kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
23
Юни
2017

ПРЕДСТОЯЩО: Заупокойна света Литургия и панихида за епископ Дионисий в катедрален храм "Успение Богородично"

episkop DionisiiПродължават честванията по повод 180 години от построяването на катедралната църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

През месец юли се навършват 190 години от кончината на предишния епископ, служил в катедралата - Агатоникийския епископ Дионисий. Той се представя пред Господа на 21-и юли 1827 година и е погребан в параклиса "Св. Архангели", намиращ се в катедралата.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай на 22-и юли (събота) в храма ще бъде отслужена заупокойна архиерейска света Литургия. След нея на гроба на епископ Дионисий ще бъде отслужена панихида.
 
За първи път ще бъде открит гробът след  укрепването му и поставянето на стъклена витрина. Той е един от малкото запазени, където може да се види древната традиция на погребение на архиерей в седнало положение.
 
Приканваме жителите и гостите на град Пазарджик да се съберем и заедно да отправим молитвите си към Всеподателя Бога за упокоение душата на усърдния Божи служител.
18
Юни
2017

Неделя на Всички български светии в гр. Пазарджик

Във 2-а Неделя след Петдесетница Светата Църква почита паметта на Всички български светии. В този празничен ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия и енорийският свещеник в катедралата свещ. Любомир Чавдаров.

Много от енориашите пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово за светостта и завърши: „Богата е нашата любима Родина на Божии угодници – най-голямото наследство, оставено ни през вековете. Те непрестанно предстоят пред лицето на Бога и ходатайстват за нас. Няма какво друго да кажа, освен: всички български светии, молете Бога за нас! Всички български светии, закриляйте нашите домове и чеда и просете за нас милост, здраве и душевно спасение! Всички български светии, давайте ни всякога разум да ходим по вашите стъпки, та и ние като вас да наследим вечния живот“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника.

Тържеството завърши с многолетствие, след което архиереят раздаде нафората и преподаде своето благословение на всеки един от присъстващите.

11
Юни
2017

Освещаване на нов параклис в град Пазарджик

Великата Божия милост се изля преизобилно над жителите на град Пазарджик в следобедните часове на 11-и юни 2017 година. С благословението на Пловдивския митрополит Николай беше осветен новоизграденият параклис, посветен на най-големия молитвен застъпник за българския народ пред Бога – преподобния и богоносен наш отец свети Иван Рилски Чудотворец. Параклисът се намира в храм „Св. вмчк Георги“ в града.

Последованието беше отслужено от Константийския епископ Яков, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия по време на вечерното богослужение. С него съслужиха йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Вмчк Георги“, прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма, свещ. Тодор Траянов, председател на храм „Св. Димитър“ гр. Пещера, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик и прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия.

След като прочете молитвата „Сега отпускаш Твоя раб, Владико...“ епископ Яков прикани многобройните присъстващи на службата и при общогласно пеене на тропара на светеца всички се отправиха към параклиса, който не можа да побере дошлите. Там архиереят отслужи водосвет, по време на който прочете и специалните молитви за освещаване на параклис.

В края на службата епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово на възхвала на преп. Иван Рилски и завърши: „Няма да изброявам поименно всички, дали част от себе си за изграждането и благоукрасяването на този прекрасен Божи дом. Нека Бог и свети Иван им въздадат за доброто дело. Днес ние пишем новата история на Православната Църква – един ден нас няма да ни има, но параклисът ще остане до Второто Христово пришествие. От днес натам тук всекидневно ще идват хора, просещи закрилата на светеца, И сигурен съм, че той няма да върне нито един от тях, както винаги сме чувствали неговата силна и бърза помощ“. От името на църковното настоятелство и енориашите на храма прот. Петко Еленкин подари на архиерея прекрасен букет, а той от своя страна пожела всички ние да се превърнем в цветя от Божията градина.

Духовното тържество завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

11
Юни
2017

Неделя на Всички светии в град Пещера

На 11-и юни, 1 Неделя след Петдесетница – на Всички светии, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков-втори викарий на Пловдивския митрополит отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. Димитър“ гр. Пещера. С него съслужиха свещеноиконом Любомир Траянов, архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, свещ. Тодор Траянов, председател на храма, прот. Димитър Калайджиев, председател на храм „Св. Апостоли“ гр. Пещера, свещ. Димитър Василев, председател на храм „Св. Петка“ гр. Пещера, свещ. Паун Николов, председател на храм „Св. Димитър“ с. Исперихово и прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия.

Много жители на града се бяха събрали в прекрасния храм да посрещнат архиерея и се помолят заедно с духовниците за благоденствието на града. С едно сърце и една уста те изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово за носенето на своя кръст. Той благодари на свещениците от околията и техните енориаши за топлото посрещане и завърши: „Днес за пръв път дойдох да служа в този китен град и усетих топлината на братската любов и Христовия мир, който пребъдва между вас. Пазете това наследство, завещано ни от Спасителя, не се поддавайте на дяволските изкушения, които искат да ни разделят едни от други. Слушайте и следвайте своите пастири и архипастири, та в Съдния ден всички да чуем заветните думи, които чу разбойника на кръста: „Днес ще бъдеш с Мен в рая!“.

Епископът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички жители на Пещерска духовна околия.

Празникът завърши с многолетствие.

09
Юни
2017

Водосвет по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 9-и юни 2017 г. в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършването на стажантите от курс КЕ-48 на Главна дирекция „Национална полиция“.

По покана на ректора на Академията и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай церемонията започна с водосвет, отслужен от Константийския епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха прот. Боян Кочев-секретар на Околията, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик и свещ. Васил Махалджийски от храм „Св. Николай” гр. Ветрен. Епископ Яков поръси стажантите и бойните знамена на Академията със светена вода и пожела на всички здрави и достойно и благодатно служение в полза на Отечеството ни.

След това с отличия бяха наградени отличниците на випуска. 

В края на церемонията стажантите положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

На тържеството присъстваха заместник-министъра на МВР г-н Стефан Балабанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, ректорът на Академията старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, директорът на ОДМВР Пазарджик Йордан Рогачев, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, заместник-кметът на Община Пазарджик г-н Петър Петров, служители на МВР и гости на празника.

[12 3 4 5  >>