kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Февруари
2019

Заупокойна молитва за загиналите воини от 27-и Чепински полк

На 20-и февруари пред паметника, издигнат в чест на офицерите и сержантите от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, беше отбелязана 106-ата годишнина от трагичните събития край с. Булаир по време на Балканската война от 1912-1913 година. В смъртоносния капан на снежната виелица тогава загиват 255 воини, силно измръзнали с ампутирани крайници са 1061, а с по-слаби измръзвания са още 1071 души от полка и на практика от тази трагедия не остава незасегната къща, фамилия или населено място в тогавашната Пазарджишка околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарният му Константийски епископ Яков отслужи заупокойна молитва за загиналите воини. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата „Успение Богородично” в град Пазарджик свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

След като бяха припомнени скръбните събития от 16, 17 и 18 февруари 1913 година, описани и разказани от очевидеца и лекар на полка д-р Илия Матакиев, пред паметника бяха поднесени цветя от областния управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, народния представител Надя Клисурска, кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, представители на началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Военния клуб в Пазарджик, РИМ - Пазарджик, множество ветерани от войните и жители на град Пазарджик и други градове и села от областта.

19
Февруари
2019

Панихида по повод 146-ата годишнина от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски

На 19 февруари 2019 г. цяла България отбеляза 146-ата година от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Честванията на годишнината в град Пазарджик традиционно започнаха от катедрален храм „Успение Богородично“. С благословението на Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик беше отслужена панихида в памет на йеродякона от двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката и дякон Николай Ангелчов.

В края на панихидата отец Стефан се обърна към присъстващите и припомни живота на йеродякон Игнатий, посветил себе си и делото си за народа и призова да подражаваме на неговата саможертва.

Със слово за Левски към хората се обърна и г-жа Цветанка Иванова, председател на Общински комитет "Васил Левски" гр. Пазарджик.

От храма всички се отправиха с шествие до паметника на Левски в центъра на града, където от Община Пазарджик беше организирана програма с поднасяне на цветя. В нея взеха участие народния представител Надя Клисурска, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, зам.-областните управители г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, зам.-кметът на Община Пазарджик г–н Петър Петров, омбудсманът на Пазарджик  Георги Шопов, представители на народни представители и членове на Европейския парламент, представители на Общинския съвет, Регионално управление на образованието, Военно окръжие гр. Пазарджик, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на ветераните от войните, училищните ръководства от гр. Пазарджик, политици, представители на политически партии, футболистите на Спортен клуб „Хебър“ и членове на фен клуба на ФК „Левски“, общественици и много граждани.

От името на свещенството на Пазарджишка духовна околия цветя поднесе отец Стефан. Всички преклониха коленете си пред делото на Апостола на свободата и отново се помолиха Бог да прости греховете на Своя раб и му дарува вечно блаженство в Своето Царство.

17
Февруари
2019

Архиерейска света Литургия в храм "Свети Атанасий" с. Мало Конаре

На 17февруари, ✝16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Атанасийв пазарджишкото село Мало Конаре беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Петър Баташки и дякон Николай Ангелчов.

Духовна радост изпълваше сърцата на енориашите и гостите на храма, дошли да съмолитстват с архиерея, който служи в храма за пръв път от неговата епископска хиротония.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво за Неделята.

В края на службата епископ Яков благодари на Бога, че по великата Му милост се събрахме днес в храма, посветен на великия Божи угодник свети Атанасий Велики и завърши: „Намираме се на прага на Великия пост, когато ще съпреживеем отново смъртта на невинния Богочовек, Който умря на Кръста, та чрез това да бъде победена смъртта, да бъде отворен Раят и ние всички чрез покаянието да намерим своето спасение. Господ отново ще застане на вратите на нашето сърце и ще почука – от нас зависи дали ще Му отворим, дали ще Го допуснем да влезе в нас. Дерзайте и не се отчайвайте – където са двама или трима събрани в името Христово, там е и Сам Христос сред нас. Продължавайте да се събирате в дома Господен, да се молите и да търсите небесната помощ и закрила, изпросвайки Божията благодат за себе си, за своите близки и за цялото село. Заставайте всякога пред лицето на Бога с чисти сърца, с твърда вяра, в единомислие и любов едни към други и по молитвите на свети Атанасий Божието благословение ще слиза винаги над всеки дом“.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Петър подари на архиерея прекрасен букет с цветя, като му благодари за молитвената подкрепа и любов.

