kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

06.09.2022 г. - Опело на иконом Стефан Еленкин

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 6 септември 2022 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи заупокойното последование на опелото над новопреставилия се иконом Стефан Еленкин в катедрален храм „Успение Богородично” в Пазарджик. С архиерея съслужиха иконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, много от свещениците от околията и гости от други места. Молитвено участие в последованието взе и Доростолският митрополит Яков.

Заупокойните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на опелото епископ Арсений се обърна към опечаленото събрание със слово на утеха и определи кончината на енорийския свещеник като загуба на епархийската ни Църква, загуба на скъп съработник на Божията нива. Той изрази съболезнования и от името на епархийския архиерей митрополит Николай.

Да си вземат последно сбогом с отец Стефан дойдоха и кметът на община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев.

След като църковното изпълнение се прости за последен път със своя съслужител и пастир, свещеници понесоха ковчега с тялото на техния събрат и го внесоха в св. Олтар. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери. Пред светия храм епископ Арсений отслужи трисагий и още веднъж помоли милостивия Бог да приеме своя верен служител в Небесното си царство и го настани в място светло, злачно и покойно.

След опелото траурното шествие се отправи към родното село на отец Стефан – Симеоновец, община Септември. Там, в двора на храм „Рождество Богородично”, в който упокоилият се свещенослужител отправяше своите молитви за повереното му стадо Христово до последния си дъх, да си вземат сбогом със своя пастир се бяха събрали неговите осиротели енориаши. Редом с тях беше и кметът на селото г-жа Богданка Атанасова. С благословението на митрополит Николай архиерейският наместник отец Боян заедно със свещеници от Пазарджишка духовна околия отправиха последна заупокойна молитва и положиха тленните останки на отец Стефан в гроба на неговия пра-прадядо, който също е бил свещеник, пред светия олтар на храма.

Иконом Стефан Еленкин е роден на 9 септември 1953 г. Основното си образование завършва в град Септември. През 1973 г. завършва шестгодишния курс на Софийската Духовна Семинария “Св. Йоан Рилски”, а през 1980 г. и Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Ръкоположен е за дякон на 24.10.1976 г. в храм "Св. Троица" в гр. Велинград, и за свещеник - на 26.10.1976 г.- в гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Варлаам, който го назначава за енорийски свещеник в църквата “Св. Богородица” в гр. Пазарджик, където служи в продължение на 36 години. От 2012 г. е назначен за енорийски свещеник и председател на ЦН при храм "Рождество Богородично" в с. Симеоновец, където служи до кончината си.

Бог да го прости! Вечна да бъде паметта му!