kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Октомври
2021

Покров на Пресвета Богородица. Съборна света Литургия за храмовия празник на църквата в с. Мененкьово

В първия ден на месец октомври православните християни честват небесната закрила на Пречистата и Преблагословена Дева Мария, Майката Божия, явена във Влахернската църква, когато свети Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний се удостоили да я видят как разпростира над нас Своя покров, за да ни защити, да ни избави и запази невредими от всяко зло. В този празничен ден енориашите и гостите на църква "Покров Богородичен" в с. Мененкьово отбелязват своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджика духовна околия свещ. Димитър Пеев, председателят на храма свещ. Николай Генев и председателят на храм „Св. цар Борис Михаил” гр. Септември ик. Йордан Василев. Молитвено участие в службата взе прот. Димитър Иванов, председател на храм „Св. арх. Михаил” с. Виноградец.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога Неговата велика милост над жителите на селото.

Енориашите и гостите на храма единомислено издигаха благодарните си сърца към нашия Господ и Неговата свята Майка. Всички се включиха с голяма радост в литургийните песнопения и молитвословия.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити храмовия празник. Той произнесе слово за майчината любов и грижа, които света Богородица оказва ден след ден над верните последователи на нейния Син. Наместникът призова всички да й подражаваме с дела на любов, смирение, кротост, търпение, защото само с делата си ще докажем, че я имаме за своя грижовна Майка и истински я обичаме.

Председателят на храма о. Николай благодари на наместника и другите свещеници от свое име и от името на повереното му паство за братското съслужение и молитвена подкрепа.

Накрая беше изпято многолетствие.

След светата богослужба беше отслужен празничен водосвет, в края на който отец Боян прочете коленопреклонна молитва и се обърна към Божията Майка никога да не секва нейната закрила към православните християни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.