kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
08
Ноември
2019

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2019 година"

За шеста поредна година Културно-просветният отдел при Пловдивска Света Митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство, честван всяка година на 21 ноември.

На 5 ноември 2019 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия. В рамките на обявения срок пристигнаха 71 детски творби на ученици, по-голяма част от които изучаващи предмета "Религия".

Разглеждането и класирането на получените произведения се състоя на 6 ноември 2019 г. от комисия в състав:

1. Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков

2. Протойерей Боян Кочев

3.Свещеник Димитър Попов

4.Свещеник Димитър Пеев

5. Монах Дамян

6. Презвитера Румяна Зяпкова

7. Презвитера Милена Кочева

Класирани бяха общо 38 творби. Отличените рисунки, есета и стихотворения бяха изпратени в Пловдивска Света Митрополия за втория кръг на конкурса на 08.11.2019 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. Участниците ще бъдат наградени след богослужението в деня на празника Въведение Богородично лично от Константийски епископ Яков.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!

08
Ноември
2019

Архиерейска света Литургия за Архангеловден в град Пазарджик

„Архистратизи на небесните войнства, молим ви винаги ние, недостойните, с вашите молитви да ни оградите под крилата на вашата невеществена слава, съхраняващи нас, прекланящите се и прилежно викащи: избавете ни от беди като чиноначалници на горните сили“

С този тропар светата Православна църква възпява всеки понеделник през годината безплътните небесни сили. Особена почит тя им засвидетелства в осмия ден на месец ноември, когато ги възхвалява ведно с воеводата на Ангелското войнство, най-бляскавото светило сред ангелските ликове, великия Архистратиг на Небесната църква – свети архангел Михаил. Застанал начело на ангелските полкове против дишащия злоба прегорд Денница, той сринал него и поддръжниците му от Небесните висоти в преизподнята. В този светъл ден своя храмов празник посрещна и църквата „Св. арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи празнична Архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев, председателят на Църковното настоятелство към храма протойерей Витан Йорданов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в светата богослужба взеха енорийският свещеник Петър Шопов, свещ. Сидер Димов от храм ''Св. Петка'' гр. Пазарджик и монах Дамян, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ с. Паталеница.

Енориашите и гостите на храма с радост посрещнаха своя архиерейски наместник и участваха от цялото си сърце в светата служба. Боголюбивите християни бързаха да се поклонят на храмовата икона, молейки предстоятеля на ангелските сили, за душевно и телесно здраве и спасение.

В края на светата Литургия епископ Яков честити празника на председателя на храма, неговите енориаши и всички присъстващи. Той измоли цялата небесна ангелска Църква, която непрестанно слави Бога, винаги да ни закриля от нападенията на поднебесните духове на злобата. Архиереят призова да си спомним, че към всекиго от нас при Светото Кръщение Бог е привързал по един ангел-хранител и благопожела никога да не ги огорчаваме и посрамяваме. Той завърши: „Да помним, братя и сестри, че Небесната Църква непрестанно живее и пребивава със Земната – и с молитвите си, и непосредствено. Ден и нощ ангелските войнства бдят над нас и ни пазят от козните и примките на дявола и неговите слуги. И когато душата на човека излезе от тялото, тя също бива посрещана от ангелските войнства, които я поемат и понасят към Небесното Царство, към Небесната Църква, където да бъде вселена според добрите си дела. Да бъдем благодарни на ангелските чинове за непрестанната им подкрепа; да благодарим на своя ангел-хранител, който неуморно изпълнява възложената му от Бога отговорна задача да пази нашето тяло и нашата душа от всяко зло. Да не си позволяваме нито с дело, нито с дума, нито с мисъл дори да го огорчаваме и прогонваме от себе си. Да не лъжем, да не интригантстваме, да не клюкарстваме, да не се преструваме на праведници, бидейки грешни човеци, защото така натъжаваме нашия ангел. Нека си даваме сметка, че той навсякъде е длъжен да ни последва и да внимаваме къде ходим, как пребиваваме, какво говорим, какво вършим, за да не го наскърбим. Единствената цел на нашия ангел е да доведе един ден нашата душа до Царството Божие. Да поднесем на Бога нашето покаяние, да водим според силите си живот, съгласен с Евангелието, да залягаме да вършим добри дела. Така ще зарадваме ангела си, така и той ще ни зарадва в часа на нашата смърт, поемайки душата ни в своите обятия и понасяйки я към Царството Небесно“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на отец Витан и енориашите на храма и поздрави всички именници.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

