kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Април
2021

Малко повечерие с целия Акатист на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В петък на Петата седмица от Великия пост любещите Христа се събират в храмовете и застават пред образа на Неговата Майка, за да възпеят с думите на нейния Акатист станалата "начало на Христовите чудеса“, „вместилище на невместимия Бог“, „лъч на духовното Слънце“, „светило на незалязващата Светлина".

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик последованието на Малкото повечерие беше отслужено съборно от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество в града прот. Стефан Йорданов, председателите на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков и на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Верният Божи народ отново застана пред чудотворния образ на света Богородица и отправи към нейната майчина благост своите песнопения, молитви и просби. Свещениците поред прочетоха полагащите се части от Акатиста, а присъстващите с едно сърце и уста възпяваха Непорочната Дева с "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на последованието, с преклонени глави и сърца, вярващите благодариха на Божията Майка за любовта й към човеците, изливаща се преизобилно от нейните чудотворни образи по целия свят.

След това отец Боян благослови принесените хлябове за благословение на присъстващите. След службата той преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над присъстващите. Наместникът призова във всяко свое дело да си представяме как би постъпила Богоневестата и с делата си да подражаваме на живота й. Той припомни, че от нея не излезе никакво зло, дори когато гледаше своя разпнат Син, а със своето смирение, търпение, доверие и покорност на всеблагия Божи промисъл дочака да види Неговото славно Възкресение.

14
Април
2021

Малко повечерие с целия канон на свети Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В срядата на 5-ата седмица от Великия пост се отслужва Малко повечерие, през време на което се прочита изцяло Великият покаен канон, съставен боговдъхновено от свети Андрей Критски.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужено съборно. В молитвеното последование съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Архиерейското наместничество в града прот. Стефан Йорданов, председателите на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков и на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

В определеното време от службата духовниците и миряните се събраха в центъра на храма, където на нарочно поставен аналой, облечен в покайни цветове, беше поставен образът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Всички призоваваха на помощ в тези трудни времена Всемогъщия Бог, Който желае всеки да достигне до познание на истината и се спаси, като просиха от Него милост и опрощение на знайните и незнайни прегрешения. Свещенослужителите поред четяха стиховете на канона, а всички отпяваха припевите, викайки към Твореца: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

В края на повечерието отец Боян благодари на свещениците и богомолците, дошли да съучастват в общата молитва. Той произнесе слово за покаянието, припомняйки, че то умива сърцето от нечистотата на греха и отваря за каещия се райските двери. Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички и прикани и в петъчната вечер да се съберем отново в Дома Господен, та да принесем похвални песни на най-голямата ни Застъпница и Помощница в пътя към Царството небесно – Пресвета Богородица.

09
Април
2021

Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

На 9 април, петък от четвъртата седмица на Великия пост, в пазарджишката църква „Св. арх. Михаил” беше прочетена съборно последната, четвърта статия от Акатиста на Пресвета Богородица. С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Стефан Йорданов, председателят на храма прот. Витан Йорданов, енорийският свещеник в него свещ. Петър Шопов и служащият в катедралата на града свещ. Спас Дичев.

Верният Божи народ отново се събра на молитва в дома Господен, където призова на помощ в подвига на покаянието Пречистата Божия Майка, „твърда похвала за верните”, „лъч на духовното Слънце” и „светило на незалязващата Светлина”. Събрани пред образа й в центъра на храма, с едно сърце всички възнасяха песнопения и славословия към нея с думите на нейния акатист. В края му отец Боян прочете молитва към Поборницата-Воевода и „Защитница от невидимите врагове”, а всички преклониха коленете и главите си пред нейното величие.

След това отец Боян благослови принесените хлябове за благословение на присъстващите.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на председателя на храма и неговото паство. Той благодари на дошлите да съмолитстват духовници и миряни и поздрави всички с празничната богослужба. Наместникът повтори думите от акатиста „и да Ти принесем, Царю Свети, песни, по брой равни на морския пясък, не вършим нищо достойно за всичко, що си дал на нас” и призова винаги да имаме благодарност към Него за всяко добро, което виждаме в себе си, без да се превъзнасяме над другите. Отец Боян припомни, че най-големият дар от Бога е богослужението и най-вече светата Литургия и призова винаги, когато имаме възможност, да ходим на служба и така да освещаваме душите си.

06
Април
2021

Успение на св. Методий Славянобългарски. Преждеосвещена света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 6 април 885 година равноапостолният славянобългарски учител свети Методий се преселва от времето във вечността и застава отдясно на Бога, за да се наслади там на райските блага, приготвени от създание мира за благословените от Отца праведници.

По повод Успението на светеца с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Преждеосвещена света Литургия от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев и служащия в катедралата свещ. Максим Ничев.

С изпълнени с благоговение и трепет сърца духовниците направиха Великия вход, при което богомолците паднаха ничком, правейки богоприлично поклонение на Христа Бога, Който е в пренасяните свети преждеосвещени Дарове.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той честити празника на всички и раздаде нафората.

[12 3 4 5  >>