kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Август
2021

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети новия паметник на ген. Брок в Пазарджик

На 9 август митрополит Николай освети новия паметник на руския генерал Николай Петрович Брок, командващ освободителната войска, първа влязла в тогавашния Татар-Пазарджик. С архиерея съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След като освети паметника, владиката отправи заупокойна молитва, в която изпроси от Всеподателя Бога упокоение на душите и вечна, блажена памет на Освободителя на Пазарджик и всички воини, дали живота си за Освобождението на Родината ни от османското владичество.

Паметникът на ген. Брок е дело на скулптора Спас Киричев по проект на арх. Николай Младенов. Инициативата и средствата за изграждането му са на инж. Георги Делчев, който присъства на церемонията заедно със своето семейство. Официални гости на тържеството бяха още посланикът на Руската федерация у нас Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, която заедно със зам.-кмета на Пазарджик Петър Петров откриха паметника, президентът на България (2002-2012) г-н Георги Първанов, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, почетният консул на Русия г-н Георги Гергов, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, който в началото на церемонията прие почетен караул в чест на героя от Руско-турската Освободителна война генерал Николай Брок, зам-областният управител г-н Стоян Парпулов, директорът на РИМ Пазарджик г-н Борис Хаджийски, представители на местната администрация и много граждани.

След освещаването архипастирят на Пловдивската епархия се обърна с вдъхновено слово за героизма на воините, жертвали се за освобождението на България. Владиката изтъкна, че този паметник е на ген. Брок и на всички, отдали живота си за вярата и свободата на Отечеството ни, и е свидетелство, отображение на оня паметник, който светата Българска православна църква изгражда в душата и сърцето на нашия народ, това е вечният молитвен спомен. От Освобождението ни от турско робство до днес и до края на света ще пребъде благодарствената ни молитва. Той припомни, че нито за миг ние не сме престанали да се молим за вечния и блажен покой на император Александър II - цар Освободител и за всички воини, дали живота си за вярата и свободата на Отечеството ни. Архиереят призова Бога да благослови с благоденствие двата православни славянски народи - българския и руския и да пребъде този паметник, та чрез него да пребъде вовеки благословен споменът за героите на нашата свобода.

Накрая официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя.

08
Август
2021

✝ Неделя след Преображение. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Внеделния ден след славното Христово Преображение с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия от архиерейския наместник на града свещеноиконом Боян Кочев и служащия в храма свещ. Димитър Попов.

Енориашите на храма съмолитстваха с духовниците и с цялото си сърце участваха в светата служба. Мнозина от тях увенчаха подвига на своя пост със светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта на нашия Господ.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на неделята, спомнящо изцеляването от Христа на двамата слепци и обхванатия от бяс ням човек.

В края на службата отец Боян призова да насочим духовния си взор към светостта и личното преображение на всеки християнин, който поема по стъпките на Спасителя, след като се отрече от греховния си живот. Отец Боян припомни, че само чрез Светия Дух и само в светата Христова Църква човек може да постигне святост. Наместникът призова да бъдем съзнателни членове и послушни чеда на Църквата, да участваме дейно в нейния живот, в светите тайнства, да се изповядваме и причастяваме редовно и достойно, да имаме любов към всички и постоянно да общуваме със своя Създател в молитва, та да станем и ние святи, както свят е нашият Господ.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите.

06
Август
2021

Преображение Господне - Съборна света Литургия и храмов празник в град Пазарджик

На 6 август всяка година Светата Православна Църква отбелязва един от дванадесетте големи Господски празници - Преображение Господне. В този светъл ден редом със светите апостоли Петър, Йоан и Яков християните се изкачват духом на планината Тавор, за да станат свидетели на божествената слава на нашия Спасител и да чуят небесния глас на Бог Отец, свидетелстващ: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

В този празничен ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква „Свето Преображение Господне“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храма прот. Атанас Кузев. Молитвено участие в службата взе свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата на града „Успение Богородично”.

