kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
13
Юни
2022

Храмов празник на църква "Св. Троица" с. Братаница

„Животворящият Дух, слязъл като гълъб върху Христа на Йордан, почива и върху мен при купелта на кръщението, но Неговата красота е помрачена от тъмнината на моите грехопадения. Както заблуденият пътник в тъмна нощ очаква зората, така и аз жадувам за Твоите лъчи, Благи, за да не погина докрай:… дойди и обнови помрачения Твой образ!“ /из Акатист на Бог Дух Свети/.

В понеделника след светата Петдесетница Църквата почита третото Лице на Светата, Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица – Бог Дух Свети. На този ден църква „Св. Троица“ в с. Братаница отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. В нея с едно сърце и душа съмолитстваха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев, свещеноиконом Фотий Паунов, председател на храм „Св. Димитър“ град Пловдив, секретарят на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, председателят на храма свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Петка” с. Лозен свещ. Димитър Илиев и председателят на храм „Св. Богородица” с. Паталеница свещ. Димитър Попов, свещ. Николай Ангелчов от храм "Св. арх. Михаил" гр. Пазарджик.

Молитвено участие взеха председателите на храмовете от съседните села прот. Атанас Кънев от храм „Св. Димитър” с. Звъничево, свещ. Георги Пашев от храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол, председателят на храм „Св. Благовещение” с. Црънча свещ. Иван Зяпков и свещ. Спас Дичев от храм „Св.св. Кирил и Методий” с. Мокрище, който изпълни и клиросните песнопения.

Енориашите и гостите на храма с цялата си душа участваха в светата служба. Всички пристъпваха с трепет към празничната икона, просейки от Утешителя небесна помощ и благословение. Сред тях беше и кметът на селото г-н Георги Спасов.

След светата служба архиерейският наместник поздрави всички с храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за спасителното дело, което нашият Господ Иисус Христос извърши на земята и как след Своето славно Възнесение и сядане отдясно на Отца не ни остави сироти, а изпрати над учениците Си Светия Дух, Който основа Христовата Църква и пребивава сред нас до свършека на света.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай и благодари на председателя на храма отец Димитър за всегдашната му братска любов, с която ги посреща.

От името на църковното настоятелство отец Димитър поднесе на наместника прекрасна кошница с живо цвете и ръчно месена пита, като благодари на него и събратята си за подкрепата и участието в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

След това на гробовете на преждеслужащите в храма свещеници беше отслужена заупокойна молитва, та и те да станат съпричастни на радостта на Христовото словесно стадо, за което полагаха душите си в своето достойно пастирско служение.

12
Юни
2022

Водосвет за Петдесетница в село Драгор

На 12 юни, Петдесетница, в новостроящия се храм в село Драгор, посветен на Светата и Животворяща Троица, беше отслужен водосвет.

Последованието беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на Църковното настоятелство прот. Заприн Филипов и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“.

С едно сърце и уста присъстващите енориаши и гости на храма се помолиха за Божията помощ за довършване на храма, за да има в селото дом Божий, в който вярващите да се събират за обща молитва.

Празникът завърши с многолетствие.

12
Юни
2022

Петдесетница в град Пазарджик

„Благословен си, Христе, Боже наш, Който показа рибарите премъдри, като им изпрати Светия Дух и чрез тях улови вселената: Човеколюбче, слава на Тебе!“ /тропар на Петдесетница/

Петдесет дни след Възкресение Христово светата Църква чества славното събитие, станало в град Йерусалим, когато Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Тъй простите галилейски рибари били умъдрени и духовно просветени в разбиране на истините на вярата. Това им дало бодрост, сила и мъжество да идат по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадат и живота си за вярата Христова. В този свят ден Църквата Христова отбелязва своя рожден ден.

В неделния ден на 12 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. В съслужение с него беше служащият в катедралата свещ. Спас Дичев.

С особена радост вярващите участваха с молитви и песнопения в светата Литургия. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетен синаксар за празника.

Съгласно църковния устав непосредствено след литургията отец Боян отслужи празнична вечерня. След входа й, при пеене на Великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог“, из храма, подобно на огнените езици над главите на апостолите, беше разпръсната орехова шума.

След това всички преклониха коленете си и наместникът прочете полагащите се в тоя ден коленопреклонни молитви, съставени от свети Василий Велики, с които изпроси изливането на обилни благодатни Божии дарове върху всички.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Той произнесе слово за новия Ноев ковчег - светата Църква, в която единствено получаваме Божията благодат и без която никой не може да постигне спасение, припомняйки и думите на свети Киприян Картагенски, че който няма Църквата за своя майка, не може да има Бога за свой Баща.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички.

11
Юни
2022

Заупокойна света Литургия и панихида за Задушница в катедралата на Пазарджик

Съботният ден пред празника Петдесетница е отреден за молитва за всички починали православни християни. Тогава с любов си спомняме за преждеотишлите си от нас близки и отправяме своите горещи просби към Вседържителя Бога за упокой на техните души.

В деня Задушница, 11 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийските свещеници в храма отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

По време на светата Литургия беше отправена нарочна заупокойна ектения, в която свещенослужителите от името на цялата църква попросиха от Бога да прости греховете на починалите християни и настани душите им в място светло, злачно и покойно. В единодушие народът отпяваше тройно „Господи, помилуй!”, призовавайки Божият милост над техните души.

След светата Литургия беше отслужена обща панихида. Духовниците и миряните се събраха около приносите, приготвени по издревна традиция за раздаване и от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги приеме в райското блаженство.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи. Той призова да не чакаме само задушниците, за да се сещаме за нашите покойници, защото както ние всекидневно се нуждаем от храна и вода, така и те всекидневно имат нужда от нашите молитви и милостини.

05
Юни
2022

Съборна света Литургия за ✝ 7 Неделя след Пасха - на св. Отци от Първия вселенски събор в катедралата на Пазарджик

На 5 юни, ✝7 Неделя след Пасха - на св. Отци от Първия вселенски събор, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Димитър Попов.

Богомолците пламенно изповядаха Символа на нашата вяра, чиято по-голяма част е изготвена именно от днес честваните 318 Отци на Първия вселенски събор през 325 година и се пази неизменно в светата Православна църква.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на неделята, описващ дейността на Първия от Седемте Вселенски събори на Православието, закрепили в догматически определения и канонични правила истините на вярата.

В края на службата отец Боян честити на всички празника. Той припомни днешното евангелско четиво, в което се споменава първосвещеническата молитва на нашия Спасител преди Неговите кръстни страдания и отбеляза, че по свидетелството на Самия Господ познанието на Бога е живот вечен. Отец Боян призова да пазим неизменно истините на вярата, а с делата си да подражаваме на светите Отци, та и ние заедно с тях да наследим този вечен живот.

Накрая отец Боян поздрави с "Добре дошли" представителите на Църковните настоятелства от Пазарджишка духовна околия, които след светата богослужба взеха участие в избора за Епархийски избиратели и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните домове.


<<  1 [23 4 5 6  >>