kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
11
Май
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Св. св. Кирил и Методий" с. Мокрище

„Свещената двоица на нашите просветители да почетем, отключили за нас чрез превода на Божествените книги извор на богопознание, от който даже до днес непрестанно като черпим, ублажаваме ви, Кириле и Методие, предстоящи пред престола на Всевишния и молещи се топло за нашите души” /кондак на светите братя Кирил и Методий/

На 11 май Църквата почита двамата братя по плът, но още повече по дух, изпросили от Бога писмеността и просветили целия славянски род с благовестието на Христовото Евангелие – светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник посреща църквата в пазарджишкото село Мокрище, посветена на Солунските братя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателя на храм „Св. пр. Илия” в съседното село Ляхово свещ. Димитър Пеев. Молитвено участие в службата взе председателят на храма свещ. Спас Дичев.

Духовниците бяха посрещнати с радост от Църковното настоятелство и кмета на селото г-жа Лиляна Хаджиева, които поднесоха на архиерейския наместник китки от градински цветя. Ведно с духовниците богомолците изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

На края на службата свещениците осветиха икона на света Богородица - Ширшая небес, поставена в олтарната абсида. Образът на Божията Майка е мозайка, подарена на храма от благочестиви енориаши.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите, като от негово име им честити празника. Той изказа своята и на съслужителите си сугубата радост, че в дните, когато над нас още грее светлината от Христовото Възкресение, по великата Божия милост се сподобиха да застанат пред светия Престол в този свят храм, посветен на великите просветители на нашия род – светите братя Кирил и Методий. Наместникът припомни Христовите думи „идете, научете всички народи…” и отбеляза, че християнството не е само за отбрани народи, а от всеки род и народ Бог призова Свои ученици, та който от техните наследници поиска, независимо от какъв произход е, да достигне до спасение. Той изтъкна, че изпросвайки от Бога писмеността и превеждайки светото Евангелие и богослужебните книги, светите братя построиха път и издигнаха мост, по които ние, техните наследници, да вървим и се изкачим до Царството небесно. Отец Боян призова да следваме този път, като благодари на дошлите на светата служба, показали се достойни чеда на покровителите на селото, помнещи своите наставници, имащи пред очи свършека на техния живот и подражаващи на вярата им.

Отец Боян благодари и на председателя на храма отец Спас, благопожелавайки му скорошно оздравяване от претърпяна злополука. Той изказа своята благодарност и към кметицата на селото г-жа Лиляна Хаджиева за високото църковно самосъзнание, с което посреща духовенството и отбелязва църковните празници, присъствайки на светите служби и молейки се на Бога за поверения й народ, израз на нейната твърда и нестихваща вяра и любов към Спасителя.

От своя страна отец Спас поднесе на наместника прекрасен букет с цветя, изказвайки своята и на повереното му паство благодарност към него и съслужителите му, дошли да ги подкрепят в трудния момент, който преживяват.

Кметът на селото г-жа Хаджиева също благодари на духовниците за молитвата и прекрасната служба, като от името на жителите на селото поднесе на всички свещенослужители по едно живо цвете.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”.

07
Май
2021

Съборна света Литургия на Светли петък в храм „Св. Параскева” с. Лозен

Светли петък – Живоприемни източник, се почита с особена радост от жителите на село Лозен, Пазарджишка духовна околия. На този паметен за селото ден през 1895 година е осветен техният храм, посветен на преподобната наша майка Параскева – Петка Търновска, и от тогава до сега всяка година се прави събор на селото и се почита с особена тържественост.

Тази година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна Пасхална света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха служащите в храмовете на съседните села „Св. Троица“ с. Братаница и „Св. Димитър“ с. Звъничево, съответно свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Ангелчов, а молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Димитър Илиев, свещ. Методи Пешев и свещ. Георги Пашев от с. Ветрен дол.

Пасхалната радост изпълваше сърцата на енориашите и гостите на храма, дошли да се помолят за себе си и своите семейства в тези дни на благодат и светлина на Божията Майка, родила за нас Живота и станала "Източник живоприемен и живоносен", както я възпява светата Църква. Всички се включиха в многократното изпяване всепобедния тропар на Възкресение Христово „Христос възкръсна от мъртвите, като със смъртта Си смъртта победи и на ония, които са в гробовете, живот дари!“ и в литургийните песнопения.

На края на светата богослужба отец Боян поздрави присъстващите с Христовото Възкресение и с празника на селото. Той припомни повода да празнуваме – чудото, извършено от света Богородица с бъдещия император Лъв и излекуването на слепия човек, описвайки жалкото положение на нещастния човек преди, както и огромната му радост след чудото – да види светлина, да погледне собственото си отражение и обичните хора. Наместникът благодари на Бога, че е поставил светила, та да не ходим в мрак, а още повече, че и на небосклона на светостта е запалил такива, които да осветяват пътя ни към Него, най-великото от които несъмнено е Неговата свята Майка. Той изказа своята и на съслужителите си благодарност към богомолците за общата молитва, за тишината и благочинното поведение през време на светата служба, както и на председателя на храма отец Димитър за топлото посрещане и братската любов, засвидетелствайки, че са достойни наследници на своите предци, построили в трудните години такъв прекрасен храм.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите на храма, след което възгласи многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След това духовниците осветиха приготвения от църковното настоятелство обяд за телесна подкрепа на жителите и гостите на селото, призовавайки всесилната Божия помощ да благослови и преумножи принесените дарове в целия свят.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”.