Празникът завърши с многолетствие.

 

10
Февруари
2019

Св. свщмчк Харалампий Чудотворец - храмов празник в град Септември

На 10 февруари, когато почитаме свети свещеномъченик Харалампий, църквата в град Септември празнува своя храмов празник. Подготовката за празника започна седмица по-рано с основното почистване и благоукрасяване на храма, в което се включиха църковните настоятели, енориаши и за радост – много деца и младежи. Празнично настроение и благолепие донесоха украсите с цветя на голямата икона над входа на храма, царската икона на светеца на иконостаса и празничната икона на аналоя.

На празника от ранна утрин храмът започна да се изпълва с богомолци, дошли да почетат светеца с молитва и благодарност. Светата Литургия бе отслужена от Константийски епископ Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество, прот. Йордан Василев, председател на ЦН към храма, свещеник Петко Дишков и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взеха и енорийските свещеници Николай Генев и Николай Генов, който отскоро е назначен на енорийско служение в храма. Отец Николай Генов бе подготвил красиво празнично коливо, което заедно с много пчелен мед бе осветено от Епископ Яков в края на службата. На този хубав празник много християни – деца и възрастни приеха свето Причастие. В празничното си слово епископ Яков припомни земния живот на свети свещеномъченик Харалампий, обичта, която християните от епархията му са имали към него и омразата на езическите власти към светия старец, които го предали на мъчения, за да се откаже от вярата си в Христос. И след като светецът изтърпял всички мъчения и бил чудодейно изцеляван от Бога, накрая се преселил в Небесното Царство, където сега предстои пред Бога и се моли за нас, та изкушенията, на които е бил подлаган, да не сполитат нас. А ако някой от нас изпадне в нужда, светецът се притича веднага на помощ, за което има много свидетелства на християни от нашия храм. С благословението на епископ Яков септемвриецът Славчо Стоев, развълнуван от сърце, разказа пред всички богомолци за чудо, което се е случило преди два месеца. Дете на пет години пострадало при злополука и изпаднало в кома. Лекарите не давали надежда за неговото оцеляване. Близка на семейството, родом от гр. Септември, занесла на родителите осветен мед от празника в нашия храм. Когато отишли с меда в болницата, детето излязло от кома и първите му думи били: „Искам да ям.“ Дали му от осветения мед и сега детето по молитвите и застъпничеството на св. Харалампий се радва на пълно възстановяване и добро здраве.

След края на празничното богослужение председателят на храма прот. Йордан Василев подари на владиката малък подарък – красиво изработен Архиерейски чиновник, а третокласникът Йордан Митров и първокласничката Никол Генева подариха на епископ Яков живи цветя с думи на благодарност и признателност.

На службата присъстваха и кметът на Община Септември Марин Рачев, народният представител Даниела Малешкова, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, директорът на СУ „Христо Ботев“ Ивалина Табакова и директорът на ЦПЛР-Детски комплекс Христина Тодорина.

Накрая на всички богомолци бе раздадена храна, подготвена от Църковното настоятелство и децата от неделното училище към храма.

08
Февруари
2019

Водосвет по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 8февруари 2019 г. в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършването на стажантите от Главна дирекция „Национална полиция“, с което приключва първоначалната професионална подготовка на новоназначените полицаи. След приключването й те придобиват статут на пълноправни служители и ще се влеят в редиците на колегите си от СДВР и областните дирекции на МВР в Хасково, Ямбол и Пловдив. 

По покана на ректора на Академията и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай церемонията започна традиционно с водосвет, отслужен от Константийския епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужи секретарят на околията прот. Боян Кочев. Епископ Яков поръси стажантите и бойните знамена на Академията със светена вода и пожела на всички здравe и достойно и благодатно служение в полза на Отечеството ни.

Завършилите обучението с отличен успех бяха наградени от Ректора на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев и директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков.

В края на церемонията бъдещите пазители на реда положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР

Гости на тържествената церемония бяха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, заместник-областният управител Петър Белчев, директорите на СДВР и на областните дирекции на МВР в Пазарджик, Пловдив и Хасково - старши комисарите Георги Хаджиев, Йордан Рогачев, Атанас Илков и Ангел Ганчев. Присъстваха още директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров, директорът на ЦСПП-Казанлък комисар Красимир Иванов. Да уважат клетвата на стажантите в пазарджишкия полицейски център бяха дошли много техни роднини и близки.    

 

[12 3 4 5  >>