03
Ноември
2019

Архиерейска света Литургия за ✝5 Неделя след Неделя подир Въздвижение в град Пазарджик

На 3-ти ноември, ✝5 Неделя след Неделя подир Въздвижение, в катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащите в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма се събраха в Божия дом да съмолитстват с духовниците и изпросят от Владичицата на света – Пресвета Богородица да приеме тях и семействата им под своя небесен Майчински Покров. Всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо разказа за богаташа и бедния Лазар и задгробната участ на техните души, свидетелстващ ни за безсмъртието на човешката душа и нейното съзнателно съществуване и след смъртта на тялото.

В края на литургията епископ Яков се обърна към народа и каза: „Във вчерашния ден светата Църква ни призова да вярваме в безсмъртието на човешката душа. Тя ни напомни, че нашият Господ Иисус Христос възкръсна от мъртвите и чрез смъртта Си смъртта победи и така беше отключен раят за всеки един човек, който е достигнал до истината. Всички ние, които сме в дома Божий, сме достигнали до истината, но това не е достатъчно. Както казва Евангелието: „Вяра без дела е мъртва вяра“. Когато погледнем, дали сме сторили добри дела, излезли от сърцето ни, а не да сме ги сторили, за да угодим на човеците или за да ни похвалят, или за да видят колко добри сме ние, дали тези дела ще ни бъдат достатъчни, за да можем да достигнем до спасението си. Нека вярата ни да не бъде лицемерна, да не е празна, да не е водена от користни цели, а да бъде чиста, благодатна, спасителна, та с нея до достигнем до истинското познание на Бога и да се спасим.

Ако се огледаме около себе си, ще видим как бесовете унищожават нашите деца, а и нас самите, как ни подлъгват, нашепвайки ни уж добри помисли, а зад всичко това се крие уловката на сатаната, целта на когото е да погуби всекиго от нас, никой да не изпълни с чиста вяра сърцето си и да му се поклоним и да му служим. Вижте младите, пък и не само те, как всекидневно умовете ни се промиват с реклами да живеем само за мига. И ако се опитаме да възпрем някого от някой грях, той ни казва „Живей за мига“. Наистина, нашият живот е само един миг – хиляда години са един ден и един ден е хиляда години за Бога; и когато този миг отмине и ние сме живели за мига, а не за доброто, не за ближния, не за Бога, то какъв отговор ще даде човек, когато се изправи пред Божието съдилище? Страх ме е да си помисля, какво би се случило, ако един ден някой щракне копчето и спре интернет-сигнала – тази бесовщина, която обработва и убива мозъка ни, която ни влияе отрицателно, която ни командва и ангажира постоянно ума ни да видим какво става там, в интернет, вместо да го издигаме към Бога, вместо да помислим нещо добро, да помогнем на ближния. И когато спре сигналът, какво ще правят нашите деца, станали вече зависими от него? Какво ще прави всеки от нас, когато не може да влезе ден, два или три във своя Фейсбук, например? Нашите деца, които не могат минута-две без него, които отиват да се видят, седят едно срещу друго и си пишат, защото не могат да си отворят устата и да поприказват човешки с приятелите си? Какво ще стане, ако това им се отнеме? Даваме ли си сметка, че децата ни биха посегнали дори на живота си в този момент! Защо – защото не биха могли да „живеят за мига“. Колко често чуваме децата ни да заявяват „Не ми пука!“. А човек, който не го е грижа за нищо и за никого, е стигнал до най-голямото стъпало на греховете – гордостта.

