kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
22
Февруари
2018

Велико повечерие с четвърта част от канона на св. Андрей Критски в храм "Св. Георги" гр. Пазарджик

На 22 февруари в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ гр. Пазарджик с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Велико повечерие с последната, четвърта част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник в него прот. Манчо Манчев, председателят на храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници в него прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, служащият в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев и енорийският свещеник в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик свещ. Петър Шопов.

За поредна вечер верният Божи народ се събра в дома Господен да отправи своите сърдечни молитви към своя Създател и Спасител, усърдно викайки към Него: „Господи, помилуй!“. Всички единомислено преклониха главите и коленете си пред Всеподателя Бога, изпросвайки прошка за своите съгрешения.

След поклонението пред иконите в края на повечерието епископ Яков благодари на дошлите за молитвената подкрепа и каза: "Чухме в евангелското четиво, че няма баща, на когото синът му да поиска хляб, а той да му даде камък. Когато искаме и ние от Бога, Той много повече от един людящ баща ще даде благопотребното на нас, които имаме нужда. От нас се иска само да отидем, да застанем пред вратата на Бога, да почукаме и да се разкаем от сърце за стореното, с което сме се показали като непослушни чеда. Четири дни поред ние се събирахме в храма, за да събудим душата си от греховния сън, та чисти да пристъпим към тайнствотона светото Причастие.От утре започва и четенето на акатиста към пресвета Богородица, с който ще прибегнем и към нейното застъпничество и помощ, тя, като милостива Майка, да даде на всеки един от нас истинско покаяние, истинско очистване и облагородяване на сърцето, изпълвайки го с желание да служим на Бога и с любов към ближния. С такава именно любов трябва да се стремим да изпълваме сърцата си, в никакъв случай да не допускаме там да се загнездва омраза към когото и да било. Защото и самите ние често грешим против брата си, наскърбяваме го, обиждаме и разочароваме. Нека след като осъзнаем грешката си, да бързаме да си поискаме прошка и също така да бързаме да простим. Тогава никога няма да настъпи разделение в семейството, тогава ще живеем в мир с всички. Нека винаги бъдем едно в Христа Бога, изпълнени с вяра, търпение и любов, качили се на новия Ноев ковчег – Светата Православна Църква, да можем и ние да преплуваме бурното житейско море и стигнем до тихото пристанище на Христовия рай. Затова, братя и сестри, неки всеки се взре в себе си и издири и най-малката нечистота там, та заставайки пред лицето на Бога и изповядвайки своите грехове, си отиде от храма с очистена душа. Нека и пристъпването ни към светото Причастие бъде на всички нас не за осъждане, а за телесно и душевно спасение“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над свещенослужителите и енориашите на храма.

21
Февруари
2018

Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

На 21 февруари в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с трета част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит. С него съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещеноиконом Петър Каръков и енорийският свещеник в него свещ. Петър Шопов, енорийският свещеник в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик свещ. Сидер Димов и служащият в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев.

Храмът се изпълни с боголюбив народ, който се събра под покрива на Божия дом да участва в светата богослужба. Всички заедно изповядаха Символа на нашата вяра, пееха припевите на канона: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“ и се покланяха доземи с думите на повтаряната многократно на всяко великопостно богослужение молитва на свети Ефрем Сирин.

В края на повечерието епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за покаянието и завърши: "По застъпничеството на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена и днес се събрахме, за да отслужим третата част от Великия покаен канон на свети Андрей. С всеки изминал ден душата ни все повече и повече се пробужда от налегналия я греховен сън. Ден след ден нашето загрубяло сърце се изпълва с нови и благодатни сили. Нека то винаги бъде изпълнено с любов, да не задържаме никакво зло в него. Нека бързаме да прощаваме на брата си, ако нещо съгреши против нас, а когато осъзнаем, че ние сме били в грешка, да не се бавим да поискаме прошка. Чухме Господните думи, които казват: „Търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори!“. Нашето искане и хлопане, това е нашата молитва. Да издигаме често ума и душата си нагоре към Бога и Той ще ни отвори дверите на Своето Царство. Да застанем в покаяние пред Христовия лик и се разкаяме за греховете си, които ни отдалечават от Бога. И когато свещеникът, по Божие вдъхновение, ни прочете разрешителната молитва, това е знакът, с който Господ ни казва от Небесата: Ела и седни на Моята трапеза!“. Колко сме неразумни ние, човеците, когато трупаме грях след грях, когато приспиваме съвестта си, та дори не чувстваме, че вършим зло, а към великата Божия милост в тайнството на изповедта не прибягваме! Да скъпим времето, дадено ни не от някой друг, а от Бога! Да пребъдваме в молитва, в размисъл за нашата греховност, за да можем да видим не греха на брата си, а собствения си, да го издирим дори до дълбочината на сърцето си и да отидем в дома Божий, където да го изповядаме! Така ще можем и ние да вкусим и видим колко благ е нашият Господ“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над свещенослужителите и енориашите на храма.

20
Февруари
2018

Велико повечерие с втора част от канона на св. Андрей Критски

На 20 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит възглави Великото повечерие с втора част от покайния канон на св. Андрей Критски. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници в него прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов и служащите в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и свещ. Максим Ничев.

