kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Януари
2020

Свети Атанасий Велики - храмов празник на едноименната църква в село Мало Конаре

В осемнадесетия ден на месец януари светата Православна църква чества два велики стълба на Православието в лицето на светите отци Атанасий и Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес.

В този ден своя храмов празник отбелязва храмът в пазарджишкото село Мало Конаре, посветен на великия изповедник и учител на Църквата и защитник на християнското учение за Боговъплъщението – свети Атанасий.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена Архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Петър Баташки и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ се събра в прегръдката на храма да въздаде благодарност и похвала на своя небесен покровител. На службата присъства и кметът на селото г-н Димчо Караиванов.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията епископ Яков разказа накратко житието на Божия угодник, станал образец за мъжествено изповядване на вярата и непрестанна грижа за нейната чистота. Той припомни, че родителите на светеца не му оставили голямо материално имущество, но за сметка на това от тях той наследил най-важното и никога неоскъдняващо богатство на православната вяра, която светецът защитавал твърдо и непоклатимо до последния си дъх, въпреки всички трудности и гонения, на които бил излаган. Накрая владиката запита: „Свети Атанасий пренесъл вярата чиста и без петно за поколенията, такава вяра и ние наследихме от нашите предци. Но такава ли я пазим и такава ли ще я предадем на нашите деца? Ние помним колко трудности нашите деди имаха през турското робство, как страдаха, как биваха избивани, но не предаваха Христа. До смърт те пазеха Бога в сърцето си. А ние днес отблъснахме децата, отдалечихме ги от Бога, както ние се отдалечихме от Него и по естествен начин, щом това стана, децата ни се отдалечиха и от нас – загубиха уважението към родителите, към по-възрастните, загубиха вярата, любовта. Единственото, което им предадохме до момента, това са телефоните и компютрите – неща, които ги погубват, които ги отдалечават и от дома, и от семейството, и от Отечеството ни. Ако беше жив днес, какво ли щеше да изрече свети Атанасий за нашето предателство спрямо Бога? Затова, братя и сестри, нека се размислим, нека се вгледаме в ценността на светото Православие, да погледнем това безценно наследство, оставено ни от нашите родители и да помислим как ние да го предадем на идните поколения, а не да се улисваме по временни и преходни неща, които вода ще отмие и ръжда ще разяде. Нека мислим за вечното, което е спасително и за душите, и за телата ни, което никога няма да ни се отнеме. Днес имаме силна нужда да чуем думите на свети Паисий - „О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“. Още повече в сърцата ни трябва да живеят думите на митрополит Климент – Васил Друмев: „Има Православие – има България, няма Православие – няма България!“. Предадем ли Православието, предаваме България! И когато предадем Небесния си Отец и се отдалечим от Него, то и децата ни ще се отдалечават все повече от нас. Нека проумеем кое е истински ценно и него да следваме, та да се приближаваме с душите и телата си до Бога, въздавайки Му слава и хвала ден след ден. И както казва Господ в Евангелието: „Който Мене прослави, и Аз ще го прославя сред човеците!“. Да Го славим и прославяме, та да имаме дръзновение да просим от Него всичко онова, от което имаме нужда. Да бъдем светилниците, за които чухме и нашата светлина да свети така, че хората да открият Небесния ни Отец, да осъзнаят ценността на вярата и виждайки добрите ни дела, да повярват и въздадат слава Богу“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговото паство и благопожела те да следват твърдо вярата, която свети Атанасий носеше в сърцето си и за която положи живота си.

От свое име и от името на енориашите отец Петър поднесе на архиерея букет с цветя, изказвайки своята синовна обич и благодарност за подкрепата и светата богослужба, която зарадва благочестивите християни.

Празникът завърши с многолетствие.

17
Януари
2020

Архиерейска света Литургия за Антоновден в град Пазарджик

Подражаващ в нрава на ревнителя Илия и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние, си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви. Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души(тропар на свети Антоний).

С тези боговдъхновени слова светата Православна църква възхвалява едно от най-великите светила на небосклона на светостта – преподобния наш отец Антоний Велики, основател на монашеството.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Кирил Дидов, председател на храм „Св. ап. Петър и Павел“ гр. София, прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев, свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

Двойна беше радостта в този ден за енориашите и гостите на храма, тъй като молитвено участие в службата взе и новопостриганата монахиня Домника, която във вчерашния ден прие монашество и беше облечена в ангелски образ от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Новата монахиня на Българската православна църква беше зачислена към духовенството на Пазарджишка духовна околия и в днешния ден беше представена пред църковното изпълнение.

