kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Април
2019

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик на Велики четвъртък

След Възнесението на Господ Иисус Христос на небесата света Мария Магдалина отишла при Римския император Тиберий I и му поднесла боядисано в червено сварено яйце. Изричайки нечуваните дотогава думи "Христос воскресе!", Мария Магдалина станала истински проповедник на живота и учението на нашия Спасител в столицата на империята и положила началото на този благочестив обичай, съхранен и днес в Светата Православна Църква – подаряването на червени яйца и поздрава "Христос воскресе!... Наистина воскресе!". По примера на светата мироносица и в духа на християнската традиция във всеки християнски дом на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха деца от енорията, гости на храма и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик, изучаващи предмета „Религия“, придружени лично от своя директор г-жа Галина Барова. След като казаха Господнята молитва „Отче наш...“ и се поклониха пред чудотворния образ на Божията Майка в храма, те бяха помазани с осветения на маслосвета елей от епископ Яков.

На специално приготвени в градинката пред храма маси децата боядисаха повече от 350 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик. След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а владиката дари всяко едно от малките християнчета с копие на чудотворната икона на света Богородица и пакетче боя за яйца за проявеното добротворство.

И тази година, яйцата бяха занесени лично от Константийския епископ Яков, духовниците и сръчните майстори за благословение на живеещите в дома за стари хора, където бяха топло посрещнати от директора г-жа Дунгарова. Гостите изнесоха кратка програма пред обитателите на дома, като ги поздравиха със стихове и песнопения. Възрастните хора, изпълнили до край залата за тържества, бяха дарени от малчуганите не само с червено яйце, но и с надежда и радост от настъпващия Празник на празниците.

Епископ Яков пожела на всички светлината на Христовото Възкресение да изгрее в сърцата ни и благодатта на нашия Господ Иисус Христос винаги да бъде с нас.

25
Април
2019

Архиерейска света Василиева Литургия и общ Маслосвет за Велики четвъртък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха, тогава злочестивият Иуда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии. Виж, любителю на богатства, тоя, който заради тях се обеси. Бягай от ненаситната душа, която се одързости да направи това на Учителя. Господи, Който си благ към всички, слава на Тебе!“ /тропар на Велики четвъртък/

В четвъртия ден на Страстната седмица Светата Църква възпоменава великото събитие на Тайната вечеря, на която нашият Господ Иисус Христос установил тайнството на светото Причастие. По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Константийският епископ Яков отслужи Архиерейска света Василиева Литургия в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещенослужители на катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

По време на причастния беше прочетена проповед върху възпоменаваните този ден библейски събития, съдържащи се в днешното литургийно свето Евангелско четиво.

Много от енориашите на храма, по подобие на светите апостоли, които през тоя ден се причастили за пръв път от ръцете на Господа, пристъпиха към светите Дарове, като увенчаха с тях периода на своето говеене – пост, усърдна молитва и покаяние.

Веднага след литургията беше отслужено и тайнството Елеосвещение /маслосвет/. Духовниците помолиха Бога да прости знайните и незнайни грехове на пристъпващите към Неговата милост и им дарува телесно и духовно здраве и спасение. Епископ Яков помаза присъстващите с осветения елей, отправяйки към всички своя архипастирски благослов по повод празника.

Накрая той преподаде благословението и на Пловдивския митрополит Николай над всички и прикани да се съберем вечерта отново в храма, където да съпреживеем Христовите страдания, описани в евангелските текстове.

Празникът завърши с многолетствие.


24
Април
2019

Молебен по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 24-ти април в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършване курса на първоначална професионална подготовка за стажантите на Главна дирекция „Национална полиция“ в ЦСПП – Пазарджик и ЦСПП – Казанлък.

По традиция и по покана на ректора на Академията церемонията започна с молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Архиереят отправи гореща молитва към Бога да благослови доброто начинание и дарува на завършващите ползотворна служба на Отечеството и народа ни. След това епископ Яков поръси новоназначените служители на МВР и бойните им знамена със светена вода.

