kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Постна пита "Нана"

Posted in Помощник.

Pitka NanaТова е постна питка, подходяща за празник или специален повод, когато той се случи по време на пост. Продуктите и направата й не са сложни. Това, което я отличава, е украсата. Един път изпробвана, рецептата може да се обогатява и променя и всяка нова питка да изглежда по различен начин. Разточването на много пластове и оформянето на различни елементи служи не само за добрия изглед, но и за втасването и изпичането.

Необходими продукти:

800 гр. брашно
1 пакет суха мая
400 мл. топла вода
1 суп.л. захар
1 суп.л. сол
2 суп.л. олио + олио за намазване
1 суп.л. оцет
 
Начин на приготвяне:

Захарта и маята се разтварят в 100 мл. топла вода. Брашното задължително се пресява, прави се кладенче в средата и в него се изсипва втасалата мая. Добавяме солта, олиото, оцетът и останалите 300 мл. вода.

Омесва се меко тесто, не лепкаво. Оставя се 20 минути да втаса и удвои обема си. После се оформя питката и накрая пак втасва, но само колкото да се надигне.

Оформяне на питката:

Тестото се разделя на 3 топки – две еднакви и една по-малка.

От първата топка се разточват 3 кръгли кори с равна дебелина. Първата намазваме с олио, върху нея слагаме втората и отново намазваме с олио, върху нея – третата, без да мажем нищо.

Полученият кръг разрязваме на 8 триъгълника, подобно на пица. От тях навиваме кроасанчета. Всеки кроасан се разрязва на 2 и се подрежда в кръгла намазнена тава с широката си част навън, а острата да сочи навътре.

От втората топка на тестото също се разточват 3 кори, мажат се с олио и се редят една върху друга. Полученият кръг се разделя на 8 триъгълника, които обаче се оформят по различен начин – върхът да прилича на листенце. На всеки триъгълник се прави прорез по дължина. Върхът се сгъва надолу, прекарва се през процепа и се издърпва максимално през него. Трябва да се получат сгънати наполовина триъгълници, които се нареждат като втори кръг в тавата, а връхчетата-листенца сочат навън.

От третата и най-малка топка от тестото се разточва само една кора, която се намазва с олио и се завива на руло. Прави се разрез по дължината на цялото руло, след това се усуква като фитил, навива се на охльов и се поставя в средата на тавата.

Така оформената питка престоява за кратко, колкото да се надигне, покрива се с фолио и се слага в загрятата фурна. Може да се поръси със сусам. Пече се на 160 градуса. Последните 5 минути фолиото се маха, колкото да стане хрупкава и тънка коричка.

Изпечената питка още гореща се вади от тавата да изстива върху скара или решетка. За да не се счупи при изваждането, е добре това да се направи като се захлупи с втора тава и се преобърне един път наобратно и после отново се преобърне нормално върху скарата. Отгоре се намазва с малко олио или само вода и се покрива с кърпа. Другият вариант е за сладка питка - да се намаже с разтвор от 1 суп.л. захар, 1 суп.л. вода и 1/2 суп.л. олио или мед.