В края на литургията епископ Яков въздаде хвала на Бога за неизброимите Негови благодеяния към човеците. Владиката припомни как свети Антоний, наследил още на младини голямо богатство от родителите си, не бил победен от него, но всичко раздал на бедните и посветил живота си на Бога, ставайки основоположник на монашеския живот. Архиереят благодари и за това, че по молитвите на светеца Господ допусна и света Богородица прие под покрова си сестра Домника, която също да посвети живота си на нашия Господ. Така, по думите на епископа, Бог благослови богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия да се сдобие с монахиня за пръв път от повече от 150 години насам, която да предстои пред лицето Му в покаяние и която с молитвите си да проси от Всеподателя Бога и света Богородица да ни укрепяват и да ни дават сили. Епископ Яков прикани всички да се молим за новопостриганата монахиня, както и един за друг и така да се подкрепяме в пътя към Царството Небесно, изпълвайки сърцата си с любов, та да наследим всички блаженствата, които чухме в днешното евангелско четиво. Той благопожела всемилостивия Бог, по молитвите на Божията Майка и на преподобния наш отец Антоний Велики, да изпрати на сестра Домника Своето небесно благословение, да бди и закриля нейната душа, да я предпазва от грехове и й дава сили да изпълни обещанията, които тя даде във вчерашния ден. Владиката призова и сестра Домника да не забравя нас в молитвите си и така, взаимно подкрепяйки се, да вървим заедно по благодатния Господен път и да достигнем до небесното ни Отечество.

Владиката благодари на отец Кирил Дидов и другите гости за това, че дойдоха в тези дни да подкрепят с молитвите си новата монахиня. Той честити имения ден на всички, носещи името на свети Антоний.

Празникът завърши с многолетствие.

След службата всички минаха да поздравят новата монахиня и да й благопожелаят спасително носене на Христовия кръст.

12
Януари
2020

✝Неделя след Богоявление. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В Неделя след Богоявление светата Православна църква насочва вниманието на своите верни чеда към началото на Христовата проповед, припомняйки свидетелството на светия апостол и евангелист Матей:Оттогава Иисус начена да проповядва и да казва: покайте се, защото се приближи царството небесно“.

В този ден и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Максим Ничев и дякон Николай Ангелчов.

С изпълнени с умиление сърца духовници и миряни съмолитстваха и призоваваха Бога да дарува на всички спасителното покаяние, отварящо за човеците дверите на Царството Божие.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията владиката благодари на Бога, че отново ни събра в дома Божи, където да молим Всеподателя Бога да ни дарува вяра, мир, любов и спасение. Епископ Яков припомни Христовия призив към покаяние, което трябва да ни води по пътя на живота, защото виждайки разкаянието ни, Господ ще прости греховете ни и Царството Божие ще се приближи до нас и ние ще можем да го предвкусим още тук, на земята.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Януари
2020

Архиерейска света Литургия и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

Време за възраждане е - да се възродим свише, ден на въздигане е - да се облечем в новия Адам, празник на просвещението е - да се просветим божествено!”

С тези боговдъхновени думи свети Григорий Богослов възпява светлото тържество на нашето просвещение – деня на Кръщението Господне, когато "небесата се ужасиха и цялата земя се потресе, ангелите се удивиха и цялото творение се зарадва". В този велик ден на човеците се откри Сам Триипостасният Бог – Отец, Син и Дух Свети: първо възлюбеният Син се яви в плът, кръщаван от раб, веднага Дух Свети слезе във вид на гълъб, а след това пребожественият Отец възгласи от небето, свидетелствайки: „Този е Моят Възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

По повод празника и с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена Архиерейска Василиева света Литургия от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Водени от духовна радост боголюбивите християни се събраха в храма, поздравявайки се с настъпилия светъл ден. На службата присъстваха и народният представител Десислава Тодорова, областният управител г-н Стефан Мирев с двамата му заместници г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите и имениците и благопожела да следваме пътя към Бога, начертан ни от свети Йоан Кръстител – пътят на покаянието. Владиката увери, че следвайки по този път, сърцата ни ще се изпълнят с любов, с непоклатима вяра, с непосрамена надежда, с радост и мир и така още тук ще предвкусим райското блаженство. Той призова да издирим вечните ценности, които ни предадоха нашите деди и прадеди и които крепяха Отечеството ни, да не се поддаваме на съвременните изкушения, привързвайки сърцата си към временното, преходното.

След края на литургията при тържествено биене на камбаните всички се отправиха с литийно шествие до река Марица. От целия град хората се стичаха към водите на реката, както преди почти две хиляди години вестта за явяването на Господния Кръстител на река Йордан привличаше народа натам. Към празника се присъедини и кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов. На реката епископ Яков отслужи Велик Богоявленски водосвет и извърши ритуала по хвърлянето на кръста в реката. Тази година той бе изваден от 14-годишния Димитър Спасов от град Пазарджик.

[12 3 4 5  >>