kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

10.02.2022 г. - Архиерейска света Литургия в град Септември

Posted in Посещения на викарния епископ.

С особена радост се изпълват сърцата на жителите и гостите на град Септември в десетия ден на месец февруари, когато светата Православна църква изправя пред очите на вярващите чутовния подвиг на един от най-великите изповедници на Православието – светия свещеномъченик Харалампий Чудотворец. В този ден своя храмов празник отбелязва старинната църква на града, посветена на този дивен Божи угодник.

Още по-голяма беше радостта на верния Божи народ през тази година. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Знеполският епископ Арсений дойде да отслужи празничната света Литургия и да благослови енориашите и гостите на храма. С архиерея съслужиха духовният надзорник на Пловдивска митрополия ст.ик. Деян Стоенчев, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма икон. Йордан Василев и митрополитският дякон Ангел Ангелов.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив под ръководството на г-жа Дорис Хофман.

Енориашите изпълниха храма от ранно утро, за да благодарят на техния небесен покровител. На службата присъства и кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, която посрещна владиката пред храма и му поднесе прекрасен букет с цветя. Празникът беше уважен и от зам.-кмета на Общината г-жа Иванка Вощанска и Христина Тодорина, директор на ЦПЛР-ДК гр. Септември.

Още по-голяма беше духовната радост на църковното изпълнение, когато в края на утренята епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец, благоговейния мъж от града Велислав, който е студент в първи курс на Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий”. Новият църковнослужител прочете благословения откъс от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка зае своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

По време на Причастния канон отец Деян прочете проповед върху живота на светия мъченик-покровител на храма и на града.

В края на службата владиката благослови приготвените мед и коливо за духовно и телесно здраве на всички верни християни.

Епископ Арсений честити на присъстващите празника и се обърна към тях с вдъхновено слово за правилното почитане на светците, подражавайки на тяхната вяра и благочестие. Владиката благопожела да бъдем смели и неотстъпни в своята вяра, да се изпълваме с Христовата благодат, та и ние подобно на свети Харалампий безропотно и търпеливо да понасяме всяка трудност и изпитание в нашия живот. Архиереят припомни, че съвременният свят е устроен така, че да произвежда лъжливи ценности, преследвайки които сърцето ни се изпълва единствено със страх, който взима превес в живота ни. И как можем да победим страха, ни показва свети Харалампий – когато човек живее с Бога, когато приеме Него в сърцето си, когато живее според Неговите заповеди и когато връчи целия си живот Нему, тогава той става способен да преодолява всяка трудност. Накрая епископ Арсений призова Божия угодник да избави храма, града и цялото ни Отечество от всяко зло, изпросвайки от Бога благоденствие, мир, разбирателство и любов и за всяко семейство.

Владиката поздрави градоначалника г-жа Рачева и нейния съпруг, благодарейки им, че живеят с болките и радостите на светата Църква, с което са пример за всички управници.

В знак на благодарност и синовна любов от името на църковното настоятелство отец Йордан поднесе на архиерея подарък за спомен – архиерейски чиновник, призовавайки владиката винаги да има в молитвите си и енориашите на храм „Св. свщмчк Харалампий“.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.