kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

С вяра задружно живеем. Как се строи църква?

Posted in Работилница.

Zurkva-2Как се строи църква?

Тази задачка може да послужи за добър пример как с вяра и с общи усилия се гради домът Божий. Всеки християнин желае да участва с каквото може, за да получи благодат той, неговото семейство и целият му род.

За да стигне един учебен час е нужна предварителна подготовка от учителя. Ето нужните материали, с които се подготвят 8 комплекта за църкви - 2 бели листа и 13 цветни:

8 сини листа за фона

1 зелен лист за тревата - прегъва се на 8 линии по дължина, които се изрязват, като едната им страна трябва да е разрязана с декоративна ножица на вълнички

1 бял лист - разрязва се на 8 еднакви правоъгълника

1 бял лист - разрязва се на 16 еднакви правоъгълничета

1 жълт лист - 1/2 от листа се разрязва на 8 правоъгълника, на които се заоблят 2 от краищата, като на снимката, за да оформим големия покрив

                     - 1/2 от листа се разрязва на 16 правоъгълничета, отново се заоблят краищата - по 2 малки покрива на църква

1/4 син лист - разрязва се на 32 малки правоъгълничета, като отново заобляме 2 от ъгълчетата, както е показано, за да получим по 4 прозорчета за църква

1/4 оранжев лист - разрязва се на 8 еднакви правоъгълника, на които заобляме 2 от ъглите, за вратата

приблизително 1/4 жълт лист - по 3 кръстчета на църква, т.е. общо 24 кръста.Zurkva1

А сега - време е малките да се потрудят!

Ако децата са повече, разделяме ги на групички по 4 или 5, т. е. на няколко села. Избираме кмет на всяко село, който да разпределя отговорностите, да следи добре ли върви строежът, но също да се включва и в работата. Всяко село се старае да направи църквата си възможно по-хубава от тази на съседните села, защото по това най-много личи колко добри и вярващи са хората, които живеят в него. Задачата се превръща от творческа в ролева игра, която много допада на децата и те сърдечно изживяват разиграната ситуация.

Всеки кмет получава по един комплект материали. Освен да разпределят внимателно елементите и да ги залепят на правилното място, децата трябва да нарисуват линии на прозорчетата и на вратата, както е на снимките и да сложат надпис с името на храма. Всички задружно решават на кой светия или празник да е посветена църквата. Ако не успеят мирно да решат, нека се помолят и теглят жребий.

Когато задружната работа приключи, кметът е този, който ще отиде да покани епископа да освети новопостроения храм и това ще бъде голям празник за всички. От този момент нататък мястото е свято, Божие обиталище навеки, където ще се събираме ние и поколенията след нас, да извисяваме сърцата си към Бога в молитва, а Той ще накланя ухото Си към всички, които с вяра и любов Го търсят и ще ни милва с безкрайната Си благодат.