kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Възкресение Христово - есе

Posted in Приказки и разкази.

Рисунка: Райа Коралиева - 1 клас„ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“

ЕСЕ

Великден, самото име на празника говори много ясно за същността му. Велик-ден, ден, който е велик. Най-светлият християнски празник за мен, защото празнуваме Възкресението на Господ Иисус Христос - Възкресение Христово. Но това Възкресение за мен не е просто някакво историческо събитие, което е описано в Библията и в църковното предание и много други исторически източници, а е най- великото нещо, което се е случвало на земята.

Възкресение Христово за мен доказва на практика, че човек може да постигне безсмъртието, за което мечтае и за което се бори още от най-древни времена.

Човекът бил безсмъртен при Сътворението, но чрез първородния грях привлезнала смъртта, така човекът станал смъртен и изгубил този божествен дар - безсмъртието. Душата останала безсмъртна, но била окована вече от смъртното тленно тяло. Грехът родил смъртта, нетленното тяло станало тленно.

Христос дойде на земята, за да изкупи чрез Своята свята Кръстна смърт този първороден човешки грях и чрез Своето славно Възкресение да победи смъртта и да дари отново човека с живот вечен. Аз мисля, че чрез вярата си в Христос, като Син Божий и Спасител, ние имаме шанс отново за вечен живот, както е описано и в Библията, че след Второто пришествие всички мъртви ще възкръснат за Вечния живот и Страшния съд. Както възкръсна Христос, така един ден всички мъртви ще възкръснат.

Великден за мен не е само яйца, козунаци (привнесена Италианска традиция) и огромни трапези с ядене и пиене. Според мен Великден е Празник на празниците, който трябва да бъде почетен, разбира се, подобаващо. Всички вкъщи се събираме и празнуваме. Аз смятам, че освен вкъщи, на Великден се ходи на църква, за да почетем великата Саможертва на Божия син, Неговата Кръстна смърт и славно Възкресение, което един ден ще се случи на всеки човек на тази земя.

Сега да поговорим за традицията за яйцата. Доколкото има информация, тя датира от древността, когато Мария Магдалина дала на император Тиберий яйца, за да засвидетелства Христовата Кръстна смърт и Възкресението. Императорът не й повярвал, като й казал, че това е невъзможно и ако е истина, то нека яйцето, което тя държи, да стане червено и то наистина станало червено.

Според мен това е чудо, което станало, за да накара неверния император да повярва в чудото на Възкресението. Но червеният цвят не бил само символ на кръвта, която била пролята от Христос, а и символ на царствеността. Господ Иисус Христос е Цар на видимия и невидимия свят - Син Божий. Както пише и в Библията, Неговото царство не е от този свят, Той е Цар на Небесното царство, Творец на всичко видимо и невидимо!

Яйцето е символ на живота в древността, то също не е случайно присъстващо в празничната традиция. То носи в себе си зародиша за новия живот, също както Възкресение Христово е обещание за нов вечен живот.

Според мен ходенето на църква не трябва да бъде само палене на свещи и отбиване на номера, и залъгване на съвестта ни. Църквата е общество от вярващи, чиято глава е Бог. Тя е Дом Божий и е за спасение на всеки, който вярва и иска да се спаси......!

Но да споменем и козунаците, които така заливат великденското ни ежедневие. Тази традиция идва от Италия и не е българска. Според мен ние трябва да следваме българските празнични традиции, изпитани във времето.

Българската традиция е домашно приготвено кръгло колаче с яйце в средата. Кръглото колаче символизира Божествената безкрайност, а хлябът - Христовото тяло, яйцето в средата пък е символ на живота, новия живот, а червеният му цвят - пролятата Христова кръв.

За мен Великден не е просто празник, а както вече казах, Празник на празниците!!!

Семейството се събира, хората се сплотяват чрез повече обич и уважение помежду си, както ни учи Господ Иисус Христос да се обичаме едни други, както Той ни обича!

Любовта към ближния е възлова в християнството! На Великден (а и не само) душите се пречистват в църквата, като трябва да се случва онова осъзнато очистване на душата и тялото от всякакво зло, всяка пошлост и завист, приемайки Светото Причастие (Христовите Тяло и Кръв - във вид на вино и хляб (след пост!)). Според мен Великден е празник за душата и тялото. Великден е празника, на който Божествената светлина трябва да озарява човека в цялото му същество - душа и тяло. Триумф на връзката между Бога - Твореца и творението - човека!

 

Емилия Павлинова Гиздова

18 години / 11а клас

Професионална гимназия по фризьорство и ресторантьорство, гр. Пазарджик

 

За есето си Емилия Гиздова получава Поощрителна награда в раздел "Литература-Проза" на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово-2019".

Рисунката е на Райа Коралиева - 1 клас, НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик.