kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Януари
2021

Атанасовден - храмов празник в село Мало Конаре

На 18 януари светата Църква отдава почит на двама от своите учители, станали стълбове на светото Православие - светите отци Атанасий и Кирил Александрийски, защитили чистата вяра от плевелите на арианската и несторианската ереси. В този ден своя храмов празник отбелязва църквата в пазарджишкото село Мало Конаре, посветена на Великия светител Атанасий.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, секретарят на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храма свещ. Петър Баташки и служащият в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” свещ. Любомир Чавдаров.

Чуло призива на църковната камбана, Христовото стадо начело с кмета на селото г-н Димчо Караиванов дойде на светата богослужба да въздаде благодарност и похвала на своя небесен покровител. Всички изповядаха Символа на вярата, част от изготвянето на който е бил и свети Атанасий по време на Първия Вселенски събор, след което с пълна и непоколебима вяра казаха Господнята молитва, призовавайки небесния наш Отец да прости дълговете ни.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той разказа дивното житие на великия светител Атанасий и призова, както неговите родители са посели в сърцето на своето чедо чистото Божие слово, така и ние да възпитаваме децата си в Православната вяра, която е най-ценното наследство, което бихме могли да им завещаем.

Отец Боян благодари на председателя на храма о. Петър за братската любов и гостоприемство, с което винаги посреща своите събратя. Той изказа благодарност и на о. Стефан и о. Любомир, че дойдоха в този празничен ден да споделят радостта на жителите на селото и с молитвите си допринесоха службата да бъде още по-благодатна.

Накрая о. Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Празникът завърши с многолетствие.

17
Януари
2021

Съборна света Литургия за Антоновден в град Пазарджик

В седемнадесетия ден на месец януари Църквата отдава почит на един от най-великите подвижници на благочестието – преподобния и богоносен наш отец Антоний Велики, възлюбил ангелското житие от младостта си и във всички дни на живота си следвал Христа по тесния път, водещ към Небесното Царство.

В този празничен ден, който през настоящата година съвпадна с ✝ Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение ­- на 10-те прокажени, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна възкресно-празнична утреня и Златоустова света Литургия от свещеноик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение с енорийския свещеник в катедралата свещ. Спас Дичев.

Боголюбивите християни съмолитстваха с духовниците по време на светата богослужба, възпявайки чудното житие на Божия подвижник Антоний, удостоил се за своите подвизи да се нарече Велики. С ум и сърце те призоваваха дивния небожител да бъде бърз помощник и ходатай пред Вседържителя, Комуто той послужи с цялата си душа през време на своето земно странстване, та да се избавим от бедите, скърбите и вечната мъка и да пребъдем и ние с него при Бога в Неговото Царство.

По време на причастния беше прочетена проповед за неделното евангелско четиво, спомняйки как от десет изцерени прокажени само един се върна да благодари на Бога и призовавайки и ние да бъдем благодарни и достойни Христови последователи.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той прочете проповед върху житието на прославения отшелник, достигнал до святост и безстрастие, чийто живот и подвизи изпълват с удивление и възхита и служат за вдъхновение на всички поколения християни. Отец Боян припомни чистата и непоколебима вяра на светеца, както и част от неговите слова и заръки и призова да ги пазим в сърцата си и следваме примера, оставен ни от този велик Божи угодник.

Накрая той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и от негово и свое име честити имения ден на имениците.

Празникът завърши с многолетствие.

14
Януари
2021

143 години от Освобождението на град Пазарджик

На 14 януари се навършват 143 години от Освобождението на град Пазарджик. По този повод Община Пазарджик организира поклонение пред паметта на падналите на бойното поле воини. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на Общината участие в честванията пред паметника на ген. Николай Брок - командващ освободителната войска, първа влязла в тогавашния Татар-Пазарджик, взеха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и свещениците от катедралата на града свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

След като бе прочетено възпоменателно слово, разказващо през очите на свидетели за опожаряването и зверствата, съпроводили бягството от града на турските войски, гостите поднесоха своите цветя пред паметната плоча, издигната на мястото, където населението посреща своите водени от светата православна вяра освободители. Духовниците се помолиха Бог да упокои душите на далите живота си по бойните полета на България и ги приеме в Своите вечни селения.

