kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Ноември
2022

Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

„Пречистият храм на Спасителя, многоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на славата Божия днес се въвежда в дома Господен, съпровождана от благодатта на Божествения Дух; нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение” (кондак на празника)

На 21 ноември светата Православна църква чества един от 12-те големи Господски и Богородични празници – преславното Въведение в старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мария, на което дивно събитие от небесните висоти се стекоха архангелските и ангелските ликове. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлия празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе прот. Йоан Иванов, председател на храм „Св. Възнесение” с. Юнаците, който заедно с певиците изпълни клиросните песнопения.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на живеещите в Пазарджик и Пазарджишка духовна околия.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с богомолен народ. С радостни сърца и усмихнати лица вярващите се поздравяваха за светлия празник и молитвено възнасяха умовете си към Пресветата Дева, търсейки нейната небесна закрила над семействата и децата на България.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Наместникът описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Отец Боян изказа своето твърдо убеждение, че това се дължи не на друго, а именно на факта, че точно Божият дом е най-естественото място за децата. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден доведоха своите деца и ученици, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в деветия поред национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от рекордния брой участници – повече от 190 от над 15 училища и детски градини в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие, подписана лично от Пловдивския митрополит. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

19
Ноември
2022

Откриване на паметна плоча на 30 Отделен мотострелкови полк

На 19 ноември, когато се отбелязва празникът на Сухопътните войски, в района на бившите казарми в град Пазарджик беше открита паметна плоча на 30 Отделен мотострелкови полк. Плочата е поставена на арката, водеща до паметника на 27-ми Чепински полк, чийто наследник е и мотострелковият полк.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай по този повод и по покана на инициаторите за изграждането на мястото беше отслужен благодарствен молебен от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със свещ. Димитър Попов от катедралата на града. След като благодариха на Бога за Неговите благодеяния към българския народ, духовниците отправиха и заупокойна молитва за военослужещите в двата полка, както и за всички воини на България, паднали на бойните полета.

Накрая отец Боян благодари за поканата да участват на това възпоменателно събитие. Той припомни, че преди 100 години, когато нашите предци установиха честването на Празника на народните будители – 1 ноември, те посочиха като една от основните цели да се обърне погледа на младежите към всичко ценно и светло от нашето минало, за да знаят и помнят историята на своя народ, на своите предци, защото без това няма как да обичат Родината или народа си. Наместникът каза още, че един от най-големите грехове е неблагодарността и липсата на признателност към родителите и благодари на инициативния комитет и всички техни колеги, бивши служители на нашата войска, че обичат, помнят и са благодарни и признателни към своите предшественици, че обичат и своето Отечество – майка България.

Пред паметника на 27 Чепински полк бяха поднесени венци и цветя от признателни граждани.

18
Ноември
2022

Благодарствен молебен в катедралата на Пазарджик по повод 15-ата годишнина от избора на г-н Тодор Попов за кмет на града

На 18 ноември в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужен благодарствен молебен. Поводът беше навършването на 15 години от избора на г-н Тодор Попов за кмет на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев в съслужение със свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство. Отец Боян прочете полагащото се евангелско четиво, спомнящо едно от чудесата, извършени от нашия Господ Иисус Христос през време на земния Му живот – как Той изцери 10 прокажени, един от които се върна да Му благодари. Накрая наместникът прочете и молитва за здраве на кмета на града, неговите близки, сътрудници и всички пазарджиклии.

След молебена отец Боян поздрави кмета по случай празника. Той обърна внимание на това, че на годишнините ние поглеждаме назад, за да се уверим, че не сме се отклонили от първоначално поставената ни цел. Наместникът изказа своята увереност, че добрите неща, които г-н Попов като кмет е постигнал, се дължат най-вече на неговата любов към Родината, към Пазарджик и към жителите на нашия прекрасен град, че с грижата за Божия народ кметът и неговият екип изпълняват Божето дело и стават съработници Божии и увери, че ако продължават да спазват тая посока и тоя път, народът ще ги цени и обича.

Накрая беше прогласено многолетствие за кмета г-н Попов, неговите близки и жителите на града.

На молитвеното последование за благоденствието, здравето и спасението на жителите на Пазарджик присъстваха председателят на Общинския съвет г-н Хари Харалампиев, служители на Общинската администрация, кметове на населени места, общественици и много гости.

15
Ноември
2022

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2022 година"

За девета поредна година Културно-просветният отдел при Пловдивска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство, честван всяка година на 21 ноември.

На 11 ноември 2022 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия. Тази година интересът беше изключително голям. В рамките на обявения срок пристигнаха 190 детски творби на ученици, по-голяма част от които изучаващи предмета "Религия". Участниците са от 14 училища и школи от Пазарджишка духовна околия.

Разглеждането и класирането на получените творби се състоя на 14 ноември 2022 г. от комисия в състав:

1. Иконом Боян Кочев - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия

2. Протойерей Стефан Йорданов - секретар

3. Свещеник Спас Дичев

4. г-жа Соня Кръстева

5. Презвитера Милена Кочева

Класирани бяха общо 120 творби. Отличените рисунки, есета и стихотворения бяха представени в Пловдивска света митрополия на 15.11.2022 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!

[12 3 4 5  >>