Поздравително слово към бъдещите служители произнесе г-н Милко Бернер – заместник-министър на вътрешните работи, а от името на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов младите полицаи и жандармеристи бяха поздравени от г-н Михаил Златанов – началник на кабинета на министъра на вътрешните работи.

Стажантите, завършили обучението си с отличен успех, бяха наградени с грамоти от старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – ректор на Академията на МВР и комисар Стоян Зайков – директор на ЦСПП – Пазарджик към Академията на МВР.

В края на церемонията най-новите пазители на реда положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

Гости на тържествената церемония бяха г-н Милко Бернер – заместник-министър на МВР, г-н Михаил Златанов – началник на кабинета на министъра на МВР, г-н Йордан Кожухаров – заместник областен управител на област Пазарджик, главен комисар Георги Арабаджиев – заместник главен секретар на МВР, старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – pектор на АМВР, старши комисар Красимир Добрев – директор на дирекция „Жандармерия“, комисар Станислав Теофилов – заместник-директор на дирекция „Жандармерия“, комисар Ивайло Тишев – заместник-директор на ОДМВР – Пазарджик, комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП – Казанлък, комисар Борис Танев – началник на Зонално жандармерийско управление София, главен инспектор Илиян Кънчев – началник на ЗЖУ  Монтана, главен инспектор Генчо Николаев – началник на ЗЖУ Бургас, родители и близки на стажантите.

21
Април
2019

✝6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим /Цветница/. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама!” /Кондак на празника/

В шестата Неделя от Великия пост Светата Православна Църква изживява отново великото събитие, когато жителите на Йерусалим посрещнали Спасителя на света – Господ Иисус Христос, Който влязъл в светия град, възседнал осле. Изпълнили се думите на светия пророк Захарий: "Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Йерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница" (Зах. 9:9).

В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

От ранни зори звънът на църковните камбани събра в Божия дом верните християни, дошли да отбележат чудните събития и да съучастват в светата богослужба. Както някога йерусалимските жители, всеки носеше в ръцете си върбови клонки и със цялото си сърце викаше на Господа „Осанна!“.

Духовното тържество беше още по-радостно от изпълнението на децата от Представителен детски хор „Слава Русева“ град Пазарджик, които с благословението на Константийския епископ Яков и под ръководството на своя диригент г-жа Благоева, отпяха част от литургийните песнопения. Когато дяконът възгласи сугубата ектения, нежните гласове запяха тройното „Господи, помилуй!“, с което изпълниха сърцата на вярващите с възторг от умилителната детска молитва. В най-важния момент от светата Литургия епископ Яков въздигна ръцете и ума си към Небесата, просейки от Бога да слезе и пресъществи светите Дарове, а малките християни изпяха полагащото се песнопение „Тебе възпяваме, Тебе благославяме, на Тебе благодарим, Господи, и молим Ти се, Боже наш, и молим Ти се, Боже наш, и молим Ти се, Боже наш“, с което допринесоха още повече за молитвеното настроение на вярващите. По време на причастния децата отпяха още няколко песнопения и приеха заслужените благодарности и поздравления от присъстващите.

В своята проповед в края на службата епископ Яков поздрави всички с настъпилия празник. Той разказа евангелските събития за посрещането на Спасителя в град Йерусалим и завърши: „Малко преди да бъде разпнат и да умре, за да победи със смъртта Си смъртта и да отвори Рая за всеки един от нас, нашият Господ влезе в Йерусалим и беше посрещнат с радостни викове „Осанна!“. Но броени дни след това същите тези хора ще викат „Разпни Го!“. Такъв е и нашият живот – когато имаме нужда от Бога, викаме към Него, търсим Го и просим Неговата помощ и Му въздаваме слава. А когато всичко ни е наред, ние забравяме за Него и се отдаваме пак на греха, с което отново Го разпъваме на Кръста. Нека не бъдем неразумни – усетили сме колко леко се живее с Бога и колко трудно е всичко, което искаме да постигнем без Него. Да издигаме погледа си нагоре и да търсим нашия Спасител и Той винаги ще бъде с нас и никога няма да ни изостави. Нека изминем с покаяние следващите дни на Страстната седмица, да се събираме в храма, за да ознаменуваме последните дни от живота на Спасителя на земята и да се подготвим достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.“.

