kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

10.02.2024 г. - Архиерейска света Литургия в град Септември за празника на свети Харалампий

Posted in Посещения на викарния епископ.

Десетият ден на месец февруари е особено радостен за християните – тогава светата Православна църква изправя пред очите на вярващите чутовния подвиг на един от най-великите изповедници на Православието – светия свещеномъченик Харалампий Чудотворец. В този ден своя храмов празник отбелязва старинната църква на град Септември, посветена на този дивен Божи угодник.

Още по-голяма беше радостта на верния Божи народ през тази година. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Знеполският епископ Арсений дойде да отслужи празничната света Литургия и да благослови енориашите и гостите на храма. С архиерея съслужиха протосингелът на Пловдивска митрополия ст. икон. Тодор Хаджиев, духовният надзорник на епархията ст. икон. Деян Стоенчев, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, председателят на храма икон. Йордан Василев, секретарят на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, прот. Станимир Минков от храм „Св. Богородица” гр. Велинград, свещ. Николай Генев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие в службата все и свещ. Васил Махалджийски, енорийски свещеник в храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите изпълниха храма от ранно утро, за да благодарят на техния небесен покровител. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, общински служители и общественици. Официалните гости посрещнаха владиката пред храма и му поднесоха прекрасни букети с цветя.

Още по-голяма беше духовната радост на вярващите, когато в края на утренята епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец, тримата благоговейни мъже Стоян Влахов от село Калугерово, Петър Йоцов от град Септември и Стоянчо Ичов от село Семчиново. Новите църковнослужители на родната ни Българска православна църква с усърдие взеха своето място в богослужението, изпълнявайки прилежно своето служение.

По време на Причастния канон архиереят се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за подвига на свети Харалампий, чиято старческа немощ с Божията помощ победи силата на мъчителите, устоя на изпитанията и съхрани чистотата на нашата спасителна православна вяра.

В края на службата по традиция епископ Арсений благослови принесения мед и отправи молитва към дивния Божи угодник, измолвайки неговата неотстъпна закрила за всички верни християни.

Викарният епископ Арсений преподаде на всички архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Той поздрави градоначалника г-жа Рачева и нейния съпруг с празника, благодарейки им, че живеят с болките и радостите на светата Църква, с което са пример за всички управници.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Йордан поднесе на архиерея букет с цветя в знак на благодарност и синовна обич.

На края деца от Септември, изучаващи "Религия - Православие", поздравиха духовниците и миряните с написано от тях стихотворение за празника.

16.11.2023 г. - Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по повод встъпване в длъжност на кмета на Община Пазарджик

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 16 ноември в пленарната зала на Община Пазарджик се проведе тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на общината г-н Петър Куленски, на общинските съветници и кметове на населени места от региона. На церемонията присъстваха областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на на ОИК г-н Антони Върбев, общественият посредник г-н Георги Шопов, много общественици и гости.

След химна на Република България областният управител прочете своя заповед за провеждане на церемонията по тържествено полагане на клетва и покани най-възрастния от общинските съветници, г-н Хари Харалампиев, който беше и досегашният председател на Общинския съвет, да прочете текста. Новоизбраните кметове и съветници повториха думите на клетвеното обещание, поемайки върху себе си нелекото и високоотговорно задължение да служат на народа. Новият градоначалник прие от досегашния кмет г-н Тодор Попов символите на властта – огърлица и ключ.

След като всички подписаха своите клетвени декларации, по покана на г-н Куленски и с благословението на Пловдивския митрополит Николай, беше отслужен молебен за началото на новия мандат. Молитвеното последование беше възглавено от първия викарий на Пловдивския митрополит - Знеполският епископ Арсений. С владиката съслужиха архимандрит Максим, икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, свещ. Спас Дичев - председател на храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм".

