Община Пазарджик се проведе тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на общината г-н Петър Куленски, на общинските съветници и кметове на населени места от региона. На церемонията присъстваха областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на на ОИК г-н Антони Върбев, общественият посредник г-н Георги Шопов, много общественици и гости.

След химна на Република България областният управител прочете своя заповед за провеждане на церемонията по тържествено полагане на клетва и покани най-възрастния от общинските съветници, г-н Хари Харалампиев, който беше и досегашният председател на Общинския съвет, да прочете текста. Новоизбраните кметове и съветници повториха думите на клетвеното обещание, поемайки върху себе си нелекото и високоотговорно задължение да служат на народа. Новият градоначалник прие от досегашния кмет г-н Тодор Попов символите на властта – огърлица и ключ.

След като всички подписаха своите клетвени декларации, по покана на г-н Куленски и с благословението на Пловдивския митрополит Николай, беше отслужен молебен за началото на новия мандат. Молитвеното последование беше възглавено от първия викарий на Пловдивския митрополит - Знеполският епископ Арсений. С владиката съслужиха архимандрит Максим, икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, свещ. Спас Дичев - председател на храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм".

Епископ Арсений отправи своята гореща молитва към Всеподателя Бога да изпрати Своята небесна помощ над новите управници в предстоящото им нелеко дело и се обърна към тях с вдъхновено слово за отговорността, която стои пред тях и им благопожела Бог да ги дарува с духа на разума и премъдростта, та лесно и успешно да изпълняват своето народополезно дело за благопреуспяването на града и общината. Владиката благодари на кмета г-н Куленски за неговото християнско самосъзнание и за поканата на родната ни света Църква да призове на помощ Бога, без Когото нищо добро не можем да извършим. Преосвещеният епископ поднесе в дар на новия кмет г-н Куленски икона с образа на Господ Иисус Христос с благопожелание Той да го вдъхновява и да бъде всякога крепост и утвърждение, та да бъдат неговите дела народополезни и богоугодни. Архиереят изказа благодарност и към досегашния кмет г-н Тодор Попов, при управлението на когото двете институции – Църква и Община, си сътрудничеха в симбиоза с грижа за хората. Накрая епископ Арсений изказа и своята увереност, че това ще продължи и при новото ръководство, за да преуспява Божието дело за спасение на човешките души.

Тържеството завърши с многолетствие.