kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

05.05.2021 г. - Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Архиерейска света Литургия за храмовия празник на църква "Св. цар Борис-Михаил" гр. Септември

Posted in Посещения на митрополита в Пазарджишка околия.

В най-светлите дни от годината, когато всепобедният поздрав „Христос воскресе” изпълва сърцата и душите на хората с упование и надежда, жителите на град Септември се изпълниха с още по-голяма духовна радост.

По повод храмовия празник на новата църква в града, посветена на покръстителя на българския народ свети цар Борис-Михаил, градът и околностите му се сподобиха с великата Божия милост да бъдат посетени и получат архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който отслужи празничната Пасхална света Литургия.

С владиката съслужиха йеромонах Максим, ставр. ик. Тодор Хаджиев, протосингел на Пловдивска митрополия, ставр. ик. д-р Добромир Костов - ректор на Пловдивската духовна семинария и академия, ставр. ик. Васил Кашоров, председател на храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма ик. Йордан Василев и енорийският свещеник в него свещ. Николай Генов, прот. Станимир Минков от храм „Св. Богородица” гр. Велинград, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите и гостите на храма, начело с кмета на Община Септември г-жа Васка Рачева, посрещнаха с любов и синовна признателност своя епархийския архиерей, дарявайки го с цветя. Със силно и радостно „Наистина възкресе!” те отвърнаха на поздрава на владиката към дошлите на светата богослужба. На нея присъстваха още и.д. областен управител на Пазарджик г-н Йордан Кожухаров, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, г-н Емил Йончев, служители на местната администрация, общественици и много боголюбиви жители и гости.

В края на Литургията митрополит Николай се обърна към присъстващите със слово върху живота, трудовете и равноапостолното дело на светия цар Борис-Михаил. Владиката изтъкна безценната и несравнима заслуга на българския владетел за благото на народа ни - да положи основата на вярата, което с помощта на Бога е направил и заради което сега стои на небесата редом със светците до нашия Господ. Архиереят подчерта и това, че ако искаме и днес да се радваме на мира и благоденствието, които дарява Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на българския християнски владетел свети цар Борис-Михаил, винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете. Той припомни и как светецът се погрижи за това поместната ни Църква и православната ни вяра да проникнат най-здраво в нашето народностно битие и култура, въздигайки храмове на живия Бог и усърдно подпомагайки делото на църковната просвета - пример, достоен за следване особено днес, когато православният ни народ живее в условията на духовни изпитания и нерядко се увлича по съмнителни ценности и идеали, които вместо да го водят по тесния път на вечния живот и наследяването на Царството Божие, го тласкат по широкия път на греха. Накрая митрополит Николай призова да помним нашите наставници, които са ни преподавали словото  Божие и като имаме пред очи свършека на техния живот, да се стремим да подражаваме на вярата и добродетелите им.

От името на църковното настоятелство и свещенослужителите малките иподякони от гр. Септември поднесоха на владиката прекрасен букет и кошница с цветя, с което много го зарадваха и развълнуваха.

След службата митрополит Николай лично раздаде на присъстващите по едно червено яйце, като благослови и поздрави всекиго поотделно с Пасхалния поздрав.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.