Епископ Арсений отправи своята гореща молитва към Всеподателя Бога да изпрати Своята небесна помощ над новите управници в предстоящото им нелеко дело и се обърна към тях с вдъхновено слово за отговорността, която стои пред тях и им благопожела Бог да ги дарува с духа на разума и премъдростта, та лесно и успешно да изпълняват своето народополезно дело за благопреуспяването на града и общината. Владиката благодари на кмета г-н Куленски за неговото християнско самосъзнание и за поканата на родната ни света Църква да призове на помощ Бога, без Когото нищо добро не можем да извършим. Преосвещеният епископ поднесе в дар на новия кмет г-н Куленски икона с образа на Господ Иисус Христос с благопожелание Той да го вдъхновява и да бъде всякога крепост и утвърждение, та да бъдат неговите дела народополезни и богоугодни. Архиереят изказа благодарност и към досегашния кмет г-н Тодор Попов, при управлението на когото двете институции – Църква и Община, си сътрудничеха в симбиоза с грижа за хората. Накрая епископ Арсений изказа и своята увереност, че това ще продължи и при новото ръководство, за да преуспява Божието дело за спасение на човешките души.

Тържеството завърши с многолетствие.

11.11.2023 г. - Освещаване на параклис "Св. Мина" във Велинград

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 11 ноември Църквата чества един от най-почитаните свои светци – светия великомъченик Мина. Този ден се превърна в още по-паметна дата за жителите и гостите на град Велинград, тъй като те се сдобиха с нов храм, посветен на дивния Божи угодник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да освети новоизградения параклис дойде неговият викарий Знеполският епископ Арсений. С архиерея съслужиха архимандрит Максим, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Сред присъстващите богомолци на богослужението бяха ктиторите на храма г-н Христо Томов и г-н Александър Гагов, общественици и гости.

В края на богослужението епископ Арсений се обърна към всички с вдъхновено слово за огромното значение на храма като Дом Божий в живота на всеки един човек. Владиката благодари на дарителите и спомоществувателите, на архитекта на храма Александър Кирев и всички, които са подпомогнали това богоугодно дело.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

10.11.2023 г. - Епископ Арсений отслужи молебен при полагане на клетва на гранични полицаи

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 10 ноември се проведе тържествена церемония по полагане на клетва на стажанти от ЦСПП-Пазарджик. Тържеството се състоя на пл. „Съединение“ в областния град, пред сградата на ОДМВР и РУП Пазарджик.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи молебен за новозаклелите се служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР. В съслужение с него бяха свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеник Спас Дичев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“.

След молебена епископ Арсений се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за достойнството на високоотговорното обществено служение на полицая. Той пожела на новопостъпилите гранични полицаи да се вдъхновяват от добрия пример на достойните служители на МВР, да бъдат ревностни в задълженията си и изпълнителни в службата си. Накрая владиката преподаде на всички архипастирския и светителски благослов и поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

На церемонията присъстваха министърът на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, заместник-министърът на МВР г-н Кирил Ценкин, главният секретар на МВР г-н Живко Коцев,  директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, директорът на ОД на МВР-Пазарджик ст. комисар Даниел Луков, зам.-ректорът на Академията на МВР комисар доц. д-р Симо Михов, полицаи и общественици, роднини на новопостъпилите гранични полицаи. 

23.09.2023 г. - Епископ Арсений отслужи молебен по повод откриването на "Градината на света" в град Пазарджик

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 23 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по случай откриването на „Градината на света“ в град Пазарджик.

С архиерея съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм". След като благодари на Всеподателя за великите Негови благодеяния към верния Божи народ, епископ Арсений се обърна с приветствено слово към всички и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите, жителите и гостите на Пазарджик. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

На богослужението присъстваха кметът на Пазарджик г-н Тодор Попов, зам.-председателят на Народното събрание г-жа Росица Кирова, народни представители, изтъкнатият футболист и носител на „Златната топка“ Христо Стоичков, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, посланици и дипломати от множество дипломатически мисии у нас, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общински съвет Пазарджик адв. Хари Харалампиев, общински съветници, държавни и общински служители, стотици жители и гости на Пазарджик.

След церемонията епископ Арсений и официалните гости заедно откриха различните кътчета на „Градината на света“, в която свой участък има и Пловдивската света митрополия.

Международният парк е изграден върху 112 декара на остров „Свобода“, като в засаждането на дърветата и растителните видове досега са се включили 28 чуждестранни посолства. В „Градината на света“ ще се съберат природни красоти от цялата планета и ще носи послание за мир между народите.