kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Юни
2022

✝ Възнесение Господне - Храмов празник в село Юнаците

„Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: Аз съм с вас и никой не може да е против вас” (Кондак на празника)

В четвъртъка на шестата седмица след Възкресение Христово християните съпреживяват чудното и дивно Христово Възнесение на небесата, с което Той завърши Своето спасително дело и освети небесната пътека към Своето Царство.

В този ден своя храмов празник посреща църквата в село Юнаците. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателя на храма прот. Йоан Иванов.

Службата беше уважена от кмета на селото г-н Стоян Кузев, който заедно със своите съжители отправи своите благодарности и молитви към Спасителя на света Христос. Ведно с духовниците богомолците изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника на селото и имения ден на имениците. Той се обърна към вярващите със слово за празника, поощрявайки всички да вървят по Христовите стъпки към небесното царство.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

След светата Литургия свещениците благословиха приготвения от кметството празничен обяд.

01
Юни
2022

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

1 юни и тази година се превърна в двоен празник за ученици от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година това бяха СУ „Христо Ботев” гр. Септември, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара и НУ "Васил Друмев" от гр. Пазарджик с ученици от възрастова група 1-4 клас. Празнично украсените манастирски поляни събраха повече от сто участници, обединени във вярата си в Бога. И този път децата на свещениците и църковнослужителите от Пазарджик съставиха манастирския отбор. Облечени в сини тениски те дойдоха да изобразят своята радост от празника в множество рисунки на асфалт.

Както всяка година празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, манастирският брат йеромонах Йоаким, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров, служащ в храм „Св. Богородица” гр. Пазарджик и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да изпрати Своя небесен благослов над децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

От църквата участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. С бели екипи се състезаваха децата на село Варвара, със зелени – тези от Пазарджик, а в червено бяха децата на град Септември. Строени в редици, образуващи трибагреник, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Друмев". Непосредствено след това се подредиха отборите на СУ "Христо Ботев" и ОУ "Н.Й. Вапцаров".

Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света.

Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. Най-големият подарък за тях бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините можете да откриете в подробния репортаж от спортния празник.

29
Май
2022

Детски празник в село Дъбравите

В неделята на 29 май, в навечерието на Празника на детето – 1 юни, кметството на беловското село Дъбравите организира тържество за своите деца. По покана на кмета г-жа Наташа Соколова официален гост на тържеството беше архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него бяха и секретарят на пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храм „Св. Николай” в селото прот. Йоан Иванов.

Преди началото на празника отец Боян поздрави децата и техните родители. Той покани при себе си 10 годишния Венцислав и му поднесе скромен подарък – детска Библия и икона на свети Николай, покровител на селото. Повод за това беше постъпката на малкия християнин, който в началото на месеца научил, че хората събират средства за отбелязване на храмовия празник на църквата на 9 май, при което занесъл своята лична касичка на родителите си с желанието тя да бъде отворена и събраните пари да бъдат дарени на храма. Отец Боян благодари на момчето, което само засвидетелства, че с голям интерес посещава часовете по Вероучение в училището в Белово, а също и на неговите родители за възпитанието във вяра и благочестие и благопожела всички да последват неговия благороден пример на жертвеност и любов.

От името на кметството г-жа Соколова поднесе на Венци благодарствена грамота.

Гостите бяха почерпени с прекрасна пита, лично омесена от кмета на селото.

Празникът продължи с интересна програма с много игри и забавления за децата.

29
Май
2022

✝ 6 Неделя след Пасха - на Слепия. Съборна света Литургия в град Белово.

В ✝6 Неделя след Пасха - на Слепия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Св. Троица” гр. Белово беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение влязоха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, председателят на храма свещ. Николай Генев и прот. Димитър Иванов от храмовото духовенство.

Вярващите с благоговение изслушаха евангелското четиво, спомнящо едно от дивните чудеса на нашия Господ Иисус Христос – изцелението на слепородения жител на Йерусалим.

В края на службата отец Боян преподаде над всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Той се обърна към присъстващите със слово за телесната и духовната слепота и припомни как телесните очи на йерусалимския страдалец били слепи, но с духовния си взор той познал дошлия сред човеците Спасител на света, за разлика от фарисеите, които били виждащи телом, но останали слепи духом. Наместникът призова да бъдем духовно виждащи, да виждаме величието на Бога и красотата на човешките души, за да можем да ги познаем и обикнем от цялото си сърце. Накрая той обърна внимание, че любовта е не някакъв вроден талант, а връх и съвършенство на добродетелите и се постига с труд и подвиг и към нея следва всекидневно да се стремим с всичките си сили.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи, след което отец Боян раздаде нафората и поздрави богомолците с Пасхалния поздрав „Христос воскресе!”.

27
Май
2022

ПРЕДСТОЯЩО: Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Batkun 1

За шести път по повод Празника на детето - 1 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница се организира детски спортен празник.

   Празникът ще започне в 09:45 часа на 01.06.2019 г. с молитва към Всеподателя Бога за здраве и благоденствие на децата на България.

   Участие ще вземат три училища от Пазарджишка духовна околия: СУ "Христо Ботев" гр. Септември, ОУ "Йонко Никола Вапцаров" с. Варвара и НУ "Васил Врумев" гр. Пазарджиккоито ще се състезават в следните спортни дисциплини:

- Рисунка на асфалт

- Футбол

- Интелектуална игра с въпроси

- Творческа задача

- Щафета

- Теглене на въже

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>