kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
22
Април
2018

Архиерейска света Литургия в Неделя на св. Мироносици в с. Величково

На 22 април, ✝ 3 Неделя след Пасха – на светите Мироносици, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. пр. Илия“ с. Величково беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Иван Зяпков.

Празничният звън на църковната камбана извести пристигането на архиерейския наместник, който дойде да отслужи светата Литургия за пръв път след епископската му хиротония. Архиереят беше посрещнат от кмета на селото г-н Петър Гуглев и църковните настоятели на храма, които подариха на владиката прекрасни букети с цветя.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за силата на вярата и ревността по Бога, която проявили жените мироносици. Той благодари на Бога, че по великата Негова милост се е удостоил да дойде и отслужи светата служба в този прекрасен старинен храм, който през тази година ще отбележи своята 150-а годишнина и завърши: „В тези благодатни дни светата Църква възвестява на целия свят, че Христос възкръсна от мъртвите и със смъртта Си победи смъртта. И ние като синове Божии, които живеем и носим в сърцата си Христос, носим така също и вярата във Възкресението и в безсмъртието, носим и надеждата, че по великата Божия милост Господ ще прости сторените ни и разкаяни грехове и ние като Него ще победим смъртта и ще станем наследници на Царството Божие. Моля Всеподателя Бога да ни даде същата онази непоколебима вяра, която носеха жените мироносици; да ни даде същото усърдие по пътя към Него, каквото проявиха те, отивайки да помажат тялото Му; да преизпълни Бог сърцата ни с оная любов, която те имаха към своя Учител и да не се страхуваме от смъртта. Защото тя е страшна, когато е непобедима. Но Христос я победи и обезсили и на вярващите в Него даде същата власт над нея – властта на Възкресението. „Де ти е, смърте, жилото?“ - къде ти е, смърте, силата? Няма такава сила, братя и сестри, защото Христос влезе в Рая и го отвори за всички нас! Няма нищо по-велико от Възкресението Христово!“.

Епископът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички жители на селото.

16
Април
2018

Опело на отец Петър Цолов от град Панагюрище

На 15 април 2018 г. на 73 годишна възраст след кратко боледуване се престави в Господа йерей Петър Цолов.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай опелото бе отслужено на 16 април - рождената дата на отец Петър, от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия ик. Атанас Манолов, свещеници от Панагюрска и Пазарджишка духовни околии.

Отец Петър е роден на 16 април 1945 година във Врачанското село Алтимир. След като се венчава, се премества да живее в град Панагюрище. До сетните си сили неуморно служи на Господнята нива в Панагюрска околия, обслужвайки през годините храм „Въведение Богородично“ и „Св. Георги“ в гр. Панагюрище, храмовете в селата Поибрене и Петрич. Последно Божият служител беше председател на храм „Св. Николай“ в с. Баня.

Отец Атанас припомни добродетелите на своя събрат, отличавал се със своята кротост, благост и висока образованост.

От своя страна епископ Яков преподаде архипастирските молитви на Високопреосвещения митрополит Николай над свещениците от Панагюрска околия и близките на покойника, уверявайки, че и той, както и митрополита, няма да забравят в молитвите си своя починал съслужител на Божията нива. Викарият призова Утешителя Дух Свети да даде утеха на близките и енорияшите от загубата на своя сродник и пастир.

Бог да прости Своя служител и го приеме в Небесното Си Царство!

15
Април
2018

Архиерейска света Литургия за Томина Неделя в град Ветрен

В неделята след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома, който пожела да докосне раните на Спасителя, за да повярва в Неговото възкресение. Така св. Тома със своето „изпитване“ (1 Йоан 4:1) още повече утвърди сред християните вярата в Него. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.

В този празничен ден с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай неговият викарий - Константийският епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай“ град Ветрен. В съслужение с владиката бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе и свещ. Васил Махалджийски, енорийски свещеник в храма.

Жителите на град Ветрен с нетърпение очакваха своя архиерейски наместник и го посрещнаха с букети от пролетни цветя. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха духовната радост от празника. Начело на тях бяха кметът на Община Септември г-н Марин Рачев и кметът на град Ветрен г-н Радослав Лютаков.

