kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Празник по повод Въведение Богородично в храм "Св. Пророк Илия" в с. Величково

Posted in Вероучение.

Днес, 21 ноември, е един от големите празници, посветен на Св. Богородица. Нарича се „Въведение Богородично“ и се празнува като ден на християнското семейство и младеж. Когато малката Дева Мария била на 3 годинки, родителите й Йоаким и Анна я въвели тържествено в Йерусалимския храм, според както са обещали. Затова по примера им родителите днес водят в храма своите деца,  за да се помолят и да получат благословение. Няма път, който да не започва от дома и семейството. Пак от там започва пътят към храма и вярата.

На този ден храм „Св. Пророк Илия“ в с. Величково широко отвори врати за децата от ОУ „Васил Левски“, ЦДГ „Мир“,  НЧ "Отец Паисий 1930", родителите, жителите  и гостите на селото, които заедно отбелязаха Въведение Богородично – денят на християнското семейство и младеж в храма.

Децата въодушевено разказаха историята на празника и с чисите си детски гласчета отправиха молитви към Божията Майка и към Господ Иисус Христос. Предстоятелят на храма отец Иван благослови децата, родителите, учителите и всички присъстващи и отправи молитва за здраве и благополучие. В края на тържеството с благословението на Константийския епископ Яков бяха раздадени грамоти на участниците в конкурса на Пловдивска света митрополия за рисунка, есе, разказ и стихотворение по повод „Въведение Богородично“.

А децата подариха на своите родители приготвени собственоръчно картички, изобразяващи семействата им.

Тържеството завърши с Богородични песнопения и моголетствие.