06
Май
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Св. вмчк Георги Победоносец” гр. Пазарджик

На 6 май светата Църква чества паметта на един от най-почитаните светци и мъченици за вярата – свети великомъченик Георги Победоносец, вдъхновявал с живота и подвига си милиони християни през вековете. В този ден своя храмов празник отбелязва посветената на Божия угодник църква в град Пазарджик.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение с председателя на храма прот. Петко Еленкин. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма прот. Манчо Манчев и свещ. Сидер Димов, служащ в храм „Св. Петка” в града.

От ранно утро енориашите и гостите с нетърпение изпълниха храма, прекланяйки главите и сърцата си пред образа на своя небесен закрилник и бърз застъпник.

По време на причастния беше прочетено житието на светия мъченик-покровител на храма.

На края на светата богослужба отец Боян поздрави присъстващите с Христовото Възкресение и храмовия празник. Той честити имения ден на носещите името на мъченика и благопожела да се украсяват и с неговите добродетели, та един ден да станат като него светилници на небосклона на светостта. Наместникът изтъкна, че свети Георги е един от най-великите Божии избраници, но припомни, че това избраничество не се основава на род или положение, а е кръстно и призова и ние да носим всеки своя кръст по пътя на вярата, призовавайки на помощ победоносния мъченик, и така да се удостоим с дяла на Божиите избраници на небесата.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя, храмовото духовенство и повереното им словесно стадо, като от негово име им честити празника.

От името на църковното настоятелство, свещенослужителите и енориашите при храма отец Петко поднесе на наместника прекрасен букет с цветя в знак на братска любов, като му благодари за молитвената подкрепа.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”.

05
Май
2021

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Архиерейска света Литургия за храмовия празник на църква "Св. цар Борис-Михаил" гр. Септември

В най-светлите дни от годината, когато всепобедният поздрав „Христос воскресе” изпълва сърцата и душите на хората с упование и надежда, жителите на град Септември се изпълниха с още по-голяма духовна радост.

По повод храмовия празник на новата църква в града, посветена на покръстителя на българския народ свети цар Борис-Михаил, градът и околностите му се сподобиха с великата Божия милост да бъдат посетени и получат архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който отслужи празничната Пасхална света Литургия.

С владиката съслужиха йеромонах Максим, ставр. ик. Тодор Хаджиев, протосингел на Пловдивска митрополия, ставр. ик. д-р Добромир Костов - ректор на Пловдивската духовна семинария и академия, ставр. ик. Васил Кашоров, председател на храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма ик. Йордан Василев и енорийският свещеник в него свещ. Николай Генов, прот. Станимир Минков от храм „Св. Богородица” гр. Велинград, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите и гостите на храма, начело с кмета на Община Септември г-жа Васка Рачева, посрещнаха с любов и синовна признателност своя епархийския архиерей, дарявайки го с цветя. Със силно и радостно „Наистина възкресе!” те отвърнаха на поздрава на владиката към дошлите на светата богослужба. На нея присъстваха още и.д. областен управител на Пазарджик г-н Йордан Кожухаров, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, г-н Емил Йончев, служители на местната администрация, общественици и много боголюбиви жители и гости.

В края на Литургията митрополит Николай се обърна към присъстващите със слово върху живота, трудовете и равноапостолното дело на светия цар Борис-Михаил. Владиката изтъкна безценната и несравнима заслуга на българския владетел за благото на народа ни - да положи основата на вярата, което с помощта на Бога е направил и заради което сега стои на небесата редом със светците до нашия Господ. Архиереят подчерта и това, че ако искаме и днес да се радваме на мира и благоденствието, които дарява Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на българския християнски владетел свети цар Борис-Михаил, винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете. Той припомни и как светецът се погрижи за това поместната ни Църква и православната ни вяра да проникнат най-здраво в нашето народностно битие и култура, въздигайки храмове на живия Бог и усърдно подпомагайки делото на църковната просвета - пример, достоен за следване особено днес, когато православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали, които вместо да го водят по тесния път на вечния живот и наследяването на Царството Божие, го тласкат по широкия път на греха. Накрая митрополит Николай призова да помним нашите наставници, които са ни преподавали словото  Божие и като имаме пред очи свършека на техния живот, да се стремим да подражаваме на вярата и добродетелите им.

От името на църковното настоятелство и свещенослужителите малките иподякони от гр. Септември поднесоха на владиката прекрасен букет и кошница с цветя, с което много го зарадваха и развълнуваха.

След службата митрополит Николай лично раздаде на присъстващите по едно червено яйце, като благослови и поздрави всекиго поотделно с Пасхалния поздрав.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

04
Май
2021

ПРЕДСТОЯЩО: Архиерейски богослужения в Пазарджишка духовна околия през Светлата седмица

DSC07204
 
На 3-ти май, Светли понеделник,
Негово Преосвещенство
Знеполският епископ Арсений - викарий
на Пловдивския митрополит Николай
ще отслужи Архиерейска света Литургия
в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.
 
 
На 5-и май, Светла сряда,
Негово Високопреосвещенство
Пловдивският митрополит Николай
ще отслужи Архиерейска света Литургия
в храм "Свети цар Борис-Михаил" гр. Септември.
 
 
Приканваме верния Божи народ да посрещнем
в тези празнични дни в 08:30 часа архиереите на
богоспасаемата ни Пловдивска епархия и да съучастваме
в Пасхалната радост на светата служба.
 
 
 DSC0263001
 
[12 3 4 5  >>