kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Януари
2022

† Неделя след Богоявление. Съборна света Литургия в храм ''Успение Богородично'' гр. Велинград

На 9 януари, †Неделя след Богоявление, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично” гр. Велинград беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В братско съслужение с него влязоха двамата секретари на наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма икон. Иван Чалъмов и служащият в него прот. Станимир Минков.

Христолюбивите енориаши на храма с духовна радост участваха в молитвословията и песнопенията на службата, просейки от Бога Неговата велика милост и помощ през настъпилата година.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той изказа своята и на съслужителите си радост от прекрасната служба в тези благдатни дни на Просвещение. Наместникът произнесе слово за Божието снизхождение и любов, проявена в Неговото Богоявление, при което Бог слезе до нас, взе върху Си нашите грехове и ни даде възможност да станем Негови синове и наследници на Неговото царство. Отец Боян призова да се възползваме от тази възможност и да чуем Христовия призив за покаяние, което очиства душите ни и ги прави достойни за Царството небесно.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите със светлите дни.

07
Януари
2022

Съборна света Литургия в храм "Св. Харалампий" гр. Септември за Ивановден

В седмия ден на месец януари, ден след като светата Църква е преживяла отново великото събитие на Богоявлението, се отдава почит на кръстилия нашия Господ във водите на река Йордан - светия славен пророк, Предтеча и Кръстител Йоан.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в храм „Св. Харалампий" град Септември беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храма свещеноиконом Йордан Василев. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник отец Николай Генов.

Енориашите и гостите на храма отправяха своите горещи молитви към най-великия от пророците и най-голям сред родените от жени, слязъл дори до ада да благовести идването на Изкупителя, та и за нас да изпроси той спасителните добродетели на смирението и послушанието към Бога, които бликаха от неговото сърце.

В края на службата отец Боян поздрави присъстващите с празника и честити имения ден на всички, носещи името на свети Йоан. Той произнесе слово за добродетелите на светия Предтеча, станал за хората светилник и прикани да следваме посочения от него път към Бога.

Архиерейският наместник честити на отец Йордан неговия 50-годишен юбилей и му поднесе скромен, но пълен с братска любов подарък - кошница с цветя и книга с проповеди, пожелавайки му да бъде проповедник на Божието слово най-първо с живота и делата си, с които да води поверените му от Бога души по стъпките на светия Кръстител към Царството небесно.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички. Празникът завърши с многолетствие, след което отец Йордан лично раздаде нафората и прие поздравленията на паството си.

06
Януари
2022

Празнична света Литургия, литийно шествие и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

На шести януари православните християни застават духом на брега на река Йордан и съпреживяват отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството – явяването на Троичния Бог – Отец, Син и Свети Дух.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия от свещеноик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийския свещеник в катедралата свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в службата взеха другите двама енорийски свещенослужители отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им.

В този светъл празничен ден храмът се изпълни с благочестиви християни, дошли да благодарят и изпросят от Кръщаващия се в река Йордан Спасител на света нашия Господ Иисус Христос телесно и духовно здраве и благоденствие за себе си и своите близки. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...". На службата присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител г-н Иван Васев, инж. Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с настъпилите празнични дни. Той припомни как при Рождението на Христос тварта в лицето на Витлеемската звезда проповядваше Неговото идване на земята сред хората, а днес Сам Бог Дух Свети слезе върху Христа и гласът на Бог Отец от небесата свидетелстваше Неговото Богосиновство. Наместникът призова да следваме този глас, сочещ ни пътя на спасението и да живеем достойно за най-високото призвание, което човек може да носи – името християнин. Накрая той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и честити имения ден на имениците.

Празникът завърши с многолетствие.

След това при тържествено биене на камбаните църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица, където се събраха християни от целия град, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Иорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година той бе изваден от 29-годишния Васил Хаджийски от град Пазарджик.

27
Декември
2021

Стефановден в село Дебръщица

На Стефановден, 27 декември, когато светата Православна църква прославя първия мъченик за Христовата вяра – светия първомъченик и архидякон Стефан, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Неделя” с. Дебръщица беше отслужена празнична съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, който в този ден отбелязва своя имен ден.

С Рождественска радост в сърцата вярващите благодаряха на Всеподателя Бога и Неговия угодник свети Стефан. С едно сърце те изповядаха Символа на вярата и промълвиха думите на Господнята молитва, просейки от Бога Неговата блага и съвършена воля да пребъде както на небето, тъй и на земята.

В края на службата отец Боян честити на присъстващите Христовото Рождество и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над именика и неговото паство. Той поздрави отец Стефан и от свое име и му поднесе в дар Коледна звезда и книга за богослужебна прослава на Божията Майка Пресвета Богородица, благопожелавайки му духовната светлина на Витлеемската звезда никога да не угасва в сърцето му и винаги да има благодатната помощ на Небесната царица.

Празникът завърши с многолетствие.

От своя страна отец Стефан поднесе на архиерейския наместник прекрасен букет с цветя, изказвайки своята братска любов и благодарност за молитвената подкрепа в този ден на радост. Той раздаде нафората и прие сърдечни поздравления от присъстващите.

[12 3 4 5  >>