kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

26.12.2019 г. - Митрополит Николай оглави съборна Архиерейска света Литургия в град Пазарджик

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

"Дойдете да възпеем Спасителевата Майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"

С тези думи Църквата ни подканя в деня след Христовото Рождество да се съберем отново в Божия дом, та да отдадем дължимата почит и на светата Дева, родила за нас нашия Спасител и Господ – Пресвета Богородица.

Двойна беше радостта от празника за жителите и гостите на град Пазарджик. С изпълнени с трепет сърца те посрещнаха своя епархийски архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който възглави Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. С него съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков – викарии на митрополита, игумен Петър Еремеев - наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, йеромонах Максим Глухчев, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при митрополията, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Изпълнените с вяра сърца на боголюбивите християни отново ги доведоха в храма, за да съмолитстват с духовниците и да изкажат своята благодарност към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния и за безграничната Му милост, която излива върху почитащите Неговата свята Майка. На богослужението присъства и кметът на община Септември г-н Марин Рачев.

След светата богослужба митрополит Николай се обърна към присъстващите с благо слово за празника на надеждата – Рождество Христово и за оная радост, възвестена от ангелите на пастирите във Витлеемската нощ, която и до днес никой и нищо не може да угаси в душите и сърцата на верните чеда на светата Църква. Той благослови всички, чули призива на Църквата: „Христос се ражда – посрещнете Го!“ и подготвили сърцата си с любов и смирение като топли ясли да посрещнат Младенеца. Владиката припомни, че Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всички ние да се спасим и затова Христос дойде и се роди и принесе Себе си Жертва за нашите грехове. Архиереят благопожела и ние да Го обикнем с цялото си сърце и цялата си същност, да обикнем и ближния така, както Той ни възлюби, та да се окажем достойни Негови чеда, защото „без любов нищо не ни ползва“ по думите на апостола и без тази любов никой не може да почувства и истинска радост.
Митрополит Николай призова и нашата Небесна Царица – Пресвета Богородица, напълно отдадена на волята на Бога, да се застъпва за нас и ни закриля. Той припомни днешното свето евангелско четиво, спомнящо ужасното престъпление на цар Ирод, убил 14 хиляди невръстни деца, та между тях да попадне и Христос и прикани ние да не се превръщаме в същите чудовища като тогавашния цар, изоставяйки децата си в ръцете на интернет или на улицата, та зловещите ръце на злото да ги грабнат от пътищата на живота. Той предупреди колко тежки са последствията на това, последствията от липсата на вяра, надежда и любов във възпитанието на детето и как, оставено без родителска грижа и любов, детето търси утеха в наркотиците, алкохола, страстта. Владиката отчете и превръщането в същите Иродовци на институциите, отказващи да се въведе предмета Вероучение и слабостта на съвременното училище, с успех създаващо IT-специалисти, но лишило децата ни от Хляба на вечния живот – Бога. Тази вяра той призова да сеем в детските сърца, та да не се окажем всички ние съвременни Иродовци по отношение на нашите деца. Владиката призова да поверим децата на Бога и на Неговата Пресвята Майка, която да ги пази от всяко злощастие и беда. Намирайки се на прага на новолетието архиереят благодари на Бога, че ни запази в мир и благополучие и честити на присъстващите светлия празник на преславното Рождество Христово, молитствайки здраве, благоденствие, мир, щастие и спасение за нас, за домовете и чедата ни. Той призова Божието благословение над богоспасаемия град Пазарджик и над цялата Пазарджишка духовна околия, които да пребъдват радостни и утешени от Неговата благодат, осенени от Христовия мир и облагодатени със здраве, с бодрост духовна и ентусиазъм за добри и богоугодни дела.

Накрая митрополит Николай благодари на своя състудент и близък в Христа Бога приятел - Негово Високопреподобие архимандрит Петър Еремеев за това, че дойде да сподели радостта от празника на великото Рождество Христово, да се помоли заедно с нас и да засвидетелсва за пореден път значението на единството на светата Православна църква – единство в Христа, единство между двете църкви – Руската и Българската православни църкви, защото една е вярата, едно е кръщението, един е Бог, Който бди и закриля християните и на Русия, и на България, и на цялата вселенска Христова църква. Владиката благопожела на скъпия гост неговото пребиваване в богоспасаемата ни епархия да бъде радостно, щастливо и душеспасително; общението ни във вярата да бъде приятно и полезно за единството на нашите Православни църкви и православни народи.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.