kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Септември
2021

Съборна света Литургия в катедралата на Пазарджик за ✝Неделя пред Въздвижение

От  древност св. Православна Църква е определила неделния ден преди празника Въздвижение на светия Кръст Господен като подготвителен към честването и възпоминанието на този светъл християнски празник. По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия, възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха енорийските свещеници в храма отец Димитър Попов и отец Спас Дичев.

Енориашите на храма чуха едни от най-утешителните и пълни с надежда евангелски слова, полагащи се в днешната неделя, че „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” и благодариха на Всеподателя за всичките Му благодеяния и милости към човешкия род. Всички единомислено изповядаха Символа на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово за най-великото дело на Божия любов към грешния човешки род – Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа. Наместникът припомни, че както за старозаветния Божи народ светият пророк и боговидец Мойсей издигна в пустинята медна змия, та поглеждащите към нея с вяра да се спасяват от отровата на змиите, така за нас, а и за всички човеци, над земята се извиси светият и животворящ Кръст Господен, на който Господ Иисус Христос се издигна, за да привлече всички към Себе Си. Отец Боян посочи Кръста като най-силното и спасително оръжие против отровата на греха и като най-сигурна защита и помощ за носещите го с жива вяра в сърцето си. Накрая отец Боян призова духовният ни взор всякога да бъде отправен към светия Христов Кръст и Разпнатия на него Син Божий, за да можем да вървим с твърди стъпки нагоре към Царството небесно.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства, раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.