kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Май
2023

Водосвет за празника Възнесение Господне в град Септември

Светлият християнски празник Възнесение Господне се отбелязва с особена тържественост в град Септември вече повече от 100 години. По традиция всяка година на този ден се организира събор и се отслужва празничен водосвет.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тържественото последование беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Във освещаването на водата и молитвата за здраве и благоденствие на жителите на града и околните села с него съслужиха иконом Йордан Василев, председател на храмовете на града, и свещениците от населените места в общината прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара”, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен и свещ. Николай Ангелчов, председател на храм „Св. Георги“ с. Ковачево.

На богослужението, което беше отслужено на централната трибуна, присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-н Трендафил Величков, председателят на Общинския съвет в града г-н Кирил Тодорин, общински съветници, официални лица от общинското ръководство, както и повечето от кметовете на населени места в общината.

След службата отец Боян честити празника на всички. Той преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и благопожела на кмета и жителите на Септември уверено да вървят по небесната стълбица, озарена от стъпките на възнеслия се Спасител.

25
Май
2023

Спасовден - храмов празник в село Юнаците

В четвъртъка на шестата седмица след Възкресение Христово светата Православна църква отбелязва един от своите 12 големи Господски празници – Възнесение Господне. В тоя ден християните застават на Елеонската планина и съпреживяват чудното и дивно Христово възнасяне с плът на небесната висота, с което Той завърши Своето спасително дело и освети небесната пътека към Своето Царство.

В този ден своя храмов празник посреща едноименната църква в село Юнаците. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и новоназначения председател на храма свещ. Кръстьо Ненов. Молитвено участие в службата взеха досегашният председател прот. Йоан Иванов и прот. Атанас Кънев, служащ в храм „Св. Димитър“ с. Звъничево.

Преди началото на богослужението архиерейският наместник отслужи Последованието на въдворяване на нов свещеник в храма. Той прочете нарочните молитви и предаде ключовете, а с това и материалното и духовно владение на храма на новоназначения председател на Църковното настоятелство о. Кръстьо.

Службата беше уважена от кмета на селото г-н Стоян Кузев, който заедно със съжителите си отправи своите благодарности и молитви към Спасителя на света Христос, Който днес се възнесе на небесата, седна отдясно на Своя Отец и от там изпраща Своята небесна благодат на следващите стъпките Му към небесата.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той се обърна към вярващите със слово за празника, поощрявайки всички да вървят по небесната пътека, озарена от Христовите стъпки и възкачваща ни обратно в сладкия рай.

Наместникът поздрави новия енорийски свещеник и му благопожела да заведе поверените му души в Царството небесно. Отец Боян благодари на досегашния свещеник в храма отец Йоан, който заминава на служение в Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия, за неговата пастирска грижа и му пожела да бъде благо и спасително служението му на Божия виноград в този далечен от Родината ни край.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

От името на настоятелството и жителите на селото съпругата на кмета г-жа Кузева поднесе на свещениците прекрасни букети с цветя и им благодари за молитвите и подкрепата за Божия народ на селото.

След светата Литургия свещениците благословиха приготвения от кметството празничен обяд. Към тържеството се присъедини и кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, който поздрави присъстващите с празника на селото.

21
Май
2023

Архиерейска света Литургия и благослов за празника на Пазарджик

„Раненият на кръста Творец на слънцето и тварите те привлече като светла звезда сред небе от звезди и на теб първо царската власт възложи. Затова те възхваляваме, Константине царю най-благочестиви, заедно с Елена, майката богомъдра“ (Втори седален на Утренята)

На 21 май Христовата Църква почита светия боговдъхновен и избран измежду земните управници Божи съсъд цар Константин и неговата свята майка Елена, явили се наистина светилници, просветили цяла вселена с благочестието на вярата. Този ден е особено радостен за жителите на град Пазарджик, за чиито небесни покровители и застъпници боговенчаните и славни равноапостоли са избрани преди повече от 90 години. Днес своя храмов празник чества и едноименната църква в квартал Чиксалън в града.

