kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
23
Януари
2016

Въдворяване на нов свещеник в Пазарджишка духовна околия

На 23.01.2016 г. в храм "Св. Георги" с. Момина клисура, общ. Белово, Негово Високопреподобие архимандрит Яков отслужи чина на въдворяване на нов свещеник - отец Красимир Йорданов от с. Малко Белово, който успешно завърши своя обучителен стаж в митрополитския храм "Св. Марина" в гр. Пловдив.

Бог да го дари с дълголетно и достойно служение!

В съслужение с отец Яков бяха свещеник Боян Кочев, свещеник Любомир Чавдаров и гостуващите от Софийска епархия свещеници: ставрофорен свещеноиконом Георги Георгиев и протойерей Антон Апостолов от гр.Костенец.

Отец Георги е син на предишния служащ в селото свещеник отец Васил, който е полагал своята душа в служение Богу за жителите на селото в продължение на 58 години.

След водосвета свещениците отслужиха панихида на гроба на отец Васил по повод две години от представянето му пред Господа, които се навършиха на 16.01.2016 г.

17
Януари
2016

Ръкоположение на дякон от Пазарджишка духовна околия

На 17 януари, Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение - на 10-те прокажени, когато светата Църква почита паметта и на преподобни Антоний Велики в митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, викарният епископ Арсений възглави архиерейската света Литургия, по време на която бе ръкоположен за дякон дългогодишния църковен певец от град Пазарджик Петър Шопов.

Бог да го благослови с дългогодишно и достойно служение. На многая и благая лета!

07
Януари
2016

Св.Йоан Кръстител (Ивановден) Божествена света Литургия в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 7-ми януари, един ден след Кръщението Господне, Светата Църква е отредила да честваме паметта на великия Божий угодник, от когото Господ Иисус Христос прие кръщение - Св. Йоан Кръстител.

Празничната Божествена света Литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично'' в гр. Пазарджик.

С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедралата.

Празничните песнопения в чест и възхвала на Св. Йоан Господния Предтеча изпълни певеца Петър Шопов.

В днешния ден в храма дойдоха немалко миряни, за да почитат празника и да се подкрепят духовно.

В края на богослужбата архимандрит Яков произнесе празнична проповед като припомни живота и делата на Божия Пророк и Предтеча Св. Йоан.

Негово Високопреподобие архимандрит Яков поздрави всички в храма и честити на тези, които празнуват и носят името на небесния си покровител.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Веднага след това отец Яков раздаде нафора на всички присъстващи.

06
Януари
2016

Кръщение Господне (Богоявление) Празнична Божествена света Литургия в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 6-ти януари Светата Православна Църква чества Кръщението на нашия Господ Иисус Христос в река Йордан.

Празничната света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик.

С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедралата.

Празничните песнопения изпълни църковният певец Петър Шопов.

По време на Светата Богоявленска Литургия в храма бяха дошли множество боголюбиви миряни, за да почитат светлия Христов празник.

Молитвено участие във светата богослужба взе йеромонах Йоаким, брат на светата Баткунска обител ''Св. св. Петър и Павел'', който посрещаше в притвора на храма идващите християни и ги поръсваше със светена вода за здраве и благословение на домовете и семействата им.

След възгласа ''Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете'', отец Яков причасти с Тялото и Кръвта Господни мирянка, която се беше подготвила усърдно с пост и молитва.

В края на богослужението архимандрит Яков произнесе празнична проповед, в която припомни на всички присъстващи разкриването за първи път на Светата Единосъщна и Животворяща Троица на света.

В края отец Яков поздрави всички с днешния празник и честити на тези, които празнуват своя имен ден.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

След раздаването на нафората при тържествено биене на камбаните, Негово Високопреподобие архимандрит Яков, придружен от свещениците и църковнослужителите, с тържествена лития с хоругви се отправиха към водните струи на река Марица в гр. Пазарджик където след отслужването на Великия Богоявленски водосвет хвърли кръста във водите, за който се бориха множество младежи за здраве и благословение.

Късметлията, който за пети път хваща кръста в гр.Пазарджик, е 38-годишният именик Йордан Кръстев от града.

На събитието присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, заместник областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, както и многоброен народ от жителите на град Пазарджик.

След духовното тържество архимандрит Яков заедно със секретаря на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев се отправиха към гр. Септември, където около 12:00 часа след отслужването на Великия водосвет в съслужение с прот. Йордан Василев от града и в присъствието на кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, отец Яков хвърли кръста за благословение на всички в града и техните домове.

16-годишният Кирил Пенков хвана кръста в гр.Септември.

Архиерейският наместник се обърна със слово към всички, като отново припомни смисъла на празника и защо се хвърля кръста във водите.

05
Януари
2016

Утреня, Царски часове, Вечерня със св.Василиева Литургия, (Велик Богоявленски водосвет),в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 5-ти януари в навечерието на големия Господски празник Кръщение Господне, по традиция се отслужват Утреня, Царски часове и Вечерня, съчетана със св. Василиева Литургия.

По този случай Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев отслужи богослужебните чинопоследования в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик.

Песнопенията бяха молитвено изпълнени от певиците при храма.

Молитвено участие в богослужението взе секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев.

В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, заедно със секретарят свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев отслужиха  Великия Богоявленски водосвет.

По време на водосвета в храма присъстваха множество миряни, които взеха молитвено участие.

При тържественото запяване на празничния тропар ''Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе'' отец Яков поръси с осветена вода храма и всички присъстващи в него.

След водосвета архимандрит Яков се обърна със слово към всички в храма, като разказа за смисъла и значението на Богоявленската вода като велика светиня, която може да я приемаме и като второ причастие не само за нас здравите, но и за тези които са на легло.

В края на словото си отец Яков поздрави всички с днешния празник.

Веднага след това свещеник Боян Кочев раздаде от нафората на всички богомолци, след като вече бяха отпили от осветената Богоявленска вода.

 

<<  62 63 64 65 66 [6768 69 70 71  >>