kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Август
2022

Завърши четенето на Молебния канон на Пресвета Богородица

И тази година през времето на Богородичния пост верният Божи народ се събираше ден след ден на вечерните богослужения в храмовете, където се отслужваше Молебният канон на Пресвета Богородица.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай богослужебната възхвала на Божията Майка в Пазарджик беше отслужвана централно в катедралата "Успение Богородично". В нея се включиха свещеници от града и от Пазарджишка духовна околия, които поред отслужваха вечернята. По време на службата, в отреденото според канона време, духовниците се подреждаха пред чудотворния образ на Небесната Царица. Там Молебният канон беше възглавяван от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В общата молитва се включиха секретарят на околията свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” в града и прот. Паун Петков, председател на храм „Св. Димитър” с. Исперихово, Пещерска духовна околия.

На съборната служба се стичаха боголюбиви християни от града, които заставаха редом със свещенослужителите и с едно сърце и едни уста зовяха „Пресвета Богородице, спаси ни!“, търсейки непоклатимата помощ и закрила на Небесната царица.

По традиция след това духовниците благословяха принесените хлябове за благословение на присъстващите.

В края на богослужението свещениците благославяха народа и го помазваха с осветен елей за утеха и подкрепа през времето на поста.

07
Август
2022

Архиерейска вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица във Велинград

В тези светли празнични дни, когато с душите си верните християни се изкачват заедно със Спасителя на високата Таворска планина, за да станат с апостолите свидетели на Неговото славно Преображение, жителите и гостите на град Велинград се изпълниха с превелика духовна радост. Да благослови тях, а заедно с тях и всички Христови последователи от Пазарджишка духовна околия, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай дойде на тази най-висока част от околията, в красивата Родопа планина. С изпълнени с трепет сърца вярващите посрещнаха своя архипастир, който донесе със себе си и велика светиня – чудотворния образ на Божията Майка – Златна ябълка.

В храма, посветен на Успението на Богоматер в планинския град, владиката отслужи Архиерейска вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. В съслужение с него бяха викарните му епископи Знеполски Арсений и Смолянски Висарион, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на митрополията, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Иван Чалъмов - председател на храма, свещеници от Пазарджишка духовна околия и Пловдивска епархия, както и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията бяха изпълнени от митрополинтския хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

След като украси вечерното богослужение с молитвите и прекрасното си песнопение, митрополит Николай застана пред чудотворната икона на Владичицата на света и от тук заедно със съслужителите си измоли за поверения му Божи народ нейната Майчина закрила и помощ. Боголюбивите християни се подредиха благоговейно зад своя владика и усърдно го подкрепяха в неговата молитва за телесно и душевно здраве и спасение на всички, отпявайки с едно сърце и уста припева "Пресвета Богородице, спаси ни!". С тях беше и кметът на община Велинград д-р Костадин Коев.

В края на канона всички преклониха коленете и сърцата си пред Майката Божия, благодарейки й за всегдашната нейна любов, с която милва душите на вярващите.

След богослужението митрополит Николай се обърна към многолюдното множество вярващи, изпълнили храма, с вдъхновено слово за величието на Божията Майка.

Поклонението пред чудотворната икона на Света Богородица - "Златна ябълка" продължи до късно вечерта, докато и последният желаещ не се докосна със сърцето си до тази велика светиня.

06
Август
2022

Преображение Господне в град Пазарджик

На 6 август се отбелязва един от дванадесетте големи Господски празници - Преображение Господне. В този светъл ден се съпреживява преобразяването на нашия Господ Иисус Христос на планината Тавор пред трима от апостолите, когато „видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава… и яви се облак и ги засени; и се уплашиха, когато влязоха в облака. И чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте”. Така всяка година християните стават свидетели на божествената слава на Христа и чуват небесния глас на Бог Отец, свидетелстващ, че Той е именно Неговият Божествен Син и Спасител на света.

В този празничен ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква „Свето Преображение“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма прот. Атанас Кузев и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата на града „Успение Богородично”.

Боголюбивите християни, ходещи в живота си по стъпките на Спасителя, изкачващи се по небесната стълбица на добродетелите, водеща в небесното царство и стремящи се да преобразят живота си в дела на добротворство, от рано дойдоха на празничната служба. Всички участваха молитвено в службата и с уста и сърце възпяваха Преобразилия се Господ, показал ни в този ден Своята небесна слава. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и пристъпиха със страх Божий към светите Тайни, като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на светата Литургия духовниците благословиха новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светата Евхаристия, всички да намират благодат у Бога и спасение на душите и телата си.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши и гости, честитейки им храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за светото Преображение. Наместникът благопожела да постигнем своето преображение и се уподобим на благия, кротък и смирен по сърце Христос, та да бъдем достойни да се насладим на Неговата Божествена слава както тук, на земята, така и в Неговия небесен чертог.

Празникът завърши с многолетствие.

01
Август
2022

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в Пазарджик

С началото на Богородичния пост в храмовете на Православната Църква по цял свят започва четенето на Молебния канон към Пресвета Богородица. Тази боговдъхновена възхвала на Божията Майка събира на вечерна молитва християните, които с радост отправят своите благодарности и просби към най-великата Застъпница на християните.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в Пазарджик се отслужва централно в катедралата "Успение Богородично" от 18.00 часа. В първия ден на поста, 1 август, вечерното богослужение, част от което е и канона, беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. Във възпяването на Богоматер се включиха прот. Паун Петков, председател на храм „Св. Димитър” с. Исперихово, Пещерска духовна околия, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” в града.

По време на службата, в отреденото според църковния типик време, духовниците се подредиха пред чудотворния образ на Небесната Царица. Духовниците поред изпълняваха положените песни от канона на Пресвета Богородица, а боголюбивите християни от града с едно сърце и едни уста зовяха „Пресвета Богородице, спаси ни!“, търсейки непоклатимата помощ и закрила на пречистата Божия Майка. В края на молебена всички преклониха главите и коленете си пред нейния образ, а отец Боян прочете полагащата се коленопреклонна молитва.

По традиция след това духовниците благословиха принесени хлябове за телесно и духовно здраве и спасение на присъстващите.

В края на богослужението отец Боян се обърна към вярващите със слово на утеха и подкрепа през времето на поста, през който ежедневно призоваваме на помощ Владичицата на света. Той преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай. Накрая наместникът внесе светия Кръст, който в този ден се изнася за поклонение, след което помаза вярващите с елей от кандилото на чудотворната икона на света Богородица.

[12 3 4 5  >>