kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
13
Ноември
2022

Бдение в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик за † 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение

В навечерието на 8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” за трети път беше отслужено бдение.

Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев застана начело на нощната молитва пред южния св. Престол на храма в 22.00 часа на съботния ден. Заедно с него в братско съслужение влязоха свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града.

Богомолците и този път взеха дейно участие в четенето на молитвословията и отпяването на песнопенията. На вечернята и последвалата я непосредствено утреня, водени от отец Спас и певиците при храма, клирът се раздели на два хора, които се редуваха при пеенето на „Господи воззвах…”, полиелея и евлогитариите. След прочитане на утренното възкресно свето евангелие, всички с една уста казаха 50 псалом „Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост…”, подготвяйки сърцата си и изпросвайки Божията помощ в предстоящото време на покаяние и борба за очистване на сърцето. През време на светата Литургия те изповядаха единомислено и Символа на нашата спасителна православна вяра и казаха освещаващата ума и сърцето Господня молитва "Отче наш...".

По време на Причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво, посветено на притчата за добрия самарянин.

В края на Божествената света Литургия отец Боян изказа радостта си от това, че вярващите отново се събраха на нощна молитва в Божия дом. Той обърна внимание на четеното в тази неделя преди поста четиво, където Христос ни показва как не с уста, а на дело трябва да изпълняваме Божиите заповеди, защото вярата ни никак не ни ползва, ако остане само на думи. Отец Боян припомни, че разликата между добрия самарянин и другите двама от притчата – свещеника и левита, беше тая, че само той прояви милост към ближния. Такава милост, която е ангелско качество, за разлика от бесовското немилосърдие, призова наместникът и ние да проявяваме към всички, особено в предстоящото време на духовна борба. Накрая той благодари на чулите Христовия призив „бъдете будни и се молете” и дошли да участват с молитвите си в светата богослужба верни Христови последователи.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите и им благопожела леки и спасителни пости.

11
Ноември
2022

Съборна света Литургия за празника на свети Мина в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

На 11 ноември светата Православна църква почита паметта на светия великомъченик Мина, познал нечестието на езическите императори, в чиято войска служел и предпочел да стане воин на истинския Бог и Нему да послужи с целия си живот.

В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съмолитстваха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Максим Ничев и отец Спас Дичев. Празничното богослужение беше отслужено на южния св. Престол на храма, посветен на дивния „раб на Иисуса Христа, Владиката на небето и земята”, както сам определил себе си свети Мина.

Вярващите се събраха в южния кораб на храмовия наос, където до иконата на Христа стои тази на Неговия достоен раб Мина, останал верен на своята вяра и на своя обичан Бог, заради Когото претърпял нечувани мъчения. Заради този му подвиг сега великомъченикът стои в светлото войнство отдясно на своя Господар в Неговото небесно царство. Всички единомислено изповядаха същата православна вяра, която изпълваше сърцето и душата на младия воин Мина.

В края на светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите. Той припомни свидетелството на великомъченика пред измъчващия го управник на града на име Пир „Аз съм Христов и ще бъда Христов!” и изказа своето убеждение, че това желание са имали и нашите предци – вечно да бъдат Христови, когато са решили именно на свети Мина да посветят единия от двата странични св. Престола в храма. Отец Боян обърна внимание, че хората почитат светеца като покровител на семейството не защото самият той е бил семеен, а защото семейството е домашна църква и когато в нея царува Христос, както в сърцето на свети Мина, всичко е на мястото си и се случва със завещаните ни от Христа мир, любов и единомислие, тогава имаме и небесната закрила на светите Божии угодници. Накрая наместникът спомена, че вярващите търсят помощта на светеца и за намиране на изгубени неща и се помоли от името на всички свети Мина да ни помогне да намерим изгубения смисъл на нашия живот, за да не бъдат напразни делата, надеждите и стремежите ни.

Празникът завърши с многолетствие.

09
Ноември
2022

ПРЕДСТОЯЩО: Всенощно бдение в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

DSC03753

 

 

На 12 ноември от 22.00 часа

в катедрален храм

"Успение Богородично" гр. Пазарджик

и тази година ще бъде отслужено

всенощно бдение

за началото на

Рождественския пост.

08
Ноември
2022

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети новоиздигнатия кръст над село Црънча

На 8 ноември – Архангеловден, жителите и гостите на пазарджишкото село Црънча изпитаха сугуба духовна радост. В деня на светите ангели, когато всеки християнин възнася благодарност на своя ангел-хранител, в местността „Свети Георги” над селото беше издигнато знамето на Христовата победа над смъртта – честният и животворящ кръст.

Още по-голямо беше вълнението на събралото се множество от това, че да освети кръстното знамение дойде лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Вярващите с радост приветстваха своя архипастир, дарявайки го с прекрасни цветя. Владиката беше посрещнат по стародавна българска традиция с питка хляб и сол. Деца от детската градина на селото трогнаха митрополита, като също го дариха с цветя и го поздравиха, казвайки стихотворението „Моята молитва” от Иван Вазов. Умилен, дядо Николай благослови малките християнчета и посочи за пример тяхната чистота, която прави молитвата им дързновена и силна пред Божиите очи.

