kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Октомври
2017

Научна конференция на тема "180 години църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик"

Продължават честванията по повод 180-ата годишнина от построяването на катедралната църква „Успение Богородично“ в град Пазарджик, които се провеждат през цялата юбилейна година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. По този повод на 16-и октомври се проведе научна конференция, в която взеха участие видни научни работници. Гост на конференцията беше Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Първият доклад беше на тема „Църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик през 17-19 век“ на краеведа, историк и общественик г-н Александър Арнаудов, почетен жител на град Пазарджик.

След него наследникът на Ботевия приятел Киро Тулешков и Кольо Фичето проф. д-р архитект Николай Тулешков от Дружество архитектурно наследство към Съюза на архитектите в България разви пред аудиторията темата „Архитектурната история на църквата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“.

С голям интерес присъстващите проследиха лекцията на ст.н.с. д-р Елена Генова от Института за изкуствознание - БАН на тема „Катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик – изграждане и църковен интериор /иконостас и икони/“, придружена с презентация, богато илюстрована със снимков материал.

Главният уредник в Регионалния исторически музей гр. Пазарджик г-жа Пенка Николова впечатли присъстващите с част от наследството, съхранявано в музея, като изнесе лекция на тема „Биография на един дамаскин“. Всички имаха възможност и на живо да се запознаят с безценния ръкопис, съдържащ църковни слова и поучения, събрани през годините от 1790 до 1874.

Проф. чл. кореспондент на БАН Иванка Гергова запозна присъстващите с живота и делото на видния български дърворезбар от Дебърската художествена школа майстор Велян Огненов, участвал в изработването на уникалния иконостас на катедралата, намиращ се под егидата на ЮНЕСКО като обект от световното културно наследство.

Доц. Елена Узунова от отдел "Ръкописи и старопечатни книги" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ изнесе доклад на тема "Пазарджик и славянската ръкописна колекция на Националната библиотека", с който отчете приноса на предците ни за българската книжовност.

Безспорно с най-голям интерес сред гостите се посрещна темата „Кикоската чудотворна икона на Света Богородица“, изнесена от богослова г-жа Емилия Петрунова от гр. София. Живият разказ за чудодейната сила на изписания от св. ап. и ев. Лука образ на Божията Майка и за намиращото се в катедралата едно от четирите древни негови копия удиви присъстващите и даде начало на обновяване почитта и преклонението, които заслужено са му оказвани през годините.

След това свещ. Любомир Чавдаров, служащ в харама и прот. Манчо Манчев, председател на храма от близкото минало запознаха гостите с живота и делото на едни от най-ревностните Божии служители, дали живота си на Господнята нива в град Пазарджик – предишния епископ на града Дионисий Агатоникийски и архимандрит Теофилакт /хаджи поп Георги Тилев/. Двамата достойни пастири, водили Христовото стадо през едни от най-трудните години от живота на града, отново оживяха пред очите на присъстващите със своята вяра, трудолюбие и ревност за спасението душите на верния Божи народ.

Главният експерт в Държавен архив гр. Пазарджик г-жа Искра Андонова изнесе доклад на тема „Благотворителната и просветна дейност на църква „Успение Богородично“ през 20 век в гр. Пазарджик“, с което припомни на пазарджиклии богоугодните дела на техните предци.

Началникът на отдел „Държавен архив“ гр. Пазарджик г-жа Ненка Иванова беше изготвила доклад на тема „Новата камбанария на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“. Лекцията беше изнесена от колегата й г-жа Нонка Нейчева.

Г-жа Пенка Николова от РИМ Пазарджик представи доклада на своя колега д-р Иван Иванов от Историческия музей Пирдоп „Двама пирдопчани – архимандрит Златан Груев Кинов и иконом Тодор Стоянов Митов начело на Татар-Пазарджишката енория през 60-70-те години на 19 в.”, с което гостите се срещнаха с още двама от своите пастири, служили Богу в катедралата.

Накрая г-жа Катерина Тончева изнесе изготвения от нея и г-жа Наталия Петрова доклад на тема „Библиотеката на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, с което запозна присъстващите с духовното наследство на църквата.

Константийският епископ Яков закри конференцията, като от свое име и от името на църковните настоятели и миряните благодари на всички лектори за тяхната съпричастност и отзивчивост на поканата да участват в конференцията, да допринесат за достойното отбелязване на годишнината, за съхраняване на миналото и предаването му на следващите поколения. Той благопожела на пишещите днешната история на храма дълголетие и здраве, като призова над тях Божието благословение и застъпничеството на Божията Майка. Владиката подари на всички лектори икона на Света Богородица за спомен от днешния празничен ден.

Десетки жители и гости на град Пазарджик дойдоха и с интерес слушаха изнесените доклади. Всички изпитаха духовна радост от това, че станаха съпричастни на великото минало и настояще на прекрасния пазарджишки храм.

14
Октомври
2017

Архиерейска света Литургия за храмовия празник на храм "Света Петка" град Пазарджик

На 14-и октомври Светата Православна Църква чества подвига на преподобната наша майка Параскева Епиватска, наричана от целия народ Българска. На този ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква в град Пазарджик, намираща се под покрова на светицата.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай тази година празничната света Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещеноиконом Петър Каръков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в гр. Пазарджик и енорийският свещеник в храма прот. Димитър Христев. Молитвено участие в службата взеха прот. Димитър Баташки, председател на храма, енорийският свещеник в него свещ. Сидер Димов, празничният свещ. Станоя Карамитров и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“.