Владиката благодари на децата от хор „Слава Русева“ и техния ръководител г-жа Благоева за участието в службата. Той изказа своите преживявания как, докато се е причастявал, умът му е бил изпълнен с жива представа за ангелските войнства, възпяващи Бога така, както чистите детски сърца днес Го възпяваха. Епископ Яков изказа своята и на всички признателност и благодарност за тяхното усърдие и благопожела в скоро време сами да отпеят цялата света Литургия.

Накрая викарният епископ преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие.


20
Април
2019

Архиерейска света Литургия за Лазарова събота в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В съботата на Шестата седмица от Великия пост Светата Църква спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на четиридневно починалия Лазар шест дни преди иудейския празник Пасха. Лазаровата събота е пасхално тържество - единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) богослужба не е в неделя. 

В този празничен ден и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейскасвета Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите и гостите на храма бяха зарадвани от децата от школата за църковно пеене при Архиерейско наместничество Пазарджик, които изпълниха няколко молитвени песнопения по време на причастния. След това беше прочетена проповед върху евангелските събития, възпоменавани в днешното литургийно четиво.

В края на службата епископ Яков честити настъпилия празник иимения ден на празнуващите днес. Той благодари на Бога, че по Неговата милост се събрахме днес в дома Божи, за да прославим Неговата милост не само с устата, но и със сърцето си. Архиереят разказа как днес празнуваме възкресението на Христовия другар Лазар, което е предобраз на великото и славно Възкресение от мъртвите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Той допълни: „Господ се забавил цели четири дни и така показал, че това смъртно тяло, което на четвъртия ден от смъртта вече се разлага, може да възкръсне и само с една дума от Божиите уста може да стане и излезе от гроба. Много хора ще подложат на съмнение това и ще попитат „Защо днес никой не възкръсва?“. Но след няколко дни Сам Господ ще възкръсне от затворен гроб, ще влезе при заключени врата при апостолите, но дори тогава мнозина няма да повярват. Затова и Той не ни праща нашите покойници, защото този, който не вярва на Бога, ще повярваме ли на човеци? А ние можем да бъдем сигурни, че както тялото на Лазар след неколкодневно пребиваване в гроба възкръсна и показа славата на Единородния Син – Господ Иисус Христос, така и телата на нашите покойници ще възкръснат при Второто Му пришествие, за да го посрещнат, Идващ на облаци сред ангелското войнство“.

Владиката припомни, че стоим пред най-тежките дни в историята на човечеството, когато пред нас ще бъде разпнат и погребан Господ, когато ще се съберем пред Неговото тяло, за да отслужим и Неговото опело – ден, в който цялото творение изпитва вътрешна скръб, но когато човешката душа усеща и благодатта, която слиза от Небесата и радостта, която предстои. Архиереят призова и през настъпващата седмица да се събираме в храма, както от началото на поста, да пазим сърцата си чисти и ги изпълваме с любов в очакване на Христовото Възкресение, та да се наречем и ние Христови другари, както светият и праведен Христов приятел Лазар. Епископ Яков призова Възкръсващият Христос да измоли от Своя Отец както днес възкреси Лазар, така да възкреси и сърцата ни за живот във вярата, любовта и добродетелта.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички и от негово име благопожела оставащите дни до края на постите да бъдат изпълнени с покаяние и милост, та светлината на Възкресението да озари всички ни.

Владиката благодари и на децата, които изпълниха причастните песнопения и с чистите си души и гласове допринесоха за радостта на празника и им благопожела да напредват с усърдие в певческото поприще и застанали на клира, да възпяват Бога от цялото си сърце.

[12 3 4 5  >>