Преди началото на молебена генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, прие почетен караул в чест на празника на великия архистратиг на ангелското войнство – свети архангел Михаил. Всички изслушаха с трепет българския химн, след което областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, който е основен инициатор за издигането на кръст на това свято място, приветства митрополита и му благодари от името на жителите и гостите на селото за приетата покана да дойде лично и да благослови вярващите от Црънча и цялата Пазарджишка духовна околия.

След това митрополит Николай отслужи последованието на освещаване на кръст. В молебена с владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, архимандрит Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеници от епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Официални гости на тържеството бяха още кметовете на общини в област Пазарджик г-н Тодор Попов на Пазарджик, г-н Никола Белишки на Панагюрище, г-жа Васка Рачева на Септември, г-н Йордан Младенов на Пещера, г-н Костадин Коев на Велинград, г-н Петър Паунов на Батак, г-жа Надежда Казакова на Брацигово, кметът на село Црънча г-н Ангел Руков, районният прокурор на Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Иван Зеленков, директорът на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението Комисар Ангел Ангелов, директорът на ЦСПП комисар Станимир Калоферов, председатели на общински съвети, общински съветници, кметове на населени места, г-н Георги Делчев, общественици и много боголюбиви християни.

След освещаването архипастирят на Пловдивската епархия се обърна с вдъхновено слово за Честния и Животворящ Христов Кръст. Той припомни, че именно на кръста беше победена смъртта и без Голготската Саможертва нямаше да го има и Христовото Възкресение. Владиката призова достойно да носим своя кръст, да не се страхуваме и срамуваме да изповядваме вярата си и да бъдем с делата си верни съработници на Божията нива. Той изказа своята благодарност на инициаторите и спомоществувателите за издигането на това всепобедно оръжие, което во веки веков да закриля, пази и утвърждава във вярата жителите на селото.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

След това областният управител и кметът на Пазарджик произнесоха слова, в които изказаха своята признателност и благодарност на митрополит Николай, че дойде лично да съпреживее и съучаства в радостта на хората.

Накрая дядо Николай освети приготвения обяд за благословение на поклонниците, дошли на това високо място, за да издигнат от тук умовете и сърцата си в молитва към Бога и Неговото ангелско войнство.

За всички беше подготвена и програма с фолклорни песни и духова музика.

08
Ноември
2022

Архангеловден в Пазарджик

На 8 ноември православната Църква почита Събора на воеводата на небесните сили – светия архангел Михаил, проявил непоколебима ревност за Божията слава, застанал начело на ангелските полкове против дишащия злоба прегорд Денница и сринал го с поддръжниците му от небесните висоти в преизподнята.

В този светъл ден своя храмов празник посрещна и църквата „Св. арх. Михаил“ в гр. Пазарджик. По повод празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев възглави светата Литургия в храма. В съслужение с него бяха председателят на Църковното настоятелство прот. Витан Йорданов, свещ. Сидер Димов от храм „Св. Петка” и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града. Молитвено участие в службата взеха свещ. Николай Ангелчов от храмовото духовенство и свещ. Стоян Стоянов, събрат на отец Хрисант в пазарджишката църква.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, като измолиха Божията милост и благост над вярващите и техните семейства.

Енориашите и гостите на храма пристъпваха с трепет към образа на великия Архистратиг на небесното войнство, застъпник и дивен помощник в борбата с нашите противници – поднебесните духове на злобата, желаейки да се сподобят с неговата пречудна закрила срещу техните козни.

В края на светата Литургия отец Боян честити празника на председателя на храма, неговите енориаши и всички присъстващи. Той произнесе слово за добродетелите, които ни уподобяват и правят сродни по душа с ангелите. Наместникът припомни, че срещу гордостта на Денница се възпротиви архангел Михаил и до сега стои против нея. Затова отец Боян призова да се стремим към смирение, за да имаме светия началник на небесното войнство не за противник, а за помощник в спасението. А спасение означава именно това, да се спасим, да се измъкнем от влиянието на поднебесните духове на злобата. Наместникът описа и другите бесовски свойства и чувства, срещу които трябва да се подвизаваме, за да ги изгоним от себе си и да насаждаме в сърцата си противоположните, ангелски – наместо гняв-кротост, наместо омраза-любов, наместо злопаметство-прошка, наместо жестокосърдие-милост, защото на когото сме се уподобили тук, на земята, на него ще сме причастни и отвъд, във вечността.

Накрая наместникът преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на отец Витан и енориашите на храма. Той благодари на дошлите да съучастват в богослужбата свои събратя и изказа духовната си радост от това, че пред светия Престол предстояха представители на четири от църквите в града. Отец Боян поздрави и всички именици, благопожелавайки им да се красят не само с ангелските имена, но и с ангелската чистота.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

<<  1 [23 4 5 6  >>