kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Декември
2018

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО!

sv.Nikolaj

2018.12.06-pozdravlenie

Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик и свещенството на Пазарджишка духовна околия честитят имения ден на архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска Света Митрополия

ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ!

Молим Всеподателя Бога, по молитвите на земния ангел и небесен човек – свети Николай Чудтворец, Вашия небесен покровител, да Ви дарува телесно здраве и дълголетно служение за спасение на Вас, на освещения Ви клир и поверения Ви Божи народ и, водени от Вас, всички единодушно да се подвизаваме за евангелската вяра и така да достигнем до Царството Божие.

    НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!

04
Декември
2018

Храмов празник в село Варвара

Всяка година в четвъртия ден на месец декември Светата Православна Църква почита подвига на Христовата невеста света великомъченица Варвара. В този ден своя храмов празник посреща и едноименната църква в китното Септемврийско село, също носещо името на светицата.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Свщмчк Харалампий“ гр. Септември и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово.

Преди началото на светата Литургия владиката отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога прошка на прегрешенията, закрила и мирен живот за жителите на селото. Духовници и миряни в един глас изпяха Богородичната песен „Богородице Дево“, изпълнила сърцата им с радостта на празника.

Верният Божи народ, който от ранно утро изпълни храма, участваше живо в светата служба, изповядвайки Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на света великомъченица Варвара.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите с благо слово за силната вяра и чудния подвиг на дивната Божия угодница света Варвара и завърши: „Братя и сестри, чухме и Господните думи от днешното евангелско четиво „Твоята вяра те спаси!“. Без тази вяра в Триединния Бог никой не може да достигне до спасение. А Бог иска всеки един човек да се спаси. Той иска от нас да живеем с тази вяра и тя да ни води в живота. А израз на нашата вяра, братя и сестри, са нашите дела. Тогава свидетелстваме, че вяваме в Бога, когато вършим добро, когато обичаме ближния, когато проявяваме смирение, търпение и всички останали добродетели не само на думи, но повече на дело. Тези дела ще станат и онази светлина, която ще сочи на всички пътя към Небесния ни Отец. Светъл пример и силна застъпница имате пред лицето на Бога в лицето на света Варвара – тя на дело изпълни и завеща и на нас евангелската вяра и добродетел. Следвайте нейния пример, изпълвайте сърцата си с вяра и любов, с благодат и чистота. Божието милосърдие е безгранично, любовта Му е безкрайна и всеки от нас, който се старае да върви по пътя към доброто, по пътя към Него, благодарение на Христовата саможертва ще постигне и спасение за своята душа. Да се радваме и славим Бога като света Варвара, твърдо да стоим в Православната вяра и любовта към Бога и към ближния винаги да пребъдва във всички нас“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговите енориаши.

От името на църковното настоятелство отец Кирил подари на владиката букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

02
Декември
2018

Архиерейска света Литургия в град Белово

На 2-ри декември, ✝14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Троицагр. Белово беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев и дякон Николай Ангелчов.

Преди литургията епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови приготвените хлябове, жито, вино и елей, които никога да не оскъдяват в домовете на християните, така както и вярата им никога да не намалява в техните сърца.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво за Неделята.

В края на службата епископ Яков благодари на Бога, че по великата Му милост се събрахме днес в дома Господен, та да изпросим прошка за нашите съгрешения и завърши: „Господ ни удостои и с тези благословени, благодатни дни, в които всеки един от нас е призван да отвори вратите на сърцето си и да пусне вътре Сам Господ, Който да седне и вечеря с него – дните на поста. Няма човек, който да не греши. Единствен нашият Господ Иисус Христос не стори грях. И когато пристъпи към светото Кръщение в река Йордан, свети Йоан му каза: „Не аз Тебе, а Ти мен трябва да кръстиш, Господи!“. Но Христос го възпря и каза: „Остави, сега подобава да изпълним всяка правда!“. Така Той ни показа и примера на смирението, към което Бог призовава всеки от нас. Единствено така можем да достигнем до спасението си. Такъв е и смисълът на тези дни – да издигнем очи, да погледнем към Небесата и възкликнем от дъното на душата си: „Господи, съгреших, прости ми!“. И когато принесем този плод на покаяние, ще чуем както разбойника на кръста: „Днес ще бъдеш с Мене в рая!“. Тогава в тайнството на светото Причастие ще предвкусим райското блаженство още тук, на земята. Продължавайте да носите и съгрявате вярата в сърцата си! Продължавайте да живеете според евангелските заповеди и да прославяте Бога не само с думите, а още повече с делата си! Стоим на прага на светлия празник на Раждането на Господ Иисус Христос. Раждане, което ще постави началото на новия живот, който Христос устрои за всеки един от нас. Нека в тези дни на Рождеството да очистим сърцата си, да ги изпълним с радостта, че се роди Спасителя ни, че Царството Божие е отворено за нас и всеки може да достигне до спасение. Изпълнявам и синовен дълг към Негово Високопреосвещенство Светопловдивския митрополит Николай да преподам над тебе, отче предстоятелю, и над повереното ти стадо неговия архипастирски благослов, да ви благопожелая леки и спасителни дни, изпълнени с вяра, с усърдна молитва, с добродетели. Уверявам ви, че нашият архипастир непрестанно се моли за нас – нека и ние се молим за него не по задължение, а от сърце. Защото където е архиереят, там е Църквата, там е благодатта, там е Светият Дух. Нека Господ винаги да чува вашите молитви и преизобилно да ви дава онова, което би послужило за спасение“.

