kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
19
Октомври
2021

Съборна света Литургия за празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец в храм „Св. Георги” гр. Пазарджик

На 19 октомври светата Православна църква почита „покровителя на българския народ”, „целителя на недъзи”, „просветителя на заблудените”, „водителя към Царството Небесно”, „онзи, който за всички е всичко за спасение” – преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Георги” град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Петко Еленкин, енорийския свещеник отец Николай Ангелчов и свещ. Спас Дичев от катедралата на града. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник прот. Манчо Манчев.

Вярващите пристъпваха към образа на светеца, сърдечно му благодаряха за небесната помощ и просеха закрила и застъпничество за нашето Отечество. В края на утренята всички единогласно изпяха тропара на светеца „Oснова на покаяние, пример на умиление, образец на утешение и на духовно съвършенство бе твоят равноангелски живот, преподобни! Като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи, отче Йоане, моли Христа Бога за нашите души!”. По време на светата Литургия верният Божи народ единомислено изповяда Символа на вярата и каза Господнята молитва.

В края на службата отец Боян честити празника на присъстващите. Той обърна внимание на това как ние търсим сродни нам хора, със сродни интереси, с които да общуваме, така и когато търсим светиите и сме сродни с тях, имайки в душите си техните добродетели, те с радост ни приемат и помагат. Наместникът изказа своята увереност, че ако пазим в сърцата си завета на свети Йоан и пристъпваме към него, той няма да се отвърне от нас, а ще ни изпрати небесната си помощ.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми.

Празникът завърши с многолетствие.   

След службата присъстващите се отправиха към намиращия се в храма параклис, носещ името на свети Йоан Рилски Чудотворец, където беше отслужен молебен и отправена молитва към светеца да пази България и българския народ от всяко зло обстоятелство, да благослови църковните пастири с усърдие за душеспасението на пасомите и да дарува на всички нужното за достигане на спасение, взаимна любов и единомислие.

18
Октомври
2021

Празнична вечерня с Акатист към преп. Йоан Рилски Чудотворец в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

„О, велики Иване, Рилски Чудотворче! Приеми тази наша малка похвала и моли се за нас пред Господа да ни изпрати отгоре Своята милост и ни научи на истинско покаяние; моли Го да избавя твоята родна страна от всички видими и невидими врагове и да я запази непорочна в Православната вяра! Моли Го да дарува благодатен живот на целия наш народ, та спасени чрез твоето непосрамващо ходатайство, да пеем Богу вечно: Алилуя!” (Кондак 13 от Акатист на св. Йоан Рилски)

В навечерието на празника на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена празнична вечерня с акатист към Рилския Чудотворец, най-големия пазител и закрилник на българския народ.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство и свещ. Хрисант Хитов от пазарджишката църква „Св. св. Константин и Елена”.

Честните богомолци взеха дейно участие в службата, отпявайки песнопенията и молитвословията на светата богослужба. След прочитане на молитвата „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвел пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ – Израиля!”(Лука 2:29-32), людете на новия Израил – верните християни се събраха в центъра на храма около поставената на нарочен аналой икона на светеца. Духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички единомислено отпяваха припевите и възхваляваха Бога и Неговия угодник.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той произнесе слово за добродетелите на свети Йоан, усърдния застъпник на търсещите го, който никога не се е отвръщал от ония, които през дните на земния му живот са идвали при него със своите скърби. Отец Боян отбеляза още, че свети Йоан е пълен с небесни богатства и когато ние осъзнаем своята духовна бедност и пристъпим към него, той ще ни обогати със своята бащинска благословия. Но за да се окажем достойни негови чеда, отец Боян призова да пазим в сърцата си завета на светеца и изпълняваме оставените ни от него наставления – да пазим светата вяра непорочна, без да я примесваме с чужди и различни учения, да имаме послушание на Христовата Църква и да живеем единодушно и единомислено.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от цялото църковно изпълнение.

