kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
17
Септември
2022

Св. мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им София - съборна света Литургия в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик

На 17 септември в храмовете на Православната църква се възхвалява подвига на дивните Божии угодници – светите мъченици София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик беше отслужена празнична съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, в съслужение с енорийския свещеник отец Хрисант Хитов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Стоян Стоянов от храмовото духовенство.

Преди началото на литургията свещениците отслужиха последованието на Петохлебието и измолиха от милостивия Бог здраве и благоденствие за болящия председател на храма ик. Петър Каръков и повереното му паство. Енориашите на храма с усърдие се включиха в песнопенията и молитвословията на светата богослужба, призовавайки небесната помощ на света София и нейните дъщери.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства. Той призова света София и дъщерите й да ни бъдат пример за вяра, надежда, любов и упование в Бога и измоли светите мъченици да закрилят нашите семейства и деца от злото, което се шири навсякъде около нас. Накрая наместникът честити и имения ден на украсилите се с имената на тези най-велики християнски добродетели и благопожела техните имена да се превърнат в добродетели и да красят и техните сърца.

Празникът завърши с многолетствие.

14
Септември
2022

Кръстовден в град Пазарджик

На 14 септември Православната църква отбелязва един от 12-те Господски празника - Въздвижение на Светия Кръст Господен. В този ден тя издига пред взора на своите верни чеда знамето на победата на живота над смъртта - Светия Кръст Господен, даващ сили и упование на добрите труженици в борбата и стремежа за духовно израстване и съвършенство.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от ик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше служащият в храма свещ. Максим Ничев. Молитвено участие взе свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Преди започване на светата Литургия от светия Олтар тържествено беше изнесен честният Кръст. При трикратно обикаляне около аналоя в центъра на храма беше изпят тропара на празника „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ!“, след което отец Боян осени хората с Кръстното знамение с полагащите се възгласи, а певците и народа издигнаха гласовете си и отправиха към нашия Изкупител Господ Иисус Христос пет стотици с молитвения вопъл „Господи, помилуй!“. След това Кръстът беше поставен върху аналоя, а вярващите с благодарност минаха и преклониха главите и сърцата си пред него.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника. Той се обърна към присъстващите със слово за величието на Христовия Кръст, за най-великото и чудно Христово дело на земята, тържество за християнския род, съединило небето и земята – Христос се издигна на Кръста, разпростря ръцете Си и прегърна цялото човечество. Върху Кръста, осветен от Христовата кръв, стана нашето изкупление от първородния грях и беше унищожено проклятието, наложено от Бога на целия човешки род. Наместникът призова често да осеняваме себе си, децата си, жилището си, храната си с кръстното знамение, та подкрепяни от неговата всепобедна сила, да вървим по пътя на спасението.

Тържеството завърши с многолетствие.

След края на светата Литургия беше отслужен молебен за началото на новата учебна година. Свещениците и миряните единомислено се помолиха Бог да благослови децата на България и техните учители, да наспори трудовете им и даде напредък в доброто знание за тяхно спасение, за радост на родителите и полза на Отечеството ни.

08
Септември
2022

Празнична света Литургия за храмовия празник на църква „Рождество Богородично“ с. Гелеменово

На 8-и септември Църквата отбеляза един от своите най-големи празници – Рождеството на Божията Майка, Родителката на Живота - Пресвета Богородица.

По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на град Пазарджик иконом Боян Кочев отслужи празнична света Литургия в храм „Рождество Богородично“ с. Гелеменово, който в този ден отбеляза своя храмов празник. Молитвено участие в службата взе председателят на храма прот. Заприн Филипов.

Боголюбивите енориаши и гости на селото дойдоха да се поклонят пред образа на родената Владичица на света, чиято непосрамваща закрила и помощ нееднократно са усещали в живота си. Сред тях беше и кметът на селото г-жа Светлана Андреева.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху събитията, чествани днес, достигнали до нас чрез свещеното Предание.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник и празника на селото. Той посочи светите праведни богоотци Йоаким и Анна като пример за всички родители, които с пълна вяра, доверие и упование в Бога търпеливо изчакаха да се изпълнят времената и да станат родители. Отец Боян обърна внимание и на това, че и двамата честни старци не укоряваха другия, а всеки търсеше и виждаше вината в себе си, което показва тяхното смирение и съхрани семейството им, ставайки благодатна почва, на която да израсте благословената издънка на богоизбраната Девица, предвидена да роди Спасителя на света. Наместникът призова и ние да имаме същата вяра и доверие в Бога, за да бъдат благословени и нашите семейства и те да са благодатна почва, на която да растат душите на нашите деца.

Накрая отец Боян преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие.

[12 3 4 5  >>