kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Май
2017

21 май - празник на град Пазарджик

На 21 май Светата Православна Църква почита Светите равноапостоли Константин и неговата майка царица Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Пазарджик.

С благословението на  Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – втори викарий на Пловдивския митрополит и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави архиерейската света Литургия в едноименния храм в гр. Пазарджик. С владиката съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, свещеноиконом Петър Каръков - председател на Църковното настоятелство при храма,  свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата „Св. Богородица“ в града и свещ. Петър Шопов, енорийски свещеник в храма. Молитвено участие в службата взеха прот. Витан Йорданов, председател на храм „Св. арх. Михаил“ гр. Пазарджик, прот. Димитър Баташки, председател на храм „Св. Параскева“ в град Пазарджик, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката и свещ. Стоян Стоянов, енорийски свещеник в храма.

В края на службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и призова молитвеното застъпничество на светите Константин и Елена над жителите и гостите на град Пазарджик. След това с литийно шествие, водено от духов оркестър, духовниците и присъстващите се отправиха към площад “Константин Величков”. На официалната сцена беше отслужен благодарствен молебен, с което се постави началото на честванията по повод празника на града.

Десетки пазарджиклии дойдоха в църквата и почетоха празника на града, като взеха молитвено участие в Светата литургия и литийното шествие. На празника на храма и града присъстваха кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, народни представители, областният управител г-н Стефан Митрев, председателят на ОбС г-н Хари Харалампиев, общински съветници, кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, кметове на населени места, както и делегация от побратимения град Ставропол.

15
Май
2017

Четирима наградени от Пазарджишка духовна околия в синодалния конкурс "Възкресение Христово"2017

На 14-ти май, в 5-та Неделя след Пасха - на Самарянката беше тържественото награждаване на победителите в Националния синодален конкурс "Възкресение Христово-2017". От Пазарджишка духовна околия бяха отличени четирима участника:

В раздел "Фотография", 3-та възрастова група Специалната патриаршеска награда беше присъдена на Радина Кръстева Петрова на 11 години, ученичка в 5-ти клас на ОУ „Христо Смирненски“, гр. Пазарджик за фотографията й "Великденска палитра“.

Отново за "Фотография", в 4-та възрастова група Първо място беше отредено на Йордан Василев Василев на 17 години, ученик в 11-ти клас на ПМГ „Константин Величков“, гр. Пазарджик за фотографията „Божия благодат“.

В раздел "Литература-Проза" Лиляна Трендафилова Пелева от гр. Ракитово на 11 години, 4-ти клас в СУ „Св. Климент Охридски“ получи Поощрителна награда за творбата си „Възкресение Христово – Пасха“.

Специална патриаршеска награда за "Проза" получи Георги Тодоров Делиев на 18 години, ученик в 11-ти клас на ПГГС „Христо Ботев“, гр. Велинград за творбата си „Възкресение Христово“.

Честито на наградените!

14
Май
2017

✝5 Неделя след Пасха - на Самарянката

На 14-и май, 5 Неделя след Пасха - на Самарянката, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков отслужи Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. С него съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и свещ. Спас Дичев от катедралата.

В края на службата епископ Яков припомни евангелския разказ за срещата на Христос с жената самарянка и призова в тези времена на оскъдяваща вяра да поканим Христа да остане завинаги в сърцата ни, както съжителите на самарянката Го поканиха днес в своя град. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на енориашите и гостите на храма.

На светата Литургия присъстваха делегати на църковните настоятелства от храмовете на Пазарджишка духовна околия. След службата в сградата на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се проведоха избори за епархийски избиратели от Пазарджишка духовна околия.

12
Май
2017

Водосвет по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 12 май 2017 г., в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършването на стажантите от курс КЕ-46 на Главна дирекция „Гранична полиция“.

По покана на ректора на Академията и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай церемонията започна с водосвет, отслужен от Константийския епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха прот. Боян Кочев-секретар на Околията и свещ. Спас Дичев от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Епископ Яков поръси стажантите и бойните знамена на Академията със светена вода и пожела на всички здрави и достойно и благодатно служение в полза на Отечеството ни.

След това с отличия бяха наградени отличниците на випуска. 

В края на церемонията стажантите положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

На тържеството присъстваха заместник-министрите на МВР г-н Красимир Ципов и г-н Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Абаджиев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, ректорът на Академията старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, заместник-кметът на Община Пазарджик г-н Петър Петров, служители на МВР и гости на празника.

11
Май
2017

Празникът на светите братя Кирил и Методий в с. Мокрище

На 11 май св. Църква почита паметта на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник отбеляза едноименият храм в пазарджишкото село Мокрище.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещ. Спас Дичев, председател на храма и прот. Васил Спасов, председател на храм „Св. пр. Илия“ в съседното село Ляхово. Молитвено участие в службата взе и свещ. Димитър Попов от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“.

Много от жителите на селото начело със своя кмет г-жа Лиляна Хаджиева се стекоха от рано в храма, за да изпросят небесното застъпничество на светите братя Кирил и Методий. Те заедно с духовниците изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш…“. На литургията присъстваха директорът на местното училище "Св. Климент Охридски" г-жа Стамболийска заедно с целия преподавателски колектив и всички ученици.

В своята проповед епископ Яков поздрави всички жители на китното село за техния храмов празник. Той завърши: „Светите братя положиха началото на българската писменост. Няма друг народ, който да се похвали с това, че неговата азбука е написана от светии. Ние, обаче, често забравяме предназначението на писмеността и вместо за славословие на Бога, използваме езика си за празнословие и сквернословие. Събралите се тук в топлата прегръдка на храма знаем, че в равноапостолното си дело светите Кирил и Методий и техните ученици се потрудиха нашият народ да чува на свой език Божието Слово. Нека винаги помним това и наистина използваме езика си за слава Божия. Нека съхраним достойно и предадем това наследство и на нашите чеда“.

След службата в двора на храма учениците, изучаващи вероучение в училището на селото, изнесоха рецитал от стихове и песни в прослава на Бога и Неговите велики угодници св. св. Кирил и Методий. Те изпяха още тропара на Пасха "Христос воскресе из мертвих...", казаха молитвата "Отче наш..." и показаха как с буквите от нашата азбука могат да се пишат думи за вечен живот: А - Ангел, Б - Бог, В - Вяра, Г - Господ, Д - Добро, Е - Евангелие, Ж - Живот. Накрая всички се снимаха за спомен с духовниците.

Празникът беше уважен и от кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, омбудсмана на града г-н Георги Шопов, служители от администрацията на Кметството в селото и др.

След службата беше благословен и приготвеният от църковното настоятелство празничен обяд.

[12 3 4 5  >>