kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Май
2021

Архиерейска света Литургия за Светли понеделник в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В светлите Пасхални дни от уста на уста се разнася всепобедният поздрав „Христос възкресе!”, с който верните християни огласят навред най-радостната от всички вест – че „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот дари!” /тропар на Възкресение Христово/.

Двойно по-голяма беше духовната радост за жителите на град Пазарджик, които в този светъл ден посрещнаха Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, викарий на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. С благословението на митрополита епископ Арсений отслужи Пасхалната света Литургия за втория ден на Великден в катедралата на града „Успение Богородично”. С архиерея съслужиха йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св.вмчк Георги Победоносец” в града, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. 

В началото на светата Литургия владиката прекади около светия Престол, казвайки стиховете на псалом 67: „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му и да бягат от лицето Му, които Го мразят. Да се разнесат, както се дим разнася; както се топи восък от огън, тъй и нечестивците да загинат от лицето Божие. А праведниците да се развеселят, да се зарадват пред Бога и да възтържествуват в радост”, между които цялото църковно изпълнение с едно сърце и уста изпя тропара на Възкресение.

Богомолците бяха съпричастни на радостта от светлия празник и участваха единомислено със своите молитви в светата богослужба, изповядаха Символа на вярата и изрекоха думите на Господнята молитва.

В края на службата епископ Арсений се обърна към църковното изпълнение с вдъхновено слово за Празника на празниците – Възкресение Христово, който е най-голямото свидетелство за Божията безгранична любов към човеците, към която сме призвани да се приобщаваме. Владиката призова нашите дела бъдат дела на християни, на вярващи във Възкръсналия Победител на смъртта и ада Христос Бог и бъдат потвърждение на нашата вяра, на вечната правда, на вечната истина и на вечната любов.

Накрая епископът преподаде архипастирския благослов и пасхалния Великденски поздрав на правоправещия архипастир на богоспасаемата ни Пловдивска епархия митрополит Николай над присъстващите, като молитвено благопожела нестихваща радост и преизобилна помощ свише в трудовете от Възкръсналия Господ.

Митрополитският протодякон отец Илиян провъзгласи многолетствие, в отпяването на което всички с радост се включиха.

02
Май
2021

Вечерня в първия ден на Пасха - Второ Възкресение в град Пазарджик

На Великден около обяд радостният звън на църковните камбани събира богомолците на богослужебно последование, при което се чете Евангелското четиво за Възкресението на Христа от светия апостол и евангелист Йоан на различни езици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше отслужена съборна служба. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев.

След изпяването на великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици. В празничната служба богомолците можаха да чуят радостната вест за Христовото Възкресение на български, църковнославянски, гръцки и френски език.

В края на службата наместникът прочете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание към освещения клир и христолюбивото паство. Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит, от негово име честити на всички Празника на празниците и раздаде на всеки от присъстващите по едно символизиращо всеспасителната сила на Христовото Възкресение червено яйце.

02
Май
2021

Възкресение Христово - Пасха в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Най-празничният ден в годината за цялото творение е денят, когато нашият Господ победи ада и смъртта и възкръсна от мъртвите – Великден. Милиони Божии чеда се стичат в последните часове на Велика събота в храмовете по света, за да разнесат още в първите минути на неделната нощ, превърнала се в най-светъл ден, донесената от небесата ангелска вест за светлото Христово Възкресение.

В този най-велик ден на радост с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев.

Малко преди полунощ той и църковнослужителите изнесоха от светия Олтар запалени свещи и раздадоха на вярващите от Благодатния огън, който беше донесен по-рано вечерта в катедралата.

Всички излязоха в двора на храма, където пред иконата на Победителя на смъртта – нашия Господ Иисус Христос, отец Боян прочете първото възкресно евангелско четиво и точно в полунощ, при празничен камбанен звън, възвести на присъстващите най-радостната от всички вест: „Христос воскресе!“. Изпълнени с радост и светлина гърди на християните откликнаха с мощно „Воистину воскресе!“. Всички заедно запяха пасхалния тропар "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот дари!".

