kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
15
Юни
2019

Заупокойна Архиерейска света Литургия и панихида за Задушница в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В съботния ден преди празника Петдесетница Светата Православна Църква призовава своите верни чеда да се съберат в храмовете, където да принесат усърдни молитви за своите починали сродници към Бога, Който „не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи“ (Лк 20:38).

В деня на Задушница - 15-и юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена заупокойна Архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с архиерея бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

Веднага след светата служба беше отслужена обща панихида за всички починали наши отци, братя и сестри. Духовниците и миряните от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги приеме в райското блаженство. Епископ Яков призова безграничната Божия милост, искаща всеки човек да се спаси, да прегърне всички по-рано отишли си християни и ги настани при Себе си в Своето Царство.

Бог да ги прости и упокои!

06
Юни
2019

Тържествен водосвет в град Септември за Спасовден

На големия християнски празник Възнесение Господне ежегодно в гр. Септември се организира общоградски събор. По установена традиция той започва с празничен водосвет.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тази година богослужебното последование беше отслужено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха енорийските свещеници в града прот. Йордан Василев, свещ. Николай Генев и свещ. Николай Генов, прот. Димитър Иванов, председател на храм "Св. арх. Михаил" с. Виноградец, прот. Кирил Петракиев, председател на храм "Св. Варвара" с. Варвара и свещенослужителите на град Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Васил Махалджийски.

На градския стадион се бяха събрали хиляди жители и гости на града, които с благоговение съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба. Накрая епископ Яков благодари за поканата и възможността да отслужи празничния водосвет и пожела на всички жители на града благодатта на възкръсналия и възнесъл се Богочовек Иисус Христос да пребъдва с тях и техните семейства. Владиката отправи своите молитвени благопожелания за мир и благоденствие и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над жителите на община Септември.

След това кметът на Общината г-н Марин Рачев подари на владиката букет, като му благодари, че за пореден път е уважил поканата да отслужи водосвет в септемврийско и с молитвите си да подкрепи верния Божи народ.

На водосвета присъстваха народният представител г-жа Даниела Малешкова, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, общински съветници, общественици и интелектуалци на града.

06
Юни
2019

Първа копка на компостираща инсталация за отпадъци в района на Пазарджишкото сметище

На 6-и юни в района на сметището на град Пазарджик беше извършена първа копка на Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи молебен за ползотворна работа на трудещите се в обекта. С владиката съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, свещ. Любомир Чавдаров от катедралата „Успение Богородично“ и дякон Николай Ангелчов.

На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, народната представителка Десислава Тодорова, областният управител г-н Стефан Мирев, кметът на община Пазарджик г-н Тодор Попов, кметовете на Брацигово – Петко Петков, на Пещера – Николай Зайчев, зам.-кметът на Лесичово – Веселина Милкова, както и шефове на институции свързани с проекта.

06
Юни
2019

Архиерейска света Литургия за Възнесение Господне в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

"В този ясен и всесветъл ден на Твоето Божествено възлизане на небесата земята празнува и ликува, небето се радва на Възнесението на Твореца на тварите, човеците непрестанно славословят, виждайки своето заблудено и паднало естество, взето на Твоето рамо, Спасителю, и възнесено на небесата, Ангелите се веселят и казват: Кой е Този, дошъл в слава, силен на война, Този истинен Цар на Славата?!“

С тези молитвени слова химнографите на Светата Православна Църква възпяват завършека на спасителното дело на нашия Господ и Спасител Иисус Христос – Неговото славно Възнесение на небесата и сядане отдясно на Отца. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя.

В този празничен ден и с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ дойде в дома Господен да благодари на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за спасение на човека. Всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на службата епископ Яков честити празника на присъстващите и имения ден на всички именици. Той разказа събитията, споменавани в днешните евангелски текстове и завърши: „Божието домостроителство има висша цел – човешката душа не само да възкръсне, а и да се възнесе на небесата и отиде при нашия небесен Отец. Сам Господ слезе, претърпя страдания, умря и възкръсна, в днешния ден се възнесе, а след броени дни ще ни изпрати и Утешителя – Светия Дух, така щото мирът, царуващ на небесата, да зацари и в нашите взаимоотношения, в нашите сърца. И когато съхраним този небесен мир, тогава и всички около нас ще усетят това и той ще зацари от човек в човек, над цялата земя. Но ние, човеците, загубихме този мир, когато поради нашата греховност се отдалечихме от Бога. Затова настанаха войни, затова ни сполетяват и бедствия. Виждаме как родителите все повече не могат да понасят децата си, виждаме тяхната безотговорност към тях, как по-важна е работата, отколкото детето, по-важно е на спокойствие да си изпием кафето, отколкото да възпитаваме детето си. Така лека-полека се отдалечаваме от Бога. Но въпреки това нека не се отчайваме, а да бързаме да се завърнем в лоното на Църквата, защото днес завърши изграждането на спасението на душата на всеки един от нас. Ще дойде и надеждата, ще дойде Дух Свети, Който да ни утеши и избави от скърбите, да ни вразумява и спасява, да ни напомня за този мир, оставен ни от Христос, Който да ни помага и усилва нашите духовни сетива, да събужда нашата заспала душа, за да можем и ние да се освободим от греховете си и се спасим. И така един ден, когато дойде нашият момент, душата да се възнесе на небесата, там тя да наследи онова място, приготвено днес от Христос за всеки един от нас. Нека в днешния ден на Христовото Възнесение, когато апостолите се поклониха на Христос и ние да Му се поклоним, да оставим греховете и се обърнем към добротата, към Евангелието и да приемем онова, което Господ първо остави на човеците след своето Възкресение – мирът. Както Христос се възнесе на небесата, нека и ние оставим земното и с ума и сърцата си се възнесем при Него, където да пребиваваме през всички дни на своя живот“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи, над техните домове и семейства.

Празникът завърши с многолетствие.

05
Юни
2019

1 юни: Теглене на въже

Най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината Теглене на въже. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше с викове и аплодисменти участниците.

В първото теглене белите момчета бяха победени от зелените и това беше единствената загуба за отбора в тази дисциплина и изобщо в целия спортен празник. След тях белите момичета победиха зелените. При следващото теглене белите момчета надвиха червените, като при момичетата се повтори същия резултат. Последни се изправиха зелени срещу червени, като зелените победиха и при момчетата, и при момичетата.

При така получения резултат отборът на белите и зелените се оказаха с равен брой точки - по три победи и една загуба. За да се реши първото място се наложи още едно, допълнително теглене, в което взеха участие по 3 момчета и 3 момичета от отбор. В този решителен и оспорван двубой, след доста напрегнати секунди, белите успяха да надделеят и така заслужиха първото място и в тази дисциплина.

[12 3 4 5  >>