kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Декември
2021

Архиерейска света Литургия за празника Събор на Пресвета Богородица в град Пазарджик

На 26 декември, Неделя след Рождество Христово, когато светата Православна църква чества Събора на Пресвета Богородица, Пловдивският митрополит Николай дойде да благослови жителите и гостите на град Пазарджик. Високопреосвещеният владика възглави съборна Архиерейска света литургия в катедралата на града "Успение Богородично".

С него съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, иконом Васил Кашоров, председател на храм „Възнесение Господне” гр. Пловдив, секретарите на Пазарджикото наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, градските председатели на храм „Св. Петка” прот. Димитър Баташки и на храм „Св. арх. Михаил” прот. Витан Йорданов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълниха антифонно митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев на дясната певница, а на лявата - протопсалт Марин Йорданов заедно с Богдан и Възкресия Дийнар.

Чули ангелския Рождественски поздрав и водени от духовната светлина на Витлеемската звезда, десетки боголюбиви християни дойдоха на светата богослужба. Те с радост посрещнаха своя архипастир и с усърдие в единомислие участваха в литургийните молитвословия. Сред тях бяха директорът на ОДМВР-Пазарджик ст. комисар Петко Шотлеков, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, инж. Георги Делчев, жители и гости на град Пазарджик.

В края на службата митрополит Николай произнесе боговдъхновено слово. С искрена отеческа любов владиката поздрави и благослови верния Божи народ по случай великия празник на Христовото Рождество. Негово Високопреосвещенство насърчи миряните да бъдат усърдни във вярата, искрени в любовта към Бога и към ближните и непоколебими в надеждата.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи

25
Декември
2021

Съборна света Литургия за Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„Творецът и Създателят на всичко, като видя човека, когото създаде с ръцете Си да погива, се умилостиви над него, преклони небесата и слезе на земята; Царуващият на Небесата, Когото Отец ражда преди вековете, стана земен, за да обнови падналото човешко естество. Гледайки Него, Самия Бог и Човек, и ликувайки с всички небесни и земни хвалещи предивното Божие снизхождение, да Му зовем: Алилуия” (Акатист на Рождество Христово, кондак 2)

На 25 декември светата Православна църква отбелязва големия Господски празник Рождество Христово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

В този светъл празничен ден храмът посрещна в своята топла прегръдка вярващите, дошли да се преклонят пред Божествения Младенец, „възсиял боголепно като умно Слънце на Правдата за седящите в тъмнина и смъртна сянка”. С изпълнени с небесна радост и въодушевление сърца, боголюбивите християни съучастваха молитвено в светата богослужба. Голяма част от тях пристъпиха към светото Причастие, с което увенчаха своя постнически подвиг и предвкусиха райската сладост на единение с Бога още тук, на земята.

В края на службата отец Боян прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства. Отец Боян поздрави всички с настъпилите светли дни на небесна радост и честити имения ден на празнуващите.

Празникът завърши с многолетствие.

24
Декември
2021

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична св. Литургия в град Пазарджик

 DSC084081

 

На 26-и декември

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще възглави съборна архиерейска света Литургия

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:30 часа, където да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

24
Декември
2021

Василиева света литургия в навечерието на Рождество Христово

На 24 декември, Бъдни вечер, когато радостта на Рождество Христово вече изпълва душите и сърцата на вярващите, в храмовете се отслужва утренно богослужение, включващо Полунощница, Утреня, Царски часове и Вечерня със света Василиева Литургия. По време на Часовете се изнася светото евангелие и от центъра на храма се прочитат евангелските откъси, описващи раждането на Богомладенеца Христос.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в катедралата на Пазарджик празничната служба беше възглавена от архиерейския наместник на града икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия свещ. Димитър Пеев и служащите в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

С грейнали от радост лица боголюбивите християни съучастваха с молитвите си в светата богослужба. Мнозина от тях, тръгнали по стъпките на поста преди 40 дни, увенчаха своя подвиг и след надлежно изпитване на съвестта, пристъпиха към светото Причастие.

В края на Литургията о. Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той честити настъпващите светли празници и благопожела светлината на Витлеемската звезда, озарила небесата и показала на света Родилия се Спасител, да озари и осветли и нашите сърца, които да се превърнат в топли ясли, приютяващи Младенеца, та и ние да бъдем светилници, сочещи на всички нашия Спасител.

22
Декември
2021

В навечерието на Рождество децата от ДПУ посетиха храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик

Вече няколко поредни години МВР реализира проекта „Детско полицейско управление”, страна по който е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от СУ „Георги Брегов”.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай беседата за предстоящите християнски празници с доброволците се проведе в храм „Св. св. Константин и Елена“. Да посрещне децата и разговаря с тях дойде архиерейският наместник на града свещеноиконом Боян Кочев.

Отец Боян припомни на малчуганите библейските събития, свързани с Раждането на земята на Спасителя на света – нашия Господ Иисус Христос. Наместникът разказа и тази част от житието на свети Николай Чудотворец, която от уста на уста през вековете създава образа на благия старец, който нощно време дарява нуждаещите се с небесни блага. Децата с интерес слушаха, задаваха въпроси и с радост отговаряха на зададените такива.

След това отец Боян подари на всеки иконка с образа на Божията Майка. Той почерпи учениците, техните учители и придружващите ги полицаи с бонбони с пожелания. На всяко листче беше изписана добродетел и мъдрост от светите Отци, свързана с нея. Отец Боян разказваше по нещо за всяка от тях и благопожела на децата да преуспяват през идната година в усвояването на тази добродетел, която им се е паднала.

Накрая всички се снимаха пред храма за спомен от изживените чудни мигове.

<<  1 [23 4 5 6  >>