kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Октомври
2018

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод имения ден на Константийския епископ Яков

09.10.2018-SlovoЗеловъзлюбени в Христа събрате и съслужителю, Преосвещени владико Якове! Бог по великата своя милост, по благостта на Своя промисъл из млада възраст те е призовал, със Своята всемогъща десница те е поставил на пътя на вярата, на църковния живот и ти това благодатно божествено призвание не си пренебрегнал. Със сърцето си си чул божествения призив и си тръгнал след Христа. Ти възприе великия ангелски образ, ти пожела равноангелско житие и Бог промисли да носиш името на славен апостол – свети апостол Яков. Бог видя смирението на твоето сърце, а ние знаем, че на смирени Бог дава благодат. На горделиви Бог се гневи. Бог ти даде сугуба благодат като възложи на тебе тежък кръст – да бъдеш апостолски приемник. Не само апостолско име да носиш, но и апостолска приемственост в благодатта на епископската хиротония. Бог промисли да бъдеш не само монах, не пастир, а архипастир на верен Божи народ. И ти, владико, със смирение, с кротост, с търпение, с безпрекословно послушание, без ропот, а с радост възприе това благодатно служение. И Бог ти дава благодат и сила. Защото Бог те е дарил с духовна разсъдливост, а духовната разсъдливост е повече от благодатта, защото който я няма, той лесно може да пропилее благодатта. А Бог ти е дал този дар. Но то е благодат, която се дава на смирените по сърце.

Днес ти празнуваш деня на твоето тезоименитство. А ние сме дошли тук от близо и далеч, за да съучастваме в радостта на тоя празник, да въздадем Богу хвала, чест и прослава за това, че Бог е промислил в тия трудни времена да призове достойни люде към служение на Светата Църква, какъвто е и нашият викарен епископ, втори викарий на Пловдивската Света Митрополия – Преосвещения владика Яков.

Отправям горещи молитви към Бога! Уверявам те, че не без Божи промисъл и не без Божие знание ти си епископ в Христовата църква. Уверявам те, че Бог, Който ти е възложил тежък кръст, няма да те изостави и Божията благодат, която възпълва онова, което не ни достига и лекува нашите човешки немощи, ще ти спомогне в делото на твоето достойно служение. Убеден съм, че имаш и трудности, и изпитания, и изкушения, но Божията благодат превъзмогва всичко. Надявай се на Бога! Нека се умножава твоята вяра! Вярата също е благодат. Знам, че в сърцето ти е Божията любов, знам, че никога не униваш, защото надеждата, която не е посрамила никого, няма да посрами и теб – християнската надежда. Надявай се на Господа! По-скоро майка ще забрави детето си, отколкото Господ да забрави някого от нас. Бог ще ти помогне служението ти да е иго благо и бреме леко и да се множат твоите успехи. Голяма част от делото на твоя труд аз зная, виждам и високо ценя, с голяма благодарност към теб, владико Якове. Онова, което аз не съм видял, уверявам те, Господ е видял, защото Той всичко вижда! И вярвам, че Той ще ти даде и въздаде за твоя труд със здраве, дълголетие и благопреуспяване в достойното архипастирско служение, което да бъде за Божия слава, за спасение на всички ни, за радост на светата Църква, за спасение и на твоята душа.

От името на освещения клир на богохранимата Пловдивска епархия, от името на верния Божи народ на Пловдивската епархийска църква, лично от свое име честитя твоя имен ден, Преосвещени владико, и молим Бог да те дари с благоденствено и мирно житие, крепки духовни и телесни сили, много успехи в твоя духовен труд и душевно спасение за всички.

Възлюбени в Христа Бога братя и сестри! Чухте светото Евангелие днес, определено от светата Църква да се прочете именно на този ден, в което Христос каза на учениците Си: „Който вас слуша, Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята.“ (Лука 10:16). Слушайте вашия архипастир - Преосвещения владика Яков! Той с високо съзнание за отговорността, която Бог е възложил върху му, изпълнява своето душепастирско ръководство. Нито за миг не се съмнявам, че в живота си, в служението си той е пренебрегнал образа на Пастреначалника Господа Иисуса Христа, защото го познавам от ученическите си години и зная, че копнежът на неговото сърце и душа е целият си живот и самия себе си на Христа Бога да отдаде. Имайте любов към Преосвещения владика Яков, имайте синовно послушание и му помагайте в делото на неговото служение, помнейки, че и на Христос по пътя към Голгота Му помогна случаен човек на пътя да носи кръста Си. Не е лек и кръстът на Преосвещения епископ Яков - помагайте му! Бог да помага на всички нас. Амин.