Сред присъстващите бяха народният представител Надя Клисурска, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, заместник-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, заместник-кметът на Пазарджик Петър Петров, секретарят на общината г-н Румен Кожухаров, общински съветници, представители на политически формации, директорът на РИМ Пазарджик г-н Борис Хаджийски, представители на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и благодарни на Бога граждани.

07
Януари
2021

Съборна света Литургия в храм "Св. Харалампий" гр. Септември за Ивановден

"Споменът за праведника е с похвали, а на тебе, Предтечо, е достатъчно свидетелството на Господа, защото наистина ти се показа най-честит от пророците, понеже се удостои да кръстиш в струите Проповядвания, затова, като пострада с радост за истината, благовести на тези, които бяха в ада, явилия се в плът Бог, Който взема върху си греховете на света и ни дава велика милост" /тропар на свети Йоан Кръстител/.

В деня след светото Богоявление Църквата е определила да се отбележи Събор на честния и славен Пророк, Предтеча и Кръстител Христов – свети Йоан. В този ден отправяме своя мислен взор към проповедника на покаянието, молейки от него и нашите души да издигне към отварящото вратите на Небесното царство покаяние.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в храм „Св. Харалампий" град Септември беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещеноиконом Йордан Василев и свещ. Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник отец Николай Генов и дякон Христан Хитов.

Енориашите и гостите на храма отправяха своите горещи молитви към най-великия от пророците и най-голям сред родените от жени, слязъл дори до ада да благовести идването на Изкупителя, та и за нас да изпроси спасителните добродетели на смирението и послушанието към Бога, които бликаха от неговото сърце.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“

В края на службата отец Боян поздрави присъстващите с празника и честити имения ден на всички, носещи името на свети Йоан. Той разказа дивното житие на избрания от древни времена да служи на Божиите тайни Предтеча и благопожела да се украсяваме с неговите добродетели. Архиерейският наместник поднесе на отец Йордан живо цвете по случай неговия рожден ден, като му пожела все така ревностно и усърдно да служи на Божията нива, водейки поверените му човешки души към Царството Божие.

Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички. Празникът завърши с многолетствие, след което отец Йордан лично раздаде нафората и прие поздравленията на паството си.

06
Януари
2021

Празнична света Литургия и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

„Дойдете днес, Ангелски сили, гледащи Владиката Христа да идва към Иорданските струи, за да очисти греха на Адам и съзерцавайки такова Божие тайнство, със страх прославете Неговото велико снизхождение, защото Бог се уподоби на човеците и непознал грях, идва като Агнец Божий да вземе греховете на света” /Акатист на свето Богоявление, икос 1/

В шестия ден на месец януари светата Православна църква преживява отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството – светото Богоявление, когато в тридесетата година от Христовото Рождество край водите на река Йордан хората познаха Триипостасния Бог - Отец, Син и Дух Свети, Единосъщна и Неразделна Троица. Тогава всички се изумиха, виждайки Сина да се кръщава, Светият Дух да слиза върху Него като гълъб, а от небесата да се чува гласът на Отца, свидетелстващ, че именно Този е Неговият Син възлюбен.

По повод празника и с благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия от свещеноик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийския свещеник в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Николай Ангелчов.

Духовната радост, която изпълва душите на вярващите в този светъл ден, ги доведе на светата служба, където да благодарят на Кръщаващия се Спасител за вечните блага, с които Той дарява онези, които следват Неговите стъпки. На службата присъстваха областният управител г-н Стефан Мирев с двамата му заместници г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите и имениците с настъпилите празнични дни и припомни събитията, станали около река Йордан, когато дошлите да се кръстят от свети Йоан Кръстител станаха свидетели на Богоявлението и когато Сам Христос освети цялото водно естество и прие кръщение, за да придобие светото Тайнство на Кръщението Неговата Божествена сила, с която да умива човешките грехове. Накрая той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Празникът завърши с многолетствие.

След това при тържествено биене на камбаните църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица. Към празника се включи и кметът на града г-н Тодор Попов.

От целия град хората се стичаха към водите на реката, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Иорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година той бе изваден от 25-годишния Ангел Стойчев от град Пазарджик.

[12 3 4 5  >>