kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Постни целувки

Posted in Помощник.

Postni zeluvki 1Необходими продукти:

175 ml вода от буркан стерилизиран нахут (или грах)
1 чаена чаша захар
 

Начин на приготвяне:

Водата, в която е стерилизиран нахутът, обикновено не се използва и се изхвърля. А можем от нея да приготвим вкусни постни целувки, защото тя отлично замества яйчните белтъци.

Внимателно отцеждаме водата от буркан с нахут, която обикновено е около 150-175 мл. Оставяме я за известно време в хладилник, за да се изстуди добре. Postni zeluvki 2Ако при обикновените целувки белтъците по-добре бухват при затопляне на водна баня, тук е обратното - течността трябва да е студена.

Разбиваме с миксер на високи обороти. Отнема повечко време от обикновено - 7-8 минути. Когато започне да се образува пяна, започваме да добавяме захарта на тънка струя. Разбиваме докато сместа стане твърда и не се усещат вече кристалчета захар.

Оформяме целувките върху готварска хартия. Може да използваме шприц, за да станат по-красиви, но ако нямаме под ръка, то става и с лъжица. Сместа стига за две тави с целувки. Пекат се или по-скоро се изсушават в предварително загрята фурна на 100 градуса за 1 час, с включен вентилатор, особено ако се пекат две тави едновременно.