kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

15.12.2022 г. - В навечерието на Рождество децата от ДПУ посетиха храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик

Posted in Вероучение.

За поредна година МВР реализира проекта „Детско полицейско управление”, страна по който е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от 3 б клас на НУ „Никола Фурнаджиев”. В учебния процес на доброволците всяка година се включват и часове по Вероучение, в който децата се запознават с основните истини и ценности на православната ни вяра.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай беседата за предстоящите християнски празници се проведе в храм „Св. св. Константин и Елена“. Да посрещне децата и разговаря с тях дойде архиерейският наместник свещеноиконом Боян Кочев.

Отец Боян разказа на учениците чудните събития, случили се преди 2022 години и как на земята най-сетне се роди очакваният от всички поколения хора Спасител – нашият Господ Иисус Христос. Наместникът разказа и част от житието на свети Николай Чудотворец, която от уста на уста през вековете създава образа на благия старец, който нощно време дарява нуждаещите се с небесни блага – как светецът при своето епископство в град Мира спаси от грях изпадналия в крайна бедност баща, пускайки тайно през прозореца на къщата му три пъти поред по една кесия с жълтици, с които бедният баща да омъжи своите три дъщери. Отец Боян увери децата, че и сега свети Николай чува и вижда нашите молитви и нужди и винаги е готов да ни помогне, когато потърсим неговата небесна помощ.

Архиерейският наместник раздаде на малчуганите по един свитък, в който е отпечатана иконата на светеца и е започнато писмо до него. Той предложи и всички с радост дописаха писмото, отправяйки своите чисти, детски молитви към благия старец за здраве, мир, благоденствие и любов в семействата и по света. Свитъците с молитвички бяха пуснати в специална кошничка, поставена пред иконата на светеца. 

Накрая всички се снимаха пред храма за спомен от изживените чудни мигове.