В своята проповед в края на службата епископ Яков поздрави всички с Христовото Възкресение. Той разказа евангелските събития за срещата между възкръсналия Христос и Неговия ученик свети ап. Тома и допълни: „Човешкото говорело в апостолите и те се страхували да не ги сполети участта на техния Учител и затова стоели заключени. Човешкото проговорило и у св. ап. Тома и макар че пребивавал с Христос, макар че станал свидетел на възкресението на Лазар, на чудото в Кана Галилейска, той поискал да се убеди. И когато сложил пръста и ръката си в раните Господни, той повярвал не в Христос, а в Неговото възкресение. В Христос, в очаквания Месия той вярвал от дъното на душата си. Но неговото изпитване е още по-убедително свидетелство за изпълването на старозаветните пророчества - че Христовото тяло е било на кръста, че ребрата Му са били прободени, че след тридневното пребиваване в гроба е възкръснал и победил смъртта чрез смъртта. Господ не отказал това свидетелство на своя ученик, но нарекъл „блажени“ не тези, които като него видяха, а онези, които без да са видели Христа и Неговите рани, са повярвали в Него. Това сме всички ние, православните християни, които не сме били свидетели на събитията, не сме видели Бога с телесните си очи, не сме сложили пръста си в раните Му, а четем Евангелието и основаваме вярата си на него, виждайки с духовните си очи и усещайки невидимия Бог със сърцето си.
   Братя и сестри, по Божията милост се изпълни и моето желание в първата седмица след Пасха да дойда да отслужа светата Литургия в този прекрасен храм, посветен на великия чудотворец свети Николай, чиято небесна помощ и закрила да потърся. Да попрося и вашите молитви, защото където са двама или трима събрани в името Господне, там е и Господ сред тях. Нека Той никога да не напуска сърцата ни. Нека със същата вяра, със същото усърдие да вървим по благодатния и спасителен път, който води към Небесното Царство. Нека не забравяме вярата си, да я носим достойно, да я браним и засвидетелстваме с делата си, та когато човеците видят доброто, което излиза от нас, да повярват и прославят нашия Отец Небесен. Бог дойде на земята да ни направи синове Божии, да отвори заключения Рай и да може всеки от нас, който без да е видял, е повярвал, да достигне вечното блаженство и спасението, да наследи насладата на райските селения. Той ни остави мира, който цари между лицата на Света Троица, за да зацари и между човеците. Този мир да пребъде и между всички нас по благодатта на възкръсналия наш Спасител и Господ Иисус Христос“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай на председателя на храма отец Любомир и енорияшите му.

Той поздрави и кмета г-н Рачев и му благодари за това, че винаги посреща архиерея, когато той служи на територията на Община Септември. Владиката изтъкна и всегдашната му подкрепа към храмовете и енорияшите от общината и за неговата неподправена вяра, с която той свидетелства навсякъде своята преданост и покорност на Бога и на Светата Православна Църква. Епископът благодари и на кмета на града г-н Лютаков, че присъства и съмолитства на всяка негова служба в храма, с което двамата градоначалници доказват, че са достойни водачи на поверения им от Бога народ.

От името на жителите на Община Септември кметът г-н Рачев благодари на владиката за молитвената подкрепа, която винаги оказва на жителите на общината и му поднесе прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

13
Април
2018

Архиерейска света Литургия за Светли петък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„От твоя неизчерпаем извор, Богоблагодатна, ти ме даряваш, вечно бликайки потоците на твоята неизказана благодат; а понеже свръх нашето разбиране си родила Словото, умолявам те, ороси ме с твоята благодат, за да ти пея: радвай се, спасителна вода!“

Така Светата Православна Църква възхвалява Божията Майка в първия петъчен ден след славното Христово Възкресение. Тогава се отбелязва празникът „Пресвета Богородица - Живоприемни източник“. Той е свързан с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник". Така първият петък след Пасха се превръща в истински духовен празник за възхвала на тази, която роди Живата вода – Христос.

В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и енорийският свещеник при храма свещ. Спас Дичев.

На специално приготвен аналой беше поставена икона на празника и всички минаха да се поклонят на Пресвета Богородица - всечистата Застъпница на човешкия род и преблагословен Източник на Живата вода, Която тече в живот вечен - нейния Син и наш Господ Иисус Христос.

В края на службата дошлите в храма отново се поздравиха с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“ и отнесоха в домовете си радостта от пребиваването в Божия дом и молитвеното общение с Бога и Неговата пречиста Майка.

08
Април
2018

Вечерня в първия ден на Великден

В деня на Христовото Възкресение по обяд в катедрален храм "Успение Богородично" беше отслужено полагащото се богослужение, по време на което се чете Евангелието на различни езици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай то беше възглавено от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Много хора дойдоха в празничния ден да чуят отново благата вест за Христовото Възкресение. След като изпяха великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици - на църковнославянски, гръцки, руски, румънски и български език.

Духовниците отново изнесоха за поклонение светото Евангелие, иконата на Христовото Възкресение и Честния Кръст, като се поздравяваха с всички присъстващи в храма с пасхалния поздрав "Христос Воскресе!".

В края на службата владиката поздрави присъстващите с Празника на празниците и Тържеството на тържествата и благопожела Христовият мир да пребъде между нас.

[12 3 4 5  >>