kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
11
Юли
2024

Молебен по случай завършването на стажанти от ЦСПП- Пазарджик

На 11 юли в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай края на курса за първоначалната професионална подготовка на 124 стажанти от структурите на Главна дирекция „Национална полиция”, завършили обучение в Центъра за специализация и професионална подготовка - Пазарджик към Академията на МВР. Тържеството се проведе на пл. „Съединение“ в областния град, пред сградата на ОДМВР и РУП Пазарджик.

По традиция и по покана на ректора на Академията церемонията започна с молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от председателя на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града свещ. Спас Дичев и служащите в катедралата на града свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев. От името на обучаемите духовниците благодариха на Бога за успешно преминалия обучителен период и измолиха Неговата всесилна помощ и закрила над бъдещите пазители на закона в България. След това отец Спас поръси новоназначените служители на МВР и бойните им знамена със светена вода и преподаде над тях архипастирския благослов на митрополит Николай, благопожелавайки им мир, здраве и много лични и професионални успехи.

На събитието присъстваха кметът на града г-н Петър Куленски, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков, неговият заместник старши комисар Стойно Цветков, ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов, директорите на областните дирекции на МВР в Пазарджик, Стара Загора и Русе старши комисарите Даниел Луков, Красимир Христов и Пламен Първанов, директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Георги Гайков, зам-началникът на Военно окръжие Пазарджик майор Иванов, директорът на РДПБЗН Пазарджик комисар Ангел Ангелов, много близки и роднини на стажантите от цялата страна..

В края на церемонията, след като бяха наградени отличниците на випуска, завършилите положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

07
Юли
2024

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

На 7 юли се отбелязва паметта на светата великомъченица Кириакия – Неделя. Получила възпитание във вяра и добродетел, тази дивна Христова невеста се посветила на Бога и посрамила бездушните идоли и техните звероподобни служители, които опитали със заплахи и изтезания да я принудят да се отрече от Него. С Божията всесилна помощ тя преминала през всички мъчения и когато немощното човешко тяло свършило земния си път, чистата й душа отлетяла като небесна гургулица при своя небесен Жених.

В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Ракитово, посветена на великомъченицата, а и самият общински център, отбелязващ тази година 55 години от обявяването си за град.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит за празника беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храм „Успение Богородично” гр. Велинград икон. Иван Чалъмов и председателят на храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Стоил Лазаров и икон. Георги Марков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Костандово.

Клиросните песнопения бяха изпълнени от псалт Никола Антонов, ръководител на хор "Агия" при храм "Рождество Христово" гр. София.

Празнуващите деня на своята небесна закрилница енориаши с радост взеха молитвено участие в светата служба. Те с благоговение пристъпваха към образа на Божията угодница, черпейки от нея вдъхновение и сили за богоугоден живот.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на живеещите в града и околните населени места.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той произнесе слово за примера, с който както света Неделя, така и Всички български светии, чийто празник съвпадна тази година с деня на мъченицата, доказаха неопровержимо, че пътят на човека към райските селения е отворен и ходещите по стъпките на Спасителя и изкачващи се по стълбицата на добродетелта, на вярата, надеждата и любовта, по великата Божия милост се сподобяват с въжделеното за всяка човешка душа райско кътче.

Отец Боян изказа от свое ме и от името на своите събратя благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник за молитвената подкрепа и му поднесе живо цвете, засвидетелствайки своята и на повереното му паство синовна любов и почит към Високопреосвещения ни митрополит.

Празникът завърши с многолетствие.

На всички присъстващи беше раздаден от благословения обяд.

29
Юни
2024

Архиерейска света Литургия за празника на Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

Един от най-големите светийски празници в годишния богослужебен кръг на светата Православна църква и единствен, в чиято чест е определен постен период, е денят на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел. В 29-ия ден на месец юни всяка година своя храмов празник отбелязва и Баткунската света обител до село Паталеница, Пазарджишка духовна околия, носеща името на двамата апостоли.

Тази година празникът беше особено радостен за честните поклонници, дошли в обителта да се помолят на Христовите ученици, просветили цялата земя с проповедта на Евангелието. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, игумен на светата обител. В съслужение с него бяха духовниците от Доростолска епархия йеромонах Назарий - игумен на Каменски манастир "Възнесение Господне" с. Каменци и икон. Иво Георгиев - архиерейски наместник на Дуловска духовна околия, архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председател на храм "Св. Троица" с. Братаница, общ. Пазарджик. Молитвено участие в службата взеха йеромонах Йоаким от братството на манастира, икон. Стефан Димитров - епархийски съветник на Доростолска епархия, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча, монахиня Михаила от духовенството на Доростолска епархия, монахиня Злата и монахиня Фотиния от Калугеровския манастир "Св. Николай" с. Калугерово, общ. Лесичово.

Дворите на обителта от рано се изпълниха с боголюбиви поклонници, дошли от близо и далеч да потърсят небесната закрила и помощ на първовърховните сред апостолите, отдали живота си в служба на благовестието Христово. Сред тях бяха и народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова заедно със своя заместник г-н Стефан Димитров, кметът на общ. Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев и инж. Георги Делчев. Всички с едно сърце и уста участваха в светата служба, отпявайки песнопенията на светата Божествена Литургия.

В края на службата митрополит Яков се обърна към богомолците и ги приветства с „добре дошли“ в обятията на светата обител, щото заедно с нейното братство да отправят своята обща молитва към небесните й покровители и закрилници. Той се обърна към присъстващите със слово за достойнствата и подвизите на двете светила на вярата, озарили цялата вселена с добродетелите на православието и благопожела винаги да бъдем добри чеда на светата ни Църква, да имаме твърдата непоклатима вяра на св. ап. Петър и от нас да се излива Христовата жертвена любов, която изпълваше сърцето на св. ап. Павел, оставил ни един от най-висшите нравствени завети - химна на любовта.

Накрая митрополит Яков честити имения ден на имениците и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име честити празника на дошлите.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички.

След това пред храма беше осветен приготвения празничен корбан, раздаден на всички поклонници за тяхно телесно и духовно здраве.

През целия ден в светата обител се стичаше богомолен народ, просещ небесната закрила на двамата велики апостоли.

[12 3 4 5  >>