kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Декември
2022

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

Свещенослужителите и верният Божи народ на
Пазарджишка духовна околия честитят имения ден на
архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска Света Митрополия

✝ ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ!

DSC06468-Pozdrav

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,123123-icon

на Бога на всяка благодат,
Който Ви е призвал за
вечната Си слава в Иисуса Христа,
въздаваме чест и слава
и благодарим всякога за Вас,
нашия в Христа любвеобилен
архипастир и баща,
че в подражание на изрядния
Христов угодник и
Ваш небесен покровител –
свети Николай Чудотворец,
с усърдие пасете Божието стадо
като го надзиравате не принудено,
а доброволно и богоугодно
и ни утешавате и напътствате
с даденото Ви от Него
благодатно и плодовито слово!
От Него, Подателя на всяко добро, просим преизобилната Му и пълна с благост любов непрестанно да се излива над Вас, да Ви благослови с дълъг и доброплоден живот и
Ви постави да седнете отдясно на престола на величието в небесата!
 
За много и угодни на Бога години,
ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!
05
Декември
2022

Вечерня с Акатист към свети Николай Чудотворец

На 6 декември пред духовния взор на боголюбивите християни се извисява образът на едно от най-ярките светила на небосклона на светостта, станал за вярващите „правило на вярата, образец на кротостта и учител на въздържанието” – светият наш отец Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец.

В навечерието на празника в параклиса, посветен на едноименика на победата и изряден Христов угодник, при катедрален храм „Успение Богородично” в гр. Пазарджик беше отслужена празнична Вечерня с Акатист към дивния Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Димитър Пеев и свещенослужителите при храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

И тази година параклисът се оказа тесен да побере вярващите, чиято любов към великия стълп на благочестието свети Николай ги доведе да възпеят неговия подвиг. В определеното от богослужението време духовниците се подредиха пред образа на светеца от царския ред на иконостаса и поред изпълняваха кондаците и икосите на акатиста. Цялото църковно изпълнение с едно сърце отпяваше припевите във възхвала на Бога и Неговия верен служител с думите „Алилуя” и „Радвай се, светителю отче Николае!”. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред чудния по живот светец, твърда крепост на православието.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за добродетелите на свети Николай и благопожела да се уподобяваме на него в любовта към Бога и към ближния, да се молим един за друг и все така единомислено и задружно да вървим по пътя на евангелските заповеди, водещ в рая. Накрая наместникът честити имения ден на носещите името на светеца.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

04
Декември
2022

Храмов празник в село Варвара

На 4 декември Православната църква почита Христовата невеста света великомъченица Варвара, съхранила своята непорочна девствена чистота и сподобила се да стане съжителка на ангелите. На този ден своя храмов празник отбеляза и църквата, посветена на великомъченицата в едноименното село Варвара.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната Божествена света Литургия възглави архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на околията протойерей Стефан Йорданов, иконом Йордан Василев от гр. Септември и свещ. Стоян Ковачев, служащ в село Голямо Белово. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

В края на Великото славословие духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.

В деня за възхвала на тяхната небесна закрилница, жителите на селото от сутринта изпълниха до краен предел храма. Много от тях се бяха подготвили духовно и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. На празничната литургия присъстваха и кметът на селото г-н Димитър Деянов и г-н Марин Рачев.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво, спомнящо чудото с изцелението на прегърбената от осемнадесет години бедна жена.

След светата Литургия отец Боян честити празника на жителите на селото и имения ден на носещите името на света Варвара. Той произнесе слово върху житието на светата великомъченица. Наместникът сравни живота на грешника, чиито грехове го привеждат и привързват към земното с този на Божията агница Варвара, чийто живот в чистота възнасяше ума и сърцето й към небесата и как тя, гледайки творението, позна неговия Творец в изпълнение думите на псалмопевеца „Небесата проповядват славата на Бога и за делата на ръцете Му възвестява твърдта” и благопожела да имаме нейната твърда вяра, нейната непоколебима борба със страстите и изкушенията и нейния устрем към небесните висоти.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

В края на службата архиерейският наместник връчи от името на митрополит Николай грамота на учителката по Религия в училището на селото г-жа Виолета Динева, както и грамота и награда на едно от децата, изучаващи предмета, класирано на второ място в категорията „Стихотворение” на Деветия национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия, които не успяха да дойдат на награждаването в митрополитския храм „Св. Марина” миналата неделя.

От името на Църковното настоятелство отец Кирил поднесе на архиерейския наместник и на другити гости по една коледна звезда в знак на братска любов с пожелание за благословени и спасителни празници.

Енориаши на храма донесоха и дариха по повод празника камбана, предназначена за един от енорийските параклиси над селото, посветен на светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица.

21
Ноември
2022

Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

„Пречистият храм на Спасителя, многоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на славата Божия днес се въвежда в дома Господен, съпровождана от благодатта на Божествения Дух; нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение” (кондак на празника)

На 21 ноември светата Православна църква чества един от 12-те големи Господски и Богородични празници – преславното Въведение в старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мария, на което дивно събитие от небесните висоти се стекоха архангелските и ангелските ликове. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлия празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе прот. Йоан Иванов, председател на храм „Св. Възнесение” с. Юнаците, който заедно с певиците изпълни клиросните песнопения.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на живеещите в Пазарджик и Пазарджишка духовна околия.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с богомолен народ. С радостни сърца и усмихнати лица вярващите се поздравяваха за светлия празник и молитвено възнасяха умовете си към Пресветата Дева, търсейки нейната небесна закрила над семействата и децата на България.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Наместникът описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Отец Боян изказа своето твърдо убеждение, че това се дължи не на друго, а именно на факта, че точно Божият дом е най-естественото място за децата. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден доведоха своите деца и ученици, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в деветия поред национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от рекордния брой участници – повече от 190 от над 15 училища и детски градини в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие, подписана лично от Пловдивския митрополит. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>