17
Октомври
2021

✝ 4 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик

 "Пазим без нововъведения всички с писание или без писание установени за нас църковни предания, едно от които е за иконописта. То е съгласно с проповедта на евангелската история и служи за уверение в истинското, а не въображаемо въплъщение на Бога Слово и за други подобни ползи. Защото, когато едни неща се показват чрез други, те несъмнено се уясняват едно чрез друго. Това е така, ние, ходейки като по царски път и следвайки от Бога внушеното учение на светите наши отци и преданието на Вселенската църква (пък знаем, че тя е на Духа Свети, Който пребъдва в нея), с пълна достоверност и грижливо изследване определяме: честните и свети икони, нарисувани с шарки и направени от дребни камъчета и от друго годно за такава работа вещество, да се поставят тъй, както изображението на честния и животворящ Кръст, в светите Божии църкви, върху свещени съсъди и одежди, на стени и на дъски, в къщи и по пътища, - както иконите на Господа, Бога и Спасителя нашего Иисуса Христа, и на непорочната Владичица наша света Богородица, така също и на всички свети и преподобни мъже. Защото, колкото по-често те биват гледани изобразени на иконите, толкова повече онези, които ги гледат, биват подтиквани да си спомнят и да обичат първообразите, да ги почитат с целуване и почтително поклонение, - не с истинкото богопоклонение, което, според нашата вяра, подобава само на божественото естество, но почитане като онова, с което се отдава чест на изображението на честния и животворящ Кръст, на светото Евангелие и на други светини чрез кадене тамян и поставяне свещи, - какъвто благочестив обичай имало и у древните. Защото честта, отдавана на образа, минава върху първообраза, и който се покланя на иконата, покланя се на съществото на изобразения на нея. Така се потвърждава учението на светите наши отци, сиреч преданието на Вселенската Църква, която открай до край земя е приела Евангелието". (Догмат на триста шестдесет и седемте свети отци на Седмия вселенски събор в Никея през 787 г.)

В днешната ✝4 Неделя след Неделя подир Въздвижение спомняме живота и делото на светите Отци от VII Вселенски събор, победили ереста на иконоборството и възстановили богооткровеното почитане на светите икони. В знак на тази победа над поднебесните сили на злобата бил установен и празникът Тържество на Православието, отбелязван от тогава неизменно в първата Неделя от Великия пост.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение със служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

С благодарност към делото на Отците от проведения през 787 година в Никея събор верният Божи народ издигаше молитвите си пред иконите в храма, въздавайки със сърцата си поклонение на изобразените на тях светии и устремявайки мисления си взор към населяваното от тях Царство небесно.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво, спомнящо една от основополагащите за вярата ни притчи, разказана от нашия Господ Иисус Христос – за четирите вида почва на човешките сърца, върху която пада семето на Божието слово и даваща или не добри плодове според готовността си да приеме и даде възможност на това слово да даде своя Божествен плод.

В края на службата отец Боян прочете проповед за Седмия Вселенски събор и неговото значение. Той обърна внимание на това, че всяка икона е светиня и заставайки пред нея, невидимо пред нас застава изобразения на нея светец, готов да чуе нашите молитви и просби. Наместникът прикани често да обръщаме взор към светите образи и да общуваме молитвено с тях, та да получим от светите Божии угодници просвещение и утвърждаване във вярата, благочестив живот и сили за борба във всеки един ден. Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите.

След службата духовниците осветиха дарената от благочестиви християни нова Богородична света Плащаница, пред която в навечерието на храмовия празник на катедралата – Успение Богородично да бъде отслужвано опелото на Божията Майка и да бъдат принасяни пред нейния образ песнопения и молитвословия.

С благословението на митрополит Николай отец Боян преподаде над енориашите архипастирския благослов и на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, който преди няколко дни отбеляза своя имен ден и освети най-новия храм на Доростолската епархия – църквата „Св. Николай Чудотворец” в с. Межден. Митрополит Яков изпрати за благословение над вярващите в Пазарджишка духовна околия ризата, с която освети храма и късчета от която отец Боян раздаде на всички присъстващи.