Честит празник, честит да ни е именикът, да се радваме на неговия благословен от Бога труд с Божията помощ и благословен успех! На многая и благая лета! Амин!

09
Октомври
2018

Свети апостол Яков Алфеев - имен ден на Константийския епископ Яков

На 9-и октомври Светата Православна Църква отбелязва паметта на свети апостол Яков Алфеев, един от дванадесетте ученици, избрани за апостолско служение от Иисус Христос и брат на светия апостол и евангелист Матей. Сугуба беше радостта за жителите и гостите за Пазарджик, тъй като архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия -Преосвещеният Константийски епископ Яков, отпразнува своя имен ден.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от епископ Яков. В съслужение с него бяха ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия,  свещеноиконом Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеник Георги Димитров – ефимерий на Кукленския манастир „Свв. Козма и Дамян“, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, прот. Витан Йорданов, председател на храм „Св. Арх. Михаил“ гр. Пазарджик, прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово, прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара“ с. Варвара, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември, свещ. Николай Генев, председател на храм „св. Троица“ гр. Белово, служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Молитвено участие в службата взеха Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, митрополитските йеродякон Максим и дякон Ангел Ангелов и болшинството от духовниците на Пазарджишка духовна околия. Митрополит Николай се присъедини към клиросните певци и огласи светата богослужба със сладкогласно пеене.

След службата с приветствие към епископ Яков се обърна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който поднесе на своя викарен епископ в дар панагия с образа на Божията Майка, която винаги да бди и подпомага трудовете на епископ Яков.

От името на служителите и духовниците на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов поздрави епископ Яков, поднасяйки му цветя.

Тържеството завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Празникът беше уважен от кмета на града г-н Тодор Попов, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, директорът на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев, директора на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР комисар Стоян Зайков, общественици, интелектуалци и боголюбиви жители и гости на Пазарджик, които поднесоха своите най-искрени благопожелания на епископ Яков.

09
Октомври
2018

На многая и благая лета, Преосвещени владико!

09.10.2018 PojelanieДуховенството и миряните на Пазарджишка духовна околия

пожелаваме на богодарувания ни архиерейски наместник

 

 КОНСТАНТИЙСКИЯ ЕПИСКОП ЯКОВ

 
крепко здраве, дълголетно, доброплодно и спасително служение

 по повод неговия имен ден!

Молим благия Бог, пречистата Му Майка и светия апостол Яков Алфеев

винаги милостивно да гледат над Вас и всякога да чуват Вашите молитви!

  

За много и благословени години живот и служение на Божия виноград!

01
Октомври
2018

Покров на Пресвета Богородица - архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Богомайко, като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни“.

Така православните християни призовават пресветата Майка на нашия Господ всяка година в първия ден на месец октомври. Тогава светата Православна Църква отбелязва празника на нейния пречист Покров, под който тя приема всеки, прибягващ към нея.

В този празничен ден сблагословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена архиерейска света Литургия отКонстантийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

С изпълнени с радост сърца духовници и миряни съмолитстваха и призоваваха Закрилницата на християнския род да дарува мир на света, телесно здраве и душевно спасение на търсещите нейната помощ.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с празника и завърши: „Света Богородица приема под своя честен Покров всеки, който пристъпва към нея с чисто сърце – да очистим и нашите сърца с изпълнение на Евангелските заповеди. Тя широко разтваря своите обятия, та да обгърне всички нас и ни покрие от греха - да подражаваме на нейните добродетели, та да бъдем достойни нейни чеда. Майчината й любов не иска никой да погине, но всички да получим небесните блага - да издигаме очите си към нея и викаме: „Пресвета Богородице, спаси нас, грешните!“. Тогава тя ще влезе във всеки дом, във всеки ум, във всяко сърце. Нека нейният Покров закриля и нас, нека по нейните молитви Господ да спаси всички ни и любовта към Бога и човеците винаги да царува в нашите сърца“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.


[12 3 4 5  >>