kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
15
Август
2018

Успение Богородично - храмов празник на катедралата на град Пазарджик

„Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!”

Така Светата Православна Църква приканва своите верни чеда да се съберат и възпеят Пресветата наша Владичица Богородица всяка година в деня на нейното Успение – 15 август.

Стотици вярващи още от най-ранните утринни часове дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка в катедралата „Успение Богородично” гр. Пазарджик, която на този ден отбелязва своя храмов празник.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Преосвещения Константийски епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма, поднасяйки на Света Богородица своята благодарност за всегдашното й покровителство и бърза помощ. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днес честваните събития от живота на Пресветата Владичица и Приснодева Богородица.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите с празника на нашата Закрилница и поздрави всички именици. Той благопожела да се уподобим с делата си на Небесната Царица и завърши: "Света Богородица събра светите апостоли, за да им предаде, а чрез тях и на нас, своята майчина благословия. В последните минути тя се бе отдала на молитва и така посрещна заобиколения от ангели свой Син, Който взе в ръцете Си нежната й душа и я отнесe на Небесата. Нека и занапред, както днес, прибягваме към нейния покров и тя ще продължи да ни пази от всяко зло. Нека я призоваваме и възхваляваме не само в дни на изпитания и трудности. Нека всекидневно й благодарим за закрилата, а нашата благодарност да се проявява не само в запалването на свещичка, а това да бъде съпровождано и от нашата любов към Бога, към нея и ближните и от нашите добри дела, с които беше изпълнено нейното сърце и нейния живот. Защото вярата, любовта и добрите дела правят от нас християни. По това ще ни познаят, че сме истински Христови ученици. Нека тази дълготърпелива, пълна с благост и всеопрощаваща любов изпълва сърцата ни сега и винаги, и во веки веков. Амин!".

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше раздаден и приготвеният постен курбан.

Празникът беше уважен от областния управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кмета на община Септември г-н Марин Рачев, директора на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев, директорът на ОДМВР Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев, директора на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР комисар Стоян Зайков, общественици и гости на града.

Опашката от поклонници пред чудотворната икона не секна през целия ден. Всички пристъпваха към Божията Майка с благоговение и несъмнена вяра в нейното застъпничество пред Бога за православните християни.

14
Август
2018

Архиерейска вечерня с Опело Богородично в катедрален храм "Света Богородица" гр. Пазарджик

На 14 август, в навечерието на светлия празник Успение Богородично, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена Архиерейска празнична вечерня. Богослужението беше възглавено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Милков - председател на храм "Света Троица" в с. Динката, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

По време на вечернята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието. След това духовниците се подредиха пред специално поставената в центъра на храма кувуклия, върху която бяха положени плащаницата, изобразяваща Успението на Божията Майка, светото Евангелие и светият Кръст. Подобно на апостолите край смъртния одър на Света Богородица, събраните около плащаницата духовници и богомолен народ отпяха трите статии от последованието на Опело Богородично.

След края на опелото, съпроводени от траурния звън на църковните камбани, всички се отправиха на литийно шествие около храма, пеейки с умиление тропара на Успението. При завръщането си всеки преклони своята глава пред Светата Дева и минавайки под плащаницата, отново се помоли за нейното бързо застъпничество.

Много от жителите на град Пазарджик се включиха в песнопенията и молитвите към Закрилницата на всички християни и отнесоха Нейния благослов в домовете си.

В края на службата епископ Яков се обърна с благо слово към вярващите християни, припомняйки им смисъла на отбелязвания празник и призова да подражаваме на вярата, надеждата и любовта на Божията Майка - Света Богородица. Владиката каза още: „Дълги години светите и праведни богоотци Йоаким и Анна търпяха човешките укори и срама на безчадството. Но това те претърпяха, имайки пълно упование в Божия всеблаг промисъл. И се оказа, че през цялото това време утробата на престарялата Анна се беше подготвяла за приемане в себе си на светата Приснодева – Майката на Самия Господ Иисус Христос. Света Богородица също живя със смирение и силна вяра, сърцето й винаги беше пълно с любов, с кротост, с послушание към Бога. И така сама се оказа достойна да вмести в себе си Невместимия. И дори когато меч прониза душата й, виждайки своя Син разпнат, тя претърпя с пълна вяра, очаквайки Го отново да дойде и я вземе при Себе си. Когато този ден наближи, светият архангел Гаврил донесе вестта за скорошното й отминаване отвъд. Тогава светата Дева се помоли отново да се съберат апостолите и учениците Христови, за да се сбогува с тях и им остави своята благословия. И дори до днес тя не спира да се грижи за човешкия род и да му помага от светите небеса. Затова и свети апостол Йоан Богослов, когато отиде при Бога, видя нейния престол празен и разбра, че тя непрестанно пребъдва на земята, грижейки се за верните християни. Така милостиво гледа Божията Майка и към нас, като ни остави своя чудотворен образ в нашия храм, та всеки, който има нужда от помощта й, да прибягва с молитва към нея. Нека тази молитва никога не спира, нека винаги се събираме в нейния храм и с делата си се оприличаваме на нея, та и ние един ден се съберем под нейния покров и в Царството на нейния Син и наш Господ Иисус Христос. Нека тази вечер се приберем по домовете си, да влезем в скришната стая на сърцето си и се помолим на всеки от нас да се облагороди сърцето и се изпълни с ония добродетели, които тя носеше през целия си живот”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

12
Август
2018

Неделя след Преображение. Архиерейска света Литургия в село Лесичово.

Неделният ден след празника на светото Преображение Господне се превърна в истинска радост за жителите и гостите на село Лесичово, Пазарджишка духовна околия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Димитър” в селото беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Ангел Тонов и дякон Николай Ангелчов.

Празничната камбана извести пристигането на архиерея и събра богомолците под купола на храма за молитвено участие в благодатта на празника.

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига за четец на Православната църква 9-годишния Радослав от гр. Пазарджик. Най-новият църковнослужител на Пазарджишка духовна околия с радост зае своето място в светата богослужба и с усърдие и прилежност изпълняваше новите обязаности, които му бяха възложени.

Много от енорияшите и гостите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с пост и молитва.

В своята проповед след службата владиката поздрави всички присъстващи с празника и завърши: „Не бой се, Мое малко стадо! – така нашият Спасител и Господ Иисус Христос се обръща към Своите ученици, а с тях и към нас, днешните Негови последователи. И вие, макар и малко, сте онази основа, на която се крепи целият район – защото на молитвата на праведника се крепи целият свят. Ето - и храмът ви е благодатен, посветен на един от най-великите Божии угодници, и пастирят ви е достоен и ревностен работник на Господнята нива. Дерзайте и не се отчайвайте – велики са Божите благодеяния към нас. И в днешния ден станахме свидетели на нещо, което може би никога не е ставало в този Божи дом – пострижение на дете за четец на Православната Църква. По Божията милост днес едно дете, носещо Христа Бога в сърцето си, изпълнено с вяра, което само дойде при мен и заяви своето желание да бъде Христов ученик, да следва и върви по Неговите пътища, беше причислен към първата степен на служението на Божията Църква. Такава чиста вяра, такава истинска любов към Бога и ближния трябва и ние да възпитаваме в сърцата си, ако искаме да бъдем истински Христови ученици. Да не отстъпваме от вярата си, да пребъдваме в храма и според силите си да изпълняваме евангелските заповеди. Тогава ще намерим милост и благодат пред Бога и Той ще ни закриля и води към Себе си през всички дни на нашия живот“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енорияши и гости.

Празникът завърши с многолетствие.

[12 3 4 5  >>