kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Май
2020

Архиерейска света Литургия за светите равноапостолни царе Константин и Елена и молебен за празника на град Пазарджик

На 21 май светата Православна църква почита светите равноапостолни царе Константин и Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Пазарджик. По традиция празникът на града започна с тържествена света Литургия в едноименната църква в града, която на този ден отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше отслужено от неговия викарий – Константийския епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджик. С архиерея съслужиха секретарите на Архиерейско наместничество град Пазарджик прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, служащите в катедралата на града „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещеноиконом Петър Каръков, енорийският свещеник в него свещ. Стоян Стоянов и монах Дамян, брат на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“.

На службата присъстваха областният управител г-н Стефан Мирев, кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, общински съветници, кметове на населени места, общественици и интелектуалци.

В края на службата владиката честити имения ден на всички, носещи имената на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена и празника на всички пазарджиклии. Той благопожела, по светите молитви на закрилниците на богоспасаемия ни град, Господ да ни пази от всякакви беди и злини, да ни дава ум и разум, да ни направлява и напътства по благодатния и спасителен път, който ще ни отведе в царството Божие. Архиереят призова да бъдем твърди и непоколебими във вярата си и да издигаме молитвата си към нашия небесен Отец, та да можем с лекота да преминаваме през всички изпитания и да бъдем победители до край, та и ние да оставим на чедата си тази вяра, която сме наследили от дедите си и така и нашият любим град да процъфтява през вековете.

След литургията с традиционното за този ден литийно шествие църковното изпълнение се отправи към централния площад на Пазарджик „Константин Величков“, където епископ Яков отслужи молебен за здраве и благоденствие на жителите на града.

06
Май
2020

Архиерейска света Литургия за празника на свети великомъченик Георги Победоносец в град Пазарджик

На 6 май светата Православна църква чества един от най-почитаните мъченици за Христовата вяра – свети великомъченик Георги Победоносец. Красивият, умен и способен младеж бил издигнат от император Диоклетиан за член на държавния съвет, но когато трябвало да избира между християнската вяра и светската власт, чест и слава, младият по години, но мъдър по ум и смел по сърце воин без колебание отхвърлил земните почести, за което бил удостоен с небесни. Светецът и досега от небесата помага на пристъпващите към неговата победоносна закрила.

В този ден своя храмов празник отбеляза едноименната пазарджишка църква. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взе прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма.

Енориашите и гостите на храма с искрена вяра в победоносната сила на Христовия мъченик се поклониха пред неговия образ и измолиха застъпничеството му пред Бога в дните на изпитания. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха радостта от празника, изричайки с едно сърце и едни уста Господнята молитва.

По време на причастния беше почетена проповед върху живота на свети Георги.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово на възхвала на чудния подвиг на светеца. Архиереят издигна молитва към великия Христов Победоносец да измоли за всички душевно и телесно здраве, да ни пази и закриля от всяко зло и да ни дава сили, да можем като него ревностно, без колебание да отстояваме своята вяра в Христа. Владиката обърна внимание на това, че нито хули, нито подигравки, нито мъчения отклонили Христовия воин от вярата му в Спасителя, което било и изпълнение на Христовите думи „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил…първо Мене гониха, после и вас ще гонят“ и „който претърпи докрай, ще бъде спасен“. Епископ Яков призова да имаме същото упование, същата вяра в Бога, която може да помага на ближните и дори мъртви да възкресява и така да придобием поне частица от онези добродетели, чрез които светецът заслужи Царството небесно. Накрая той благопожела всички ние да вървим без страх, без съмнение по пътя на вярата, без нищо да ни отклонява от този благодатен и спасителен път, който ни води към Христа.

Епископът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички енориаши и гости на храма. Той честити имения ден на всички, носещи името на светия великомъченик Георги с пожелание делата им да светят както тези на техния небесен покровител.

От името на свещенослужителите, църковното настоятелство и енориашите на храма отец Петко подари на владиката и служащите по един прекрасен букет с цветя и благодари на епископ Яков за всегдашната му молитствена подкрепа.

Празникът завърши с многолетствие.

[12 3 4 5  >>