Преди началото на литургията владиката отслужи чина на петохлебието, при което всички присъстващи изпяха заедно с духовниците песента на Света Богородица „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души!“.

Препълнилият храма богомолен народ взе живо участие в светата служба, като припяваше заедно с певците литургичните песнопения и изповяда с едно сърце Символа на нашата вяра и каза Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на светата Божия угодница.

В своята проповед в края на службата епископ Яков произнесе слово върху евангелското четиво на деня и завърши: „И днес Бог дойде, за да раздели разумните сред нас от неразумните. И днес Той седна на светия Престол, за да чуе нашите молитви и просби. И слава Богу, че Той намира сред нас хора, които идват в храма не само заради курбана, не просто да запалят свещ, а хора с истинска вяра - хора, които идват да измолят за себе си и своите близки преди всичко душевно спасение. Те дават Богу жертва сърце чисто и дух съкрушен. Такива жертви са благоприятни Богу. При такава жертва молитвата на човека е пълна с елея на добродетелта. Нека светата Христова Невеста Параскева изпросва от Бога винаги всичко, което е за спасение на нашите души, а след това и онова, което е за наше телесно здраве и благополучие“.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

Празникът завърши с многолетствие, което бе изпято от всички присъстващи.

13
Октомври
2017

С молебен бе открито новото регионално депо за неопасни битови отпадъци край град Пазарджик

На 13-и октомври в близост до град Пазарджик беше открито новоизграденото Регионално депо за неопасни отпадъци от регион Пазарджик, Клетка 1 и съпътстваща инфраструктура, осъществен със съдействие и осигуряване на финансиране от МОСВ – ПУДООС. Сметището е от изключително значение за живота и здравето на хората в целия регион, тъй като от него ще се ползват 9 от общините в област Пазарджик.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи молебен за ползотворна работа на трудещите се в обекта. С владиката съслужиха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата „Успение Богородично“. Молитвено участие в службата взе и прот. Георги Читалов, служащ в храм „Св. Троица“ с. Хаджиево.

На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, Изпълнителният директор на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда г-жа Ренета Колева, кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов и представители на общинската администрация, Областният управител на област Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметовете на общините Пещера, Брацигово, Батак, Лесичово, Септември, Белово, Велинград и Ракитово, чиито жители ще обслужва депото, народни представители, общественици и кметове и жители на близките населени места.

12
Октомври
2017

Програма на научната конференция по повод 180 години от построяването на църква "Успение Богородично" гр. Пазарджик

П  Р  О  Г  Р  А  М  А

Конференция на тема „180 години църква „Св. Богородица“ гр. Пазарджик“ с докладчици и теми, както следва:

 1. „Църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик през 17-19 век“, лектор краеведа, историк и общественик г-н Александър Арнаудов, 10:00-10:30 часа;
 2. „Архитектурната история на църквата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, лектор проф. д-р арх. Николай Тулешков, 10:30-11:00 часа;
 3. „Катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик – изграждане и църковен интериор /иконостас и икони/“, лектор ст.н.с. д-р Елена Генова, 11:00-11:30 часа;
 4. „Биография на един дамаскин“, лектор Пенка Николова, Главен уредник в Регионален исторически музей гр. Пазарджик, 11:30-12:00 часа;

КЕТЪРИНГ ПАУЗА 12:00-12:30 часа

 1. „Майстор Велян Огненов”, лектор проф. чл. кореспондент Иванка Гергова, 12:30-12:45 часа;
 2. „Ръкописна книжнина в гр. Пазарджик през 17-19 век“, лектор доц. д-р Елена Узунова, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ гр. София, 12:45-13:15 часа;
 3. „Кикоската чудотворна икона на Света Богородица“, лектор богослова г-жа Емилия Петрунова, 13:15-13:35 часа;
 4. „Епископ Дионисий Агатоникийски и църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, лектор свещ. Любомир Чавдаров, 13:35-13:55 часа;
 5. „Служението на архим. Теофилакт /хаджи поп Георги Тилев/ в църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик, лектор прот. Манчо Манчев, 13:55-14:25 часа;
 6. „Благотворителната и просветна дейност на църква „Успение Богородично“ през 20 век в гр. Пазарджик“, лектор Искра Андонова, гл.експерт в Държавен архив гр. Пазарджик, 14:25-14:45 часа;

КАФЕ ПАУЗА 14:45-15:00 часа

 1. „Новата камбанария на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, лектор Ненка Иванова, Н-к отдел „Държавен архив“ гр. Пазарджик, 15:00-15:30 часа;
 2. „Двама пирдопчани – архимандрит Златан Груев Кинов и иконом Тодор Стоянов Митов начело на Татар-Пазарджишката енория през 60-70-те години на 19 в.” – изготвил д-р Иван Иванов, Исторически музей Пирдоп, лектор Пенка Николова, Главен уредник в Регионален исторически музей гр. Пазарджик, 15:30-15:55
 3. „Библиотеката на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик, лектори Катерина Тончева и Наталия Петрова, 15:55-16:15 часа.

Закриване на конференцията: 16:15-16:30 часа

[12 3 4 5  >>