kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Януари
2022

Празнична света Литургия, литийно шествие и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

На шести януари православните християни застават духом на брега на река Йордан и съпреживяват отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството – явяването на Троичния Бог – Отец, Син и Свети Дух.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия от свещеноик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийския свещеник в катедралата свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в службата взеха другите двама енорийски свещенослужители отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им.

В този светъл празничен ден храмът се изпълни с благочестиви християни, дошли да благодарят и изпросят от Кръщаващия се в река Йордан Спасител на света нашия Господ Иисус Христос телесно и духовно здраве и благоденствие за себе си и своите близки. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...". На службата присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител г-н Иван Васев, инж. Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с настъпилите празнични дни. Той припомни как при Рождението на Христос тварта в лицето на Витлеемската звезда проповядваше Неговото идване на земята сред хората, а днес Сам Бог Дух Свети слезе върху Христа и гласът на Бог Отец от небесата свидетелстваше Неговото Богосиновство. Наместникът призова да следваме този глас, сочещ ни пътя на спасението и да живеем достойно за най-високото призвание, което човек може да носи – името християнин. Накрая той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и честити имения ден на имениците.

Празникът завърши с многолетствие.

След това при тържествено биене на камбаните църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица, където се събраха християни от целия град, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Иорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година той бе изваден от 29-годишния Васил Хаджийски от град Пазарджик.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.