Боголюбивите християни от рано дойдоха на празничната служба, да изпросят от Преобразилия се на Таворската планина Господ Иисус Христос телесно и душевно здраве и спасение. С едно сърце и една уста те изповядаха "Символа на вярата" и казаха Господнята молитва "Отче наш...", а онези от тях, които се бяха подготвили с пост и покаяние, пристъпиха със страх Божий към светите Тайни, като се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на светата Литургия духовниците благословиха новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светата Евхаристия, всички да намират благодат у Бога и спасение на душите и телата си.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши и гости, честитейки им храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за светото Преображение. Наместникът изказа своята благодарност, че Бог ни е дарил с най-голямото богатство – светата Православна Църква, в която с Божията помощ и личен подвиг всеки от нас може да постигне своето преображение и да стане свят, което извън Църквата е невъзможно. Отец Боян даде пример с всички светии, които бяха обикновени хора, често дори най-големи грешници и гонители, но които се отрекоха от греха и преобразиха живота си, ставайки с това най-ярки светила на светостта. Той призова да не спираме своя възход към небесата, изкачвайки всеки своята духовна Таворска планина, та и ние да достигнем своето вътрешно преображение, своето обожение и бидейки образ Божий, да станем и Негово подобие.

Празникът завърши с многолетствие.

01
Август
2021

✝ 6 Неделя след Петдесетница. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

На първи август в православните храмове се изнася за поклонение честният Кръст, с чиято сила християните да преминат времето на светия Богородичен пост, чието начало се поставя в този ден. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В съслужение бяха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащият в храма свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в службата взе и о. Спас Дичев от храмовото духовенство.

В края на утренята свещениците изнесоха светия Кръст с лития в центъра на храма, където го поставиха за поклонение от верните християни. Всички сведоха главите си пред Разпналия се за нас на кръста Господ и изпросиха Неговата помощ в настъпващите дни на покаяние и молитва.

По време на Причастния беше прочетено поучение върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо изцеляването от Христа на разслабления, носен на постелка и спуснат от покрива на къщата пред Лекаря на душите и телата.

В края на светата Литургия отец Боян прочете проповед върху значението и смисъла на поста. Той предупреди за дяволските козни, които се стремят да ни отклонят от поста и така да ни обезоръжат, тъй като по свидетелството на Самия Господ Иисус Христос именно постът и молитвата са най-силните оръжия против бесовете. Отец Боян призова да не обръщаме внимание на тези вражески нападения, а с надежда да призовем Всеблагия Бог и Неговата свята Майка и смело да застанем на борба с поднебесните духове на злобата.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово име им пожела леки и спасителни пости.

Съгласно църковния типик и традиция веднага след литургията беше отслужен водосвет. О. Спас поръси присъстващите с осветената вода, а о. Боян раздаде нафората.

20
Юли
2021

Съборна света Литургия за Илинден в храм "Св. пр. Илия" с. Ляхово

В двадесетия ден на месец юли всяка година светата Православна църква почита един от най-великите човеци, живял на земята, „славния предтеча на Второто Христово пришествие”, с вярата и пламенната си ревност по Бога заслужил да бъде взет жив на небето - свети пророк Илия. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в село Ляхово, Пазарджишка духовна околия, носеща името на славния пророк.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай за празника беше отслужена съборна света Литургия. В нея съучастваха икон. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и председателят на храма свещ. Димитър Пеев. Молитвено участие в службата взеха свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка” с. Лозен и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, който изпълни клиросните песнопения.

Енориашите и гостите на храма с радост пристъпваха и поднасяха цветя пред образа на великия Божи угодник, наречен от древност "пророк и предсказател на великите Божии дела" и "ангел в плът", благодарейки за небесната закрила, която той с молитвите си изпраща над селото. Сред тях беше и кметът на селото г-н Димитър Димитров.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на всички присъстващи и от негово и свое име честити празника на селото и имения ден на носещите името на светеца. Той се обърна към присъстващите със слово за равноангелното житие на изпълнения с Дух Свети славен пророк, просветил хората с истинско богопознание и прогонил мрака на идолослужението и призова като него да не отстъпваме от вярата си, да не следваме измамния дух на времето, а да се изпълваме с неизменния, нелъжовен и спасителен дух на Евангелието.

От името на църковното настоятелство и енориашите на храма отец Димитър поднесе на архиерейския наместник живо цвете и му благодари за молитвената подкрепа.

Тържеството завърши с многолетствие.

Накрая беше осветен и раздаден приготвеният от църковното настоятелство празничен обяд.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>