Църковното настоятелство и енориашите подариха на архиерея живи цветя за молитвен спомен.

Празникът завърши с многолетствие.

Епископ Яков подари на всеки иконка на свети ап. Андрей Първозвани и благопожела, както апостолът не поиска да бъде свален от кръста, така и ние да не роптаем против нашия кръст в живота, който Господ ни е възложил, да го носим с търпение, смирение и гордост, та и нашата душа да започне да благоухае и се усъвършенства в добродетелите.

 

30
Ноември
2018

Празникът на свети апостол Андрей Първозвани в гр. Пазарджик

На 30 ноември Светата Православна Църква отбелязва паметта на първия от апостолите, призван от Христос да тръгне след Него и да стане „ловец на човеци“ - свети апостол Андрей Първозвани, брат на свети апостол Петър.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празнична архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Спас Дичев, който изпълни литургичните песнопения съвместно с певците.

Верният Божи народ отново се събра под купола на храма, съмолитствайки с духовниците в светата богослужба и търсейки небесното покровителство на светия апостол пред Бога за опрощаване греховете, телесно и духовно здраве и спасение.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията владиката произнесе благо слово за живота и служението на боговдъхновения просветител на езичниците и верен Христов приятел – свети Андрей. Владиката поздрави присъстващите и пожела здраве, благоденствие, мир и любов на всички. От името на Пловдивския митрополит епископ Яков раздаде осветени икони с образа на свети Андрей, докоснати до частицата от мощите му.

Празникът завърши с многолетствие.

25
Ноември
2018

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Георги" с. Голямо Белово

Истинска радост и утеха донесе неделният ден на 25-и ноември, ✝13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, за жителите и гостите на прекрасния храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово. В този празничен ден, когато Светата Църква чества паметта на един от най-великите Божии угодници, просияли на небосклона на светостта – свети Климент Охридски Чудотворец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена празнична архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Стоян Ковачев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите и гостите на храма, начело с кмета г-жа Росица Данкова, участваха живо в светата служба, изповядвайки заедно Символа на вярата, изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш...“ и пеейки ведно с певците молитвословията на литургията. Много от тях пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Честните и Животворящи Тяло и Кръв Христови след усърден пост и покаяние.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното Евангелско четиво.

В своето слово в края на службата епископ Яков благодари на всички за благоговението, с което взеха участие в светата Литургия. Той припомни живота и делото на свети Климент Охридски, който се потруди достойно и със смирение на Божията нива и посея в благодатната почва на българските сърца най-доброто семе - Божието слово. Епископът завърши: „Хилядократно е слизал тук Сам нашият Господ Иисус Христос, за да чуе молитвите на хиляди души, преминали през този стародавен и великолепен храм. Благодаря на Бога, че и нас днес сподоби да застанем пред светия Престол и измолим от Него благоденствие, мир, любов и спасение. Вашите предци са идвали в храма, чули призива на Христос да търсят не земно богатство, а душевно спасение. Да се стремим и ние да събираме не земни блага, които крадец краде, молец изяжда и ръжда унищожава, а богатства небесни – тези, които ще ни са от полза и във вечността. Често пред нас се изпречват тези два пътя – на доброто и злото и всеки път, когато със свободната си воля изберем пътя на добродетелта, тогава радваме Небесния ни Отец и трупаме тези нетленни богатства, които нищо не може да разруши. А когато се подхлъзнем в примките на дявола и тръгнем надолу по пътя на злото, загубваме натрупаното ни богатство. Тогава за нас идват и нещастията, и скръбта, и болестите. Докато не се осъзнаем и отново се обърнем към Бога и тръгнем по пътя на добротворството. В такива благодатни дни живеем сега – дните на Рождественския пост, когато очакваме Раждането на нашия Спасител и Църквата ни призовава да слезем в сърцето си и издирим всяка нечистота, която там се е загнездила. Да бързаме да се осъзнаем и да тичаме в храма да се примирим с Бога в тайнството на покаянието и така да умием душата си от чернилката на греха и вплетем някое цветче в небесния си венец“.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство при храма свещ. Стоян Ковачев подари на архиерея книга с Молебния канон на свети Климент Охридски и пожела на владиката светецът винаги да бъде негова опора и подкрепа в апостолското му служение. Църковното настоятелство също благодари на архиерейския си наместник за всегдашната помощ и молитвена подкрепа, която той оказва на енорията, като му поднесе прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

[12 3 4 5  >>