kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

01.06.2023 г. - Проведе се ежегодният детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Posted in Детски тържества.

За осма година 1 юни беше особено щастлив ден за децата от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година участие в празника взеха три пазарджишки училища: ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Любен Каравелов“ и НУ „Васил Левски“ с ученици от възрастова група 1-4 клас. Украсените специално за празника поляни събраха повече от сто деца - участници и гости на манастира.

По традиция празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архимандрит Назарий от Доростолска епархия, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, манастирските братя йеромонах Йоаким и йеромонах Дамян, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев, служащи в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да благослови децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

След това отборите се построиха пред официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. Жребият отреди екипите на отборите да бъдат: бели – НУ „Васил Левски“, зелени - ОУ „Любен Каравелов“ и червени - ОУ „Христо Смирненски“. Строени в редици, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Левски". Непосредствено след това се подредиха отборите на ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Смирненски“. Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света. Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. И тази година беше разрязана празнична торта и всички присъстващи получиха по парче от нея, както и по един сладолед. Най-големият подарък за всички, обаче, бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините ще бъдат публикувани в подробен репортаж от спортния празник.

Наградите на отборите, екипите, храната и сладките изненади бяха дарени и тази година от благочестиви християни.