Двойна беше радостта на енориашите и гостите на храма в този ден, защото да донесе бащинския благослов на Пловдивския митрополит Николай дойде неговият викарий – Знеполският епископ Арсений. Владиката беше посрещнат с прекрасен букет цветя, поднесен му от името на Църковното настоятелство и духовенството в храма. Той отслужи празничната света Литургия и благослови жителите и гостите на града.

В светата богослужба с архиерея съслужиха икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, икон. Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, секретарят на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Цар Борис-Михаил“ гр. Септември икон. Йордан Василев, председателите на градските храмове: на „Св. арх. Михаил“ прот. Витан Йорданов и на „Св. Георги“ прот. Петко Еленкин, служащият в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев, свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница, свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство и митрополитският дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храм „Св. Троица“ в с. Динката свещ. Димитър Милков и енорийският свещеник в празнуващия храм свещ. Стоян Стоянов.

Преди началото на светата Литургия епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец на Българската православна църква дванадесетгодишния Мартин. Новият църковнослужител прочете благословения откъс от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка зае своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храм „Св. Възнесение” гр. Пловдив под ръководството на г-жа Дорис Хофман.

Наред с многобройните богомолци, дошли да отдадат почит и благодарност към равноапостолното дело на свети Константин Велики и света Елена, службата уважиха кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-н Трендафил Величков, командирът на Военно окръжие Пазарджик подп. Петър Петров, г-н Георги Делчев, кметове на населени места, общественици и интелектуалци, както и много от верните християни на Пазарджик.

След св. Литургия по традиция църковното изпълнение се отправи на литийно шествие към централния площад “Константин Величков”. Там епископ Арсений отслужи благодарствен молебен и от името на всички пазарджиклии благодари на Всеподателя Бога за Неговата велика милост и закрила, която Той по молитвите на света Богородица и на светите равноапостоли Константин и Елена всякога дарува на жителите на град Пазарджик. Владиката изпроси Божията велика милост да ни пази от беди и прикани да стоим под сигурния и надежден Божи покров, за да бъдем защитени от всякакви злощастия.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

20
Май
2023

Вечерня за празника на светите равноапостолни царе Константин и Елена в Пазарджик

В навечерието на празника на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена в едноименния храм на Пазарджик беше отслужена възкресно-празничната Вечерня в чест на покровителите на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев от катедралата на града и енорийският свещ. Хрисант Хитов. Молитвено участие в богослужението взе другият свещеник в храма свещ. Стоян Стоянов.

По време на вечерната служба духовниците отслужиха и последованието на Петохлебието, изпросвайки от Всеподателя Бога мир, здраве, благоденствие и душевно спасение за жителите на град Пазарджик.

В края на службата отец Боян се обърна към църковното изпълнение със слово за достойнството на двамата светоуправници, чиито дела послужиха за прослава на Царя на царете, с което те увековечиха и своя живот и станаха пример за подражание и вдъхновение на всички. Отец Боян припомни, че две неща осмислиха подвига на светите царе – Христовият Кръст, който свети Константин видя на небето, а неговата свята майка намери и издигна из земята, както и послушанието на Христовата Църква, защото във време на обожествяване на земните царе те не на себе си, а на Бога принесоха полагащата се слава. Накрая наместникът изтъкна, че същите две неща се изискват и от нас, за да изпълним и ние смисъла на своя живот – да бъдем послушни чеда на родната ни Българска православна църква и да носим със смирение и доверие в Бога кръста, който Той е отредил за всеки един от нас.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над вярващите.

18
Май
2023

Свещеническа конференция в гр. Пазарджик

На 18 май съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик и прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово. Клиросните песнопения на светата служба изпълни прот. Станимир Минков, енорийски свещеник в храм „Успение Богородично” гр. Велинград. Молитвено участие в богослужението взеха голяма част от свещениците на Околията, воглаве със своя архиерейски наместник иконом Боян Кочев.

След като се причасти със светите Дарове, отец Петко прочете проповед за висотата и достойнството на свещеническото служение.

След богослужението свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси.

[12 3 4 5  >>