14
Октомври
2021

Преп. Параскева - Петка Търновска. Съборна света Литургия за храмовия празник на едноименната църква в гр. Пазарджик

На 14 октомври светата Православна църква почита дивната Божия угодница, просияла със своя свят живот и изпълваща с вяра сърцата на християните по целия свят с чудесата си – преподобната Параскева–Петка Епиватска. В този ден своя храмов празник отбелязва и църквата в град Пазарджик, носеща името на тази невеста Христова.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Димитър Баташки. Молитвено участие в службата взеха енорийските свещеници прот. Димитър Христев, свещ. Сидер Димов и свещ. Станой Карамитров, председателят на храм „Св. арх. Михаил” гр. Пазарджик прот. Витан Йорданов, свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града и свещ. Петър Баташки, председател на храм „Св. Атанасий” с. Мало Конаре.

Преди началото на светата Литургия наместникът отслужи последованието на Петохлебието, като измоли Божията милост и благост над енориашите и гостите на храма и техните семейства.

Непрестанният проливен дъжд и многократното спиране на електричеството не нарушиха, а още повече засилиха молитвата на присъстващите. С едно сърце църковното изпълнение отпяваше литургийните песнопения и молитви. С благодарност всички прекланяха главите и сърцата си пред преподобната закрилница на енорията и просеха нейната по-нататъшна небесна помощ. Верния Божи народ единомислено изповяда Символа на вярата и каза Господнята молитва.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на присъстващите. Той припомни житието на света Параскева, обръщайки внимание на това как тя презря земната младост, красота и богатство, за да се украси с вечните такива и пребъдваше като младенец с чиста от грехове душа, украсена с добродетели и богата с истинната християнска вяра. Наместникът призова да не се отдаваме на удоволствия и безгрижие, за да не привързваме с това сърцето си към земното, а по примера на света Петка да обикнем поста, молитвата и делата на любов към ближния, та и ние да достигнем святост. Той изтъкна доказаната с живота на светицата сила на Божието слово, по думите на което „няма мъжки пол, ни женски” и прикани всички ние да имаме него и вдъхновените от него жития на светиите за пример в живота и от там да черпим сили, да търсим вдъхновение и отговор на всичките си въпроси. Така, следвайки и изпълнявайки и ние според силите си евангелските заповеди, и ние ще бъдем като преподобната наша майка Параскева светилници на Божията правда и сила.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите пасоми. Той честити и имения ден на носещите името на света Параскева-Петка Българска.

Празникът завърши с многолетствие.   

01
Октомври
2021

Покров на Пресвета Богородица. Съборна света Литургия за храмовия празник на църквата в с. Мененкьово

В първия ден на месец октомври православните християни честват небесната закрила на Пречистата и Преблагословена Дева Мария, Майката Божия, явена във Влахернската църква, когато свети Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний се удостоили да я видят как разпростира над нас Своя покров, за да ни защити, да ни избави и запази невредими от всяко зло. В този празничен ден енориашите и гостите на църква "Покров Богородичен" в с. Мененкьово отбелязват своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджика духовна околия свещ. Димитър Пеев, председателят на храма свещ. Николай Генев и председателят на храм „Св. цар Борис Михаил” гр. Септември ик. Йордан Василев. Молитвено участие в службата взе прот. Димитър Иванов, председател на храм „Св. арх. Михаил” с. Виноградец.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога Неговата велика милост над жителите на селото.

Енориашите и гостите на храма единомислено издигаха благодарните си сърца към нашия Господ и Неговата свята Майка. Всички се включиха с голяма радост в литургийните песнопения и молитвословия.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити храмовия празник. Той произнесе слово за майчината любов и грижа, които света Богородица оказва ден след ден над верните последователи на нейния Син. Наместникът призова всички да й подражаваме с дела на любов, смирение, кротост, търпение, защото само с делата си ще докажем, че я имаме за своя грижовна Майка и истински я обичаме.

Председателят на храма о. Николай благодари на наместника и другите свещеници от свое име и от името на повереното му паство за братското съслужение и молитвена подкрепа.

Накрая беше изпято многолетствие.

След светата богослужба беше отслужен празничен водосвет, в края на който отец Боян прочете коленопреклонна молитва и се обърна към Божията Майка никога да не секва нейната закрила към православните християни.

[12 3 4 5  >>