kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Май
2021

Възкресение Христово - Пасха в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Най-празничният ден в годината за цялото творение е денят, когато нашият Господ победи ада и смъртта и възкръсна от мъртвите – Великден. Милиони Божии чеда се стичат в последните часове на Велика събота в храмовете по света, за да разнесат още в първите минути на неделната нощ, превърнала се в най-светъл ден, донесената от небесата ангелска вест за светлото Христово Възкресение.

В този най-велик ден на радост с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев.

Малко преди полунощ той и църковнослужителите изнесоха от светия Олтар запалени свещи и раздадоха на вярващите от Благодатния огън, който беше донесен по-рано вечерта в катедралата.

Всички излязоха в двора на храма, където пред иконата на Победителя на смъртта – нашия Господ Иисус Христос, отец Боян прочете първото възкресно евангелско четиво и точно в полунощ, при празничен камбанен звън, възвести на присъстващите най-радостната от всички вест: „Христос воскресе!“. Изпълнени с радост и светлина гърди на християните откликнаха с мощно „Воистину воскресе!“. Всички заедно запяха пасхалния тропар "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот дари!".

При влизането обратно, изправен пред затворените порти на храма, отец Боянв възгласи: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7) и при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" (Пс. 23:10) блъсна и отвори портите, при което всички влязоха в кораба на спасението – светата Църква.

Светата Литургия беше изпълнена с особената Пасхална радост и умиление, които неизменно съпътстват този най-велик ден в годината. По време на причастния беше прочетен Синаксар на Възкресение Христово, а след призива "Със страх Божий, вяра и любов пристъпете" всички, които се бяха подготвили с многодневен пост и покаяние, пристъпиха към светите Тайни да вкусят "колко благ е Господ" и се приобщят със светите Тяло и Кръв Христови.

В края на службата отец Боян прочете Похвалното слово на свети Йоан Златоуст и след отпуста отново поздрави трикратно народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни. Тържеството на всички тържества завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Боян раздаде нафората и по едно червено яйце на обичащите Бога, останали до края на светата Пасхална служба.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.