Много богомолци дойдоха в храма да съмолитстват с духовниците в затрогващите и изпълнени със сърдечно покаяние стихове на Великия покаен канон. Всички заедно казваха молитвата „Отче наш...“, изповядваха Символа на нашата вяра и викаха към Бога: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

В края на повечерието епископ Яков се обърна към присъстващите с благо слово. Той каза: "Втори ден поред се събираме в храма, за да извикаме в сърцето си чувства на покаяние. Втори ден ние се взираме дълбоко в себе си, за да издирим в най-скритите места всяка загнездила се там страст. И пак, и пак се опитваме да събудим душата си, викайки: „Душо моя, защо спиш?“. Ние се стремим към искрена изповед, не защото Бог не знае нашите прегрешения, а за да покажем, че истински съжаляваме и се каем за стореното и търсим от Него прошка. И заставайки с искрено разкаяние пред Неговата икона, издигайки очи към небето и казвайки: „Господи, аз като човек съгреших, Ти, като милосърден Бог ми прости на мене, грешния!“, веднага Той чрез своите свещенослужители ни приема на Своята трапеза. Толкова благ е нашият Господ! И както чухме от евангелското четиво, не многословието ни спасява, а смирението и дълбокото съкрушение. Така да заставаме пред Бога – не в гордо самомнение, а в смирено покаяние. Всекиминутно да казваме в ума и сърцето си думите на Господнята молитва, която Сам Христос днес ни даде за пример и така, стъпка след стъпка, да се изкачваме по стълбицата на добродетелите“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над свещенослужителите и енориашите на храма.

20
Февруари
2018

Възпоменание на загиналите воини от 27-ми Чепински полк

На 20 февруари пред паметника, издигнат в чест на офицерите и сержантите от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, беше отбелязана 105-ата годишнина от трагичните събития край с. Булаир по време на Балканската война от 1912-1913 година. В смъртоносния капан на снежната виелица тогава загиват 255 воини, силно измръзнали с ампутирани крайници са 1061, а с по-слаби измръзвания са още 1071 души от полка и на практика от тази трагедия не остава незасегната къща, фамилия или населено място в тогавашната Пазарджишка околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарният му Константийски епископ Яков отслужи благодарствен молебен за великите Божии благодеяния към българския народ. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев. В края епископ Яков каза: „Бог да прости и упокои душите на всички воини, паднали по бойните ни полета, за да можем днес да живеем в свободна България. Благодарение на техния подвиг и саможертва ние, техните потомци, можем да живеем в мир и спокойствие, да изразяваме своята воля, да изповядваме свободно своята вяра. Нека помним подвига им и винаги бъдем благодарни за всичко, което сме наследили от тях“.

Пред паметника бяха поднесени цветя от областния управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, секретарят на Община Пазарджик г-н Румен Кожухаров, представители на началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Военния клуб в Пазарджик, РИМ - Пазарджик, множество ветерани от войните и жители на град Пазарджик и други градове и села от областта.

19
Февруари
2018

Велико повечерие с първа част от канона на св. Андрей Критски

На 19 февруари, първия ден от Великия пост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит, възглави Великото повечерие с първата част от покайния канон на св. Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, служащите в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Димитър Попов, енорийските свещеници от храм "Св. Петка" в града прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов и свещ. Димитър Милков, председател на храм "Света Троица" в с. Динката.

Свещенослужителите поред изпълниха текстовете на деветте песни от канона. Всички присъстващи заедно отпяваха припева "Помилуй ме, Боже, помилуй ме!" и с това съучастваха в така дълбокото по смисъл и трогателно по съдъжание молитвено последование, съчинено от архиепископа на Критската църква свети Андрей.

В края на повечерието епископ Яков се обърна към присъстващите и каза: "Ето, че по великата Божия милост поставихме началото на благодатните дни на поста. Започнахме да постим и духовно, и телесно – защото и двата поста са важни – единият подпомага другия. Отслабвайки, тялото помага за издигането на душата към Бога. Поднебесните сили на злобата вече се нахвърлиха върху нас, стремейки се колкото се може повече души да отклонят от Бога. Така и на нас те ще започнат да нашепват: „Няма да можеш да издържиш поста, болен си, ходиш на работа, не се измъчвай...“ и т.н, и т.н. Всички тези оправдавания, братя и сестри, са нашепвани от бесовете. Когато имаме силна вяра, нищо не може да ни отклони от поста. Това пожелавам на всички вас – да не се отклоняваме, да не надаваме слух на нашепванията от нашите врагове, да не допускаме по човешки да се оправдаваме, а твърдо да стоим в светата православна вяра, да проявим твърдост в поста и молитвата си, в облагородяването на сърцето си. Така ще се изпълним с любовта, която пребъдва между Лицата на Светата Троица; така ще постигнем и оня мир, който Христос ни завеща“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над боголюбивия народ от Пазарджишка духовна околия и изпроси от името на правоправещия архиерей на Пловдивска епархия прошка от всички.

Владиката благодари на дошлите в късния час на деня за участието в светата служба и призова и в следващите дни да се събираме заедно да просим прошка от Бога, защото където са двама или трима, събрани в името Господне, там е и Сам Господ.

[12 3 4 5  >>