Братя и сестри! Нека се замислим какво можем да направим, как можем да спрем тази бесовщина. Защото това е днешният Вавилон, когато сърцата ни са изпълнение с гордост и не ни е грижа за нищо. Моля Всеподателя Бога да „смеси езиците“, както някога, да предпази децата ни и всички нас, за да можем и това изпитание на времето да го преминем достойно, с опазена чиста съвест, чисто сърце, с вяра, с надежда, с любов. За да можем и ние да оставим нещо на поколенията, да предадем на децата си нещо добро, както нашите родители предадоха на нас. Тежки са времената, но Евангелието казва: „Портите адови никога няма да надделеят!“. И още по-силно казва Господ: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света!“. Да бързаме да очистим сърцата си, да придобием чиста вяра! Нека чрез молитвите си да просим помощ от Бога да закриля децата ни, да ни предпазва от поднебесните сили, от всякакви изкушения, за да можем и ние да достигнем до спасение, вървейки по благодатния и спасителен път. Моля и света Богородица - нашата небесна Майка, Молитвеница, Закрилница, Ходатайка, да пази нашите дечица от всяко зло, да закриля и пази всички нас под нейния широк Покров! Нека Господ преизобилно да излее Своята благодат над всички, над всеки град, над всяко село, да ни дава ум и разум и чиста, силна вяра и така онова, което през вековете е достигнало до нас, да го пренесем до бъдните поколения, та и нашите деца да могат да вкусят от чистата Лоза, от чистия Лозов сок, Който е Животът на света, Живецът и без Него всичко погива“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи и призова, както той се моли за нас, така и всички ние да се молим за него, та укрепявайки се един другиго с молитва, да следваме своя архипастир по пътя на спасението.

Накрая беше провъзгласено многолетствие, изпято от всички.

27
Октомври
2019

Архиерейска света Литургия за ✝7 Неделя след Неделя подир Въздвижение в град Ракитово

Денят 27-и октомври, ✝7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, се превърна в истински празник в родопското градче Ракитово. Повод беше двадесетата годишнина от свещеническото ръкоположение и въдворяването на прот. Стоил Лазаров за председател на храма на града „Св. Неделя“.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай светата служба беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров, служащите в град Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“, прот. Станимир Минков, служащ в катедрален храм „Успение Богородично“, служащият в пазарджишката катедрала „Успение Богородично“ свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе свещ. Александър Георгиев, служащ в храм „Св. Троица“ гр. Велинград

От ранно утро верният Божи народ се събра в храма, за да посрещне архиерея. Облечено в народна носия дете поднесе на епископ Яков живо цвете в знак на благодарност за неговата съпричастност с грижите и радостите на енориашите при храма. През време на литургията вярващите отправяха своите молитви ведно с духовниците за своето, на своя пастир отец Стоил и на своите близки телесно здраве и душевно спасение. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо ни чудното изцеление на кръвоточивата жена и възкресяването на 12-годишната дъщеря на началника на синагогата Иаир от нашия Господ Иисус Христос.

В края на литургията епископ Яков благодари на Бога, че настави стъпките ни в този празничен ден към светия храм в град Ракитово, където да се съберем повече от двама и трима в името Господне, да съучастваме в духовната радост на жителите на града и да засвидетелстваме своята братска любов и признателност към отец Стоил. Той припомни евангелските думи, които Христос днес каза на кръвоточивата жена: „Твоята вяра те спаси!“ и посочи чистата вяра на отец Стоил, която пълни всяка неделя дома Господен с богобоязливи души и спасява не само него, но и неговото паство. Владиката поздрави председателя на храма за неговия празник и му благопожела все така ревностно да следва Бога и да бъде пример за своите пасоми, които са най-голямата радост за всеки свещеник.

Архиереят подари на отец Стоил от свое име и от името на свещенослужителите от Пазарджишка духовна околия икона на Божията Майка и му благопожела тя да бъде негова непрестанна Застъпница и Покровителка в усърдното му и достойно служение на Господнята нива. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай лично над отец Стоил и над всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство и миряните на отец Стоил беше подарена икона на света Богородица, свещенически нагръден кръст и кандило. Децата от училището в града, изучаващи предмета „Религия-Православие“ поздравиха своя енорийски свещеник с прекрасни стихчета, благодарейки му от името на жителите на града за неуморните грижи, които той полага за Христовото стадо.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

[12 3 4 5  >>