kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Март
2024

СТАНОВИЩЕ НА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ОТНОСНО РЕШЕНИЕТО ЗА КАСИРАНЕТО НА ЕПАРХИЙСКИЯ ИЗБОР НА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ И ИЗДАВАНЕТО НА СИНОДАЛНА НАРЕДБА

mitr nikolai new    В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ. В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки.“

Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно. Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит.

С обич в Христа

† Пловдивски митрополит Николай

06
Март
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син и молебен за 3 март в катедралата на Пазарджик

Националният празник на България 3 март тази година съвпадна с една от подготвителните недели преди началото на Великия пост – Неделята на Блудния син. В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена съборна Божествена света Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и енорийските свещеници при храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе и другият свещенослужител при храма свещ. Димитър Попов.

В този празничен за българския народ ден храмът се изпълни с богомолци. Заедно с духовниците те се помолиха на Всеподателя на всички блага – Бога, както досега, така и занапред да излива Своята милост и щедрост над православните християни и целия ни народ.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху днешното литургийно свето евангелско четиво. То припомни разказаната от нашия Господ Иисус Христос притча за сина, разпилял бащиното богатство в разпътен живот, но разбрал грешката си, прозрял своята духовна нищета и завърнал се с покаяние в бащиния дом. Тази притча донася утеха на всяко сърце, уязвено от греха и загърбило Бога, че както бащата отдалече се затече и прие каещия се свой син, така и нашият Господ няма да върне нито един грешник, колкото и да се е отдалечил от Бога, а ще го прегърне в Своите Бащински обятия, веднага щом човекът се обърне към Него и поиска прошка за греховете си.

След светата служба по традиция в храма беше отслужен благодарствен молебен и заупокойна молитва за падналите за освобождението на Отечеството ни по повод Националния празник на България. Към църковното изпълнение се присъединиха кметът на Община Пазарджик г-н Петър Куленски, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, общински съветници и общественици. Всички единомислено благодариха на милостивия Бог за всичките Му благодеяния към българския народ и за възможността свободно да се трудим и да изповядваме своята вяра.

След това духовниците се присъединиха към гостите на празничния концерт, организиран от Община Пазарджик на централния градски площад „Константин Величков“.

27
Февруари
2024

ПРЕДСТОЯЩО: Благодарствен молебен по случай 3 март в катедралата на Пазарджик

Zurkva sv.Bogorodica2

На 3 март

от 10.20 часа

с благословението на Негово Високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Николай

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

ще бъде отслужен

Благодарствен молебен

по случай Националния празник на България

26
Февруари
2024

Съборна света Литургия за празника на свети Серафим Софийски Чудотворец в град Пазарджик

На 26 февруари се изпълват 8 години от канонизацията на свети Серафим Софийски Чудотворец. На този ден преди 74 години дивният Божи угодник, просиял с добродетели в сърцето на българската столица, се преставил пред Божия престол и от тогава не спира да помага на вярващите, търсещи неговата закрила.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев в съслужение със свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и свещ. Димитър Попов от храмовото духовенство.

Светата служба събра вярващите християни в параклиса „Св. Архангели“, намиращ се в катедралата. В него през 2017 година беше поставена нарочно изписана икона на новопросиялия светец и кутия, в която търсещите неговото молитвено ходатайство могат да отправят своите писма до него, както сам светецът е заръчал на обичащите го още приживе. Периодично кутията се отваря и писмата се занасят до гроба на светеца в град София.

По време на службата свещениците се помолиха и за душата на един от най-видните духовници, служили в катедралата - Агатоникийския епископ Дионисий, полагал душата си за Христовото стадо на града ни и погребан в параклиса през 1827 година.

В края на богослужението отец Боян се обърна към вярващите с думи на утеха, че Божията любов и грижа за нас не е оскъдявала никога и Той винаги ни е изпращал Свои верни раби, които да осветяват за нас пътя на вярата и добродетелта, какъвто е и свети Серафим. Наместникът припомни случка от детските години на светеца, когато след негова молитва и прекръстване на болящата му сестра Варвара е спряло опасно кръвотечение, което е било напът да доведе до нейната кончина. Това събитие се е запечатало в душата на момчето и през целия му живот е изпълвало гърдите му с благодарност към Бога и с ревност да му служи в чистота. Отец Боян изказа своята увереност, че в живота на всеки от нас има такива моменти, когато сме почувствали Божията близост и помощ и призова и ние да ги имаме винаги в ума и сърцето си, та и за нас те да станат двигател за добри дела.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>