При влизането обратно, изправен пред затворените порти на храма, отец Боянв възгласи: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7) и при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" (Пс. 23:10) блъсна и отвори портите, при което всички влязоха в кораба на спасението – светата Църква.

Светата Литургия беше изпълнена с особената Пасхална радост и умиление, които неизменно съпътстват този най-велик ден в годината. По време на причастния беше прочетен Синаксар на Възкресение Христово, а след призива "Със страх Божий, вяра и любов пристъпете" всички, които се бяха подготвили с многодневен пост и покаяние, пристъпиха към светите Тайни да вкусят "колко благ е Господ" и се приобщят със светите Тяло и Кръв Христови.

В края на службата отец Боян прочете Похвалното слово на свети Йоан Златоуст и след отпуста отново поздрави трикратно народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни. Тържеството на всички тържества завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Боян раздаде нафората и по едно червено яйце на обичащите Бога, останали до края на светата Пасхална служба.

01
Май
2021

Посрещане на Благодатния Огън в гр. Пазарджик

В следобедните часове на Велика събота Божията любов към човеците отново се изяви с чудесното слизане на Благодатния огън в храма на Гроба Господен. Вечерта, броени часове преди настъпването на Празника на празниците – Възкресение Христово, по великата Божия милост Огънят бе посрещнат в пазарджишката катедрала "Успение Богородично".

С благословението на Пловдивския митрополит Николай той беше донесен от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. Той поздрави дошлите от цялата околия и близките населени места духовници и вярващи християни с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, след което всички запяха тропара на празника и влязоха в храма. Тук наместникът запали престолния седмокандилник и всички останали кандила и свещи, които преди това бяха загасени и раздаде от огъня на присъстващите.

30
Април
2021

Опело Христово в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Слязъл си във гроб Ти, що с ръката Си създаде человека, за да дигнеш падналото човечество със всесилната неземна Своя власт” (из "Опело Христово).

В навечерието на Велика събота вярващите от близо и далеч се стичат в храмовете, където в центъра е положено както някога „в нов гроб” бездиханното тяло на приелия кръстна смърт заради човешките грехове Сам безгрешен Господ Иисус Христос. Събрани около светата Плащаница с изобразения на нея мъртъв Спасител, творението опява своя Творец, Сам себе си принесъл в жертва за нас.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието на Опело Христово в катедралата на гр. Пазарджик „Успение Богородично” беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съборната служба взеха участие и енорийските свещеници от катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев.

След изпяването на канона започна пеенето на трите статии от Опело Христово, едно от най-затрогващите песнопения, изобразяващо трагичните събития в тези най-печални, но и най-велики дни от човешката история. Много от дошлите христолюбиви богомолци се включиха в надгробните песнопения, с които възпяха Христовата Саможертва.

В края на Великото славословие църковното изпълнение се отправи на траурно шествие около храма, съпроводено от печалния зов на църковните камбани. При завръщането на погребалната процесия обратно в храма, с преливащи от с умиление и разкъсвани от вина сърца, богомолците сведоха глави и се поклониха за последно на погребвания Цар на славата, слязъл в бездните на ада, за да изведе от там душите на праведниците и ги въведе отново в рая.

В края на службата отец Боян се обърна към народа със слово за тайнствените събития, случили се в духовния свят през Великите дни на Страстната седмица. Той припомни, че днес в ада слиза не някое Божие дихание, дадено в майчината утроба и извървяло земния си път, а Самият Източник на диханието; не една жива душа, а Самият Живот – нашият Господ. И там, изправяйки се лице в лице със смъртта, със Своята смърт Той й нанесе съкрушителен удар, побеждавайки я и разбивайки адовите основи.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и прикани през настъпващата нощ и в следващия ден всеки да замълчи в своите мисли и чувства, както днес ни призовава Църквата с литургичните думи на Велика събота: „Да мълчи всяка плът човешка и стои със страх и трепет и нищо земно да не мисли…”; който до сега не е успял, през следващия ден да се помири с Бога в Тайнството на светото Покаяние и така да се подготви достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.

<<  1 [23 4 5 6  >>