kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
17
Юни
2018

Архиерейска света Литургия в село Варвара

На 17 юни, в 3 Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Варварав септемврийското село, носещо името на светата Божия угодница. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев и дякон Николай Ангелчов.

От рано църквата се изпълни с верен Божи народ. Всички с нетърпение очакваха архиерея и го дариха с букети цветя. Жителите на селото както винаги посрещнаха топло владиката и с радост пристъпваха да получат благословение от него.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, благославяйки хляба, пшеницата, виното и елея за преумножаването им в селото, в Отечеството ни и по целия свят. Присъстващите участваха със сърцата си в светата богослужба, допринасяйки с молитвите и песнопенията си за нейното благолепие и изпълване с радост.

Много от енориашите и гостите на храма увенчаха своя подвиг на пост и покаяние и предвкусиха Царството Божие, удостоявайки се със Светите тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В края на литургията епископ Яков честити на всички радостта от празничната служба. Той произнесе проповед върху евангелското четиво и каза: „Когато Господ сътвори цялото мироздание, като венец на творението Си сътвори и човека. И ако Той се грижи за създадените от Него животни, колко повече ще се погрижи за нас, човеците. Защото ние носим безсмъртна душа и Той иска спасението на всеки от нас, така че никой да не погине, а всички да достигнем до Неговото Царство. В това ни увери и днешното евангелие – както птиците небесни, които не сеят и не жънат, а са оставени в ръцете на Бога, Той не забравя и се грижи за тях, така още повече ще се погрижи за този човек, който се уповава Нему. Стига само да възложим грижите си на Него – да премахнем гордостта и самонадеяността си, да не мислим, че всичко зависи от нас, че сами можем да направим добро - и Той ще ни даде онова, от което имаме нужда. Много често, когато постигнем нещо в живота, започваме да се удряме в гърдите и хвалим, сякаш е наше лично достояние, сякаш без помощ свише сме постигнали това. Тогава гордостта отново се връща в нас и ни обзема, отново се отдалечаваме от Бога, защото забравяме, че без Него не можем да направим нищо“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

11
Юни
2018

1 юни: Послания към всички деца по света

И тази година участниците от трите училища в детския спортен празник в Баткунския манастир отправиха послания към всички деца по света по случай 1 юни - Международен ден на детето. Те бяха следните:

"Да бъдем добри! Предай нататък! Нека доброто зависи от теб!" - СУ "Александър Иванов-Чапай" гр. Белово

"Нека има мир и любов за всички деца!" - СУ "Христо Ботев" гр. Септември

"Мили деца, пожелаваме ви да сте живи и здрави, много да слушате и щастливо детство! Следвайте мечтите си!!!" - СУ "Д-р Петър Берон" гр. Пазарджик

След като бяха прочетени, посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

11
Юни
2018

1 юни: Теглене на въже

Много емоции на спортния празник предизвика дисциплината Теглене на въже. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Всички останали деца окуражаваха с викове и аплодисменти своите връстници.

В първото теглене момчетата от Пазарджик надвиха над белите от Белово. След тях момичетата затвърдиха победата. При първото теглене на зелените от Септември те отбелязаха победа над белите, но момичетата от Белово бяха по-силни и надвиха над зелените. Последните две тегления между Септември и Пазарджик завършиха с победа на зелените при момчетата и победа на червените при момичетата.

Така в крайното класиране на тази дисциплина се отличи отборът на Пазарджик с три победи - 2 при момчетата и 1 при момичетата. След тях на второ място се нареди този на зелените с 2 победи при момчетата и на трето място - белите с една победа при момичетата.

След силната задружна игра всички деца бяха радостни, независимо от класирането.

11
Юни
2018

1 юни: Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 2 момичета и 3 момчета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно жълтото флагче, като пробягат определената дистанция. Три хронометъра засичаха точното време.

Първи стартираха момичетата от Белово. Справиха се за 21,90 секунди. След тях момичетата от Септември финишираха за 23,50 секунди, а тези от Пазарджик за 23,40 секунди. В същата подредба се състезаваха и момчетата, като дистанцията, която трябваше да пробягат беше малко по-голяма. Те се справиха отлично:  белите - за 42,35 секунди , зелените - за 41,50 секунди и червените - за 44,65 секунди.

След сумиране на резултатите беше определено - на първо място се класира отборът на гр. Белово с общо 64,25 секунди, на второ - на гр. Септември с 65,00 секунди, а на трето - на гр. Пазарджик с 68,05 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници. Епископ Яков награди участниците в дисциплината щафетно бягане с футболна, волейболна и баскетболна топка.

10
Юни
2018

Архиерейска света Литургия на Неделя на Всички български светии в град Пазарджик

Във 2 Неделя след Петдесетница Светата Църква почита паметта на Всички български светии – светите Божии угодници, просияли на небосклона на светостта от българския род. В този празничен ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

Храмът се изпълни с млади хора и малки деца, които съучастваха в духовната радост от празника, в молитвите и песнопенията на светата богослужба. Всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. По време на причастния беше прочетена проповед за българските светии, търсили с цялата си душа Бога и удостоили се да застанат Нему отдясно. Много от енориашите пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

В края на литургията епископ Яков разказа как след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 година още на следващата 1954 година Светият Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявен за ден на Всички български светии, така щото в този ден да се отдава чест на всички просияли българи. Той призова да следваме родните светии не с думите, а с делата си и завърши: „Господ свидетелства, че който признае Него и Той ще го признае пред човеците. Българските светци, знайни и незнайни, с делата си засвидетелстваха вярата си в Бога, отстояха дори до смърт истините на православието и с кръвта си съхраниха Светата Църква, за да я предадат на нас. И Бог ги показа като истински светилници, като чисти съсъди на Божията благодат. Няма светителски чин, в който да няма български светии – светители, преподобни, мъченици. И днес те предстоят пред престола на Вседържителя Бога и чакат от нас само да ги призовем на помощ и веднага с готовност откликват на търсещите тяхната подкрепа. Да викаме към тях, братя и сестри, от цялото си сърце, та това българско небесно воинство да измоли от Христа спасение за нашите души. Ето, че отново се намираме в тези най-благодатни за това дни – дните на светия пост. Това са дни, в които всеки да погледне в сърцето си и издири и изгони от там и най-малката нечистота. И днес Бог удостои мнозина да седнат на Неговата трапеза. Който пък не е успял, да скъпи времето и в оставащите дни с усърдие да попости, да си спомни своите грехове и ги изповяда пред лицето на Бога. Така в тайнството на Светото Причастие и ние да предвкусим небесната радост, която предстои да усетят душите на праведниците. Два са пътищата пред нас – пътят на спасението и пътят на осъждането. Нека всеки от нас си даде сметка на кой от тях стои и със страх Божи, с вяра и любов да тръгне след Христа и Неговите угодници